Lars-Göran Blank
Bild: Anders Ylander/TT
Välkänd i knalleland. Doldis i riket. Lars-Göran Blank hörde hemma på Västgötaslätten. De senaste åren tog han sig in på affärstidningarnas topplistor över landets rikaste och flitigaste skattebetalare. Grundare av butikskedjan Jula, allt för hemmafixaren till lågpris, blev inspirerad av morfar Ottos vedklyv för vedtillverkning till gengasbilar under andra världskriget.
1979 började Lars-Göran Blank och frun Irene tillverka Julakapen, döpt efter den egna gården Jultorp i utkanten av Varaslätten i Västergötland. Med stigande oljepriser såg folk sig om efter andra alternativ att värma sina hus. Efterfrågan på vedkapar och vedklyvar sköt i höjden. Kunderna hörde av sig om reservdelar och det blev starten till att börja med lagerhållning av klingor och motorer. Delarna skickades ut och postorderföretaget Jula var fött.
Knallebygden är postorderland. Kataloger med kläder, tyger och allsköns prylar för de svenska hushållen på landsbygden, så också Julakatalogen från 1980. Att Lars-Göran Blank skulle satsa på postorder låg liksom i de regionala generna. Bara fyra år efter starten omsatte Jula Postorder tio miljoner kronor och hade tio anställda. Efter några år var det dags att starta butiker, den första i Skara, den andra i Stockholm 1992.
1995 hade Jula 100 anställda. Fem år senare var det dags att slå upp dörrarna till den första så kallade konceptbutiken i Kungens Kurva i södra Stockholm. Sedan har det fortsatt i en rasande takt. I dag finns över 60 varuhus i Sverige, Norge och Polen med 2 200 anställda. Förra året omsatte verksamheten nästan fem miljarder kronor.
I intervjuer återkom Lars-Göran Blank till vikten av att ständigt förändras och fortsätta växa. Entreprenörens instinkt med andra ord.
Lars-Göran Blank föddes i Hjo vid Vätterns strand. Tävlingsseglade och gick till sjöss i unga år. Hemkommen från haven blev han Skarabygden trogen. En besökare kan inte missa stadens store man. Här finns Julas huvudkontor, här finns ett jättelager på 100 000 kvadratmeter, ett av landets största. Här finns också Julahotellet och i en röd tillbyggnad hänger tavlor av gamla svenska klassiker som Zorn, Liljefors och Larsson. Ännu ett museum av en self-made-man som investerat en del av sin förmögenhet på säkra kort.
Som sann entreprenör nöjde sig inte Lars-Göran Blank med en butikskedja. Ett fastighetsbolag ingår i familjekoncernen. Hundratusentals kvadratmeter i kommersiella fastigheter, men också hyresfastigheter i Skara. Som om inte det vore nog äger familjen biltvätt och camping i trakten. Inte undra på att regionchefen för Skaraborgs Handelskammare har lokal stolthet i rösten när han i Radio Skaraborg ska kommentera Lars-Göran Blanks bortgång. »Makten finns där ägaren finns och där han har sitt huvudkontor. Ingen stor arbetsgivare, som inte bor i trakten skulle till exempel satsa på en biltvätt i Skara.«
Lars-Göran Blank hann vara med som senior advisor till sin son Karl-Johan, som axlade vd-skapet för några år sedan, en bit in på det som skulle bli ett jubileumsår för Jula, 35 år sedan starten.
Vi ser dem utmed infarterna till våra städer; gigantiska handelsplatser packade med köplador. Elgiganten, Stadium, Media Markt. Citygross, Willys, ÖB, Rusta och Jula. Handelsplatser som blivit arenor för svenska guldgrävare, skrev Expressen och räknade upp inkomster i mångmiljonklassen över »den svenska handelseliten som inte lever några lågprisliv«. Reportaget kunde bland annat berätta att far och son Blank plockat ut 260 miljoner under åtta år.
När Lars-Göran Blank köpte sommarhus på Härmanö i den bohuslänska skärgården 2011 fick han punga ut med 15 miljoner kronor. Men det drabbade ingen fattig. Miljardären Lars-Göran Blank hamnade på 87:e plats i Svenska Dagbladets lista över de mest förmögna svenskarna 2013. Men i en annan tidnings lista över vilka som betalade mest i skatt hamnade han med sina 71 skattemiljoner på femte plats, strax efter Marcus Persson, skaparen av äventyrsspelet Minecraft och född 1979, samma år som Jula drog i gång.