Prinsessan Birgitta hade en stark vilja och tyckte om att gå sin egen väg
Birgitta Ingeborg Alice, prinsessa av Sverige, avled den 4 december. Hon blev 87 år gammal.
Bild: TT
När prinsessan Birgitta fyllde 10 år i januari 1947 firades hon av familjen med en maskerad på Haga slott. När kalaset var slut fick hon som vanligt en godnattkram av sin far, arvprinsen Gustaf Adolf. Det var sista gången de sågs, ett par dagar senare omkom han i en flygolycka i Köpenhamn, endast 40 år gammal. För prinsessan Birgitta var faderns för tidiga död en sorg hon aldrig kom över och hon gjorde det till en livsuppgift att belysa hans minne.
Hon och hennes tre systrar växte upp som de så kallade Hagasessorna och allt de företog sig skapade medial hysteri. Sammanhållningen mellan de fem syskonen – inklusive lillprinsen Carl Gustav – var stark, men under barndomen talade de aldrig om sin avlidne far, för så gjorde man förr, särskilt i ”bättre familjer”. Deras mor, prinsessan Sibylla, dog 1972 och då knöts syskonen än närmare varandra.
Prinsessan Birgitta hade en stark vilja och tyckte om att gå sin egen väg. I unga år ville hon bli sjukgymnast, men det var enligt hovet inte lämpligt för en svensk prinsessa på den tiden. I stället utbildade hon sig till idrottslärare. Under studietiden blev hon tillsammans med nationalhjälten och hockeyspelaren Sven Tumba. Något äktenskap mellan dem var aldrig aktuellt, men paret förblev nära vänner fram till hans bortgång 2011.
På den internationella kungliga äktenskapsmarknaden var snygga Birgitta ett eftertraktat parti. Shahen av Iran friade faktiskt, men Birgittas farfar, kung Gustaf VI Adolf, ville inte se sin sondotter som persisk drottning och därför blev det ett vänligt men bestämt nej till hovet i Teheran. I slutänden gifte Birgitta sig ändå kungligt. Hon hade under en vistelse i Tyskland lärt känna prins Johann Georg av Hohenzollern-Sigmaringen, kallad Hansi i familjen. Paret fattade tycke och gifte sig 1961. De bosatte sig i München och fick tre barn. Eftersom Birgitta hade ingått ett äktenskap med en annan kunglighet var hon den enda av kung Carl XVI Gustavs systrar som fortsatt fick behålla titeln Hennes Kungliga Höghet och tillhöra det svenska kungahuset.
Lyckan varade dock inte för evigt. Under 1990-talet separerade Birgitta från ”Hansi” men de förblev gifta. Hon flyttade då till Mallorca och skaffade ett hem vid golfbanan Santa Ponsa. Där spelade den idrottstokiga prinsessan snart sagt varje dag och hon åkte gärna in till Palma för att äta middag med vänner. När svenska turister vågade sig fram för att hälsa blev hon alltid glad. Även om hon inte kunde tänka sig att bo i Sverige tyckte hon om sitt hemland och svenska traditioner. Pepparkakor, knäckebröd och Kalles kaviar fanns alltid hemma i köket.
När pandemin slog till 2020 med hårda karantänsregler i Spanien flyttade Birgitta trots allt tillfälligt till Sverige ivrigt påhejad av sin svägerska, drottning Silvia. Hon bodde ett par månader på godset Stenhammar i Sörmland, tillsammans med kungaparet. Det blev trots omständigheterna en värdefull tid för dem då de fick möjlighet att umgås i lugn och ro. Kungen tyckte mycket om sin syster hela livet. Inte minst delade de ett stort sportintresse, både som utövare och som åskådare.
Prinsessan Birgittas dödsbud blev en svår chock för kungafamiljen. Hon hade visserligen lagts in på sjukhus sedan hon ramlat i hemmet, brutit armen och skadat ryggen några dagar före bortgången, men varit fast besluten att åka hem igen. Men hjärtproblem tillstötte och somnade in en tidig morgon på sitt älskade Mallorca.
Prinsessan Birgitta hade sedan länge uttryckt en önskan om en intim begravningsceremoni för att sedan gravsättas på den kungliga begravningsplatsen på Haga. Där vilar hon nu intill den alltid saknade fadern.