Nina Lagergren
Nina Lagergren, 2014: »Raoul stod för medmänsklighet, och det är det budskapet som är så viktigt att föra vidare.«
Att vi i dag har så pass stor allmän kännedom om Raouls gärningar i andra världskrigets Budapest är bland annat Nina Lagergrens, Raoul Wallenbergs yngre syster, förtjänst.
Raoul Wallenbergs gärning i Budapest är unik. Genom mod, organisationsförmåga och uppfinningsrikedom räddade han judar undan Förintelsen genom att dela ut svenska skyddspass. Raoul tillfångatogs av Röda armén den 17 januari 1945 och återsågs aldrig av sin familj.
Familjen slutade aldrig att kämpa för att få hem Raoul och få veta vad som hänt efter att han fängslats.
Parallellt med denna kamp var det viktigt för Nina Lagergren att se framåt och låta Raoul bli en inspiration för nästa generations ledare.
År 2001 grundades därför Raoul Wallenberg Academy – en organisation som utbildar unga människor i det goda ledarskapet – av bland andra Nina Lagergren. Verksamheten engagerar i dag årligen tiotusentals unga genom utbildningar i självledarskap, skolprogram i mänskliga rättigheter och uppmärksammandet av Raoul Wallenbergs dag den 27 augusti, Sveriges nationella dag för medmänsklighet och civilkurage. Med Raoul Wallenberg som inspiration stärks unga att stå upp för mänskliga rättigheter och demokrati.
Nina Lagergren föddes 1921. Familjen bestod av föräldrarna Maj och Fredrik von Dardel och de två äldre bröderna, Raoul Wallenberg och Guy von Dardel.
Liksom Raoul fick Nina utbildning utomlands som säkerligen var en stor inspiration. Tillsammans träffade Nina och Raoul Elsa Brändström som under första världskriget vårdat krigsfångar i Sibirien. Mötet med Elsa inspirerade inte bara Raoul utan även Nina.
1944 flyttade Nina till Berlin med maken Gunnar Lagergren, en av världens mest framstående internationella skiljedomare. Gunnar hade fått en tjänst på legationen och Nina hade insisterat på att få följa med, trots att det var mitt under brinnande krig.
»Det var mycket bombanfall av engelska plan på natten och amerikanska plan på dagen, då vi fick gå ner i skyddsrummen«, har Nina berättat.
Innan Raoul åkte till Budapest för sitt uppdrag, som blev hans sista, stannade han hos Nina och Gunnar i Berlin över en natt. Nina blev kvar i Berlin tills hon skulle föda sitt och Gunnars första barn, Nane. De fick tre barn till: Mi, Bengt och Astri.
Nina Lagergren har haft en avgörande roll för att Raoul Wallenbergs minne ska leva vidare och att hans gärningar ska inspirera till mod och medmänsklighet. I dag finns ett antal skolor runt om i världen med Raouls namn och cirka 50 monument för att hedra honom. Tack vare Nina utbildas unga ledare som i det lilla såväl som i det stora gör medmänsklig skillnad.
För de unga som träffat Nina Lagergren var hon en förebild och en stor inspirationskälla. Hon kunde tala på ett sätt som fick alla att lyssna uppmärksamt. Hon spred ljus omkring sig med glittrande blå ögon och vänligt leende.
»Historien om Raoul har berört många, så också mig, men det har också funnits ett avstånd till en person som man aldrig har träffat. Ninas ord om människan Raoul förklarade mycket för mig. Att hon tog sig tiden att berätta för unga män-niskor, och ge dem möjligheten att lära sig mer om sig själva är stort. För den möjligheten är jag, och alla andra som gått ledarskapsprogrammet tacksamma«, sa en deltagare i Raoul Wallenberg Academys ledarskapsprogram Det goda ledarskapet.
Raoul Wallenberg visade att en person kan göra skillnad. Den beskrivningen passar även in på Nina Lagergren.
Johanna Westien,
T.f. generalsekreterare, Raoul Wallenberg Academy