Cathrine Schück
Stjärnkrögare och hälsoprofet, dog den 18 oktober i Stockholm, 63 år gammal.
Det var svart humor – sådan som termen beskrivs, »en satirisk situation kring en dramatisk, allvarlig händelse, till och med döden« – när Cathrine Schück gick bort anmärkningsvärt ung.
Ty det var Schück som levde som hon lärde och bara spisade nyttiga groddar och frön, quinoa, fullkorn, alger och nötter. Den bantningsmetod hon rekommenderade bar rubriken Diet 8/800, vilken innebar 800 kalorier om dagen i åtta veckor.
Hennes kynne och humör stämde överens med hennes livsföring: hon beskrevs alltid med orden entusiastisk och inspirerande, söt och pigg, ung och orädd, sprudlande och generös, positiv och drivande, smart och öppen.
Hennes namn var en synonym till »evigt liv«.
Det hade börjat i andra ändan: med mat som njutningsmedel, gräddrika såser, mozzarellagratinerad kycklingfilé, fläskmedaljonger med gorgonzolasås och friterad potatis, fläskfilé Charlemagne med bearnaisesås och ugnsbakad potatis. Skolflickan Cathrine var nämligen född i en schweiziskinspirerad krögarfamilj i Stockholm, med pappa Peter Schück, som på Tegnérgatan drev en av Stockholms få riktiga lyxkrogar i prisklassen »mycket dyr«, Gourmet. De andra två var Operakällaren och Riche. Bakom dem stod Tore Wretman – och i en tid före
Stockholms krogboom var Schück och Wretman rivaler.
Pappa Schück, som var känd för att oroa sig för sin hälsa, dog hastigt och oväntat, också anmärkningsvärt ung, bara 57 år gammal – och den då bara 18-åriga dottern blev den som oförfärat tog över Gourmet.
Hon inte bara klarade biffen (!), med kökets veteran, schweizaren Kurt Schulze, som stöttade henne. Hon byggde även upp samarbete med en trestjärnig krog i Lyon. Hennes stiliga mamma Laila fanns på kontoret; hon räknade hellre pengar än kalorier. I tidens tecken skapades en »Business Class meny« och Gourmet var platsen för både Dagens Industri och bokförlaget Rabén och Sjögrens representation.
Paret Schück & Schulze lyckades 1984 göra Gourmet till en av de fyra första svenska restauranger som i en Michelin-guide belönades med en stjärna. (De tre andra var Eriks Fisk, Coq Blanc och L’Escargot.)
Stjärnmärkt välkomnade den unga Cathrine Schück sitt exklusiva klientel och rekommenderade dem rutinmässigt husets specialitet, förälskade havskräftor.Dessa flamberades i Pernod vid gästernas bord – show och kalorier i skön förening.
Steget var långt när hon lämnade köket på sin stjärnkrog och börja predika – som en av hennes väninnor muntert beskrev det – »sådant som man ger till papegojor«.
Hon blev stjärna även när hon som kostrådgivare, journalist och terapeut började hjälpa människor till ett friskare liv, bättre hälsa och mer energi. Hon blev matskribent i Expressen. Hon blev ett känt ansikte i TV4:s Nyhetsmorgon. Hon skrev i flera av Bonniers månadstidningar (bara på Tara skar sig såsen) och kom ut med en rad egna kokböcker. (Missa inte hennes lammfärsfyllda paprikor med parmesantäcke). Hon ledde träningsresor och vandringar. För tre år sedan tog hon rollen att bli expert på mat, kost och träning på sajten Kurera.se.
Ungefär samtidigt återfann hon sin ungdomskärlek Ulf Östlund. De hade träffats som tonåringar. Det blev ett uppehåll på 45 år men sedan – vittnade de båda om – »fick vi de bästa två åren av våra liv«. Många följde dem på hennes blogg om att söka kärleken runt 60.
Men inget liv är evigt. På väg hem från jobbet ringde hon sin man: »Det är hjärtat, ryggen och hela benet …« En pulsåder hade brustit i hennes kropp. Det ledde till hjärtstillestånd.