”Travsportens största gentleman”

Travkusken Olle Goop dog den 20 april, 78 år gammal.

Text: Staffan Heimerson

Bild: Kanal 75

Kanske är det som Winston Churchill sa: ”Det är något med utsidan av en häst som är bra för insidan av en människa.”

Under alla förhållanden är hästen grunden för flera småvärldar, som håller ihop tätt, som har sina egna livsstilar och värderingar – och som världen utanför inte vet så mycket om. Travsporten är en sådan värld. Och den blev rejält omskakad när en av dess stormän, Olle Goop, hastigt gick ur tiden efter att ha varit aktiv med hästar, grimmor, trav och tips bara några dagar tidigare.

Den stora världen utanför blev kanske också lite förvånad, men mer över sin okunskap om att Goop var en de mest namnkunniga svenskar som stod att finna. Dödsfallet har uppmärksammats internationellt och medierna i Frankrike – ett land som likt Sverige ser trav som en större sport än galopp – beskrev den avlidne som ”en av världens största travprofiler”.

På hemmaplan påmindes om att Goop ”välförtjänt tagit emot utmärkelsen Travets Hedersambassadör” och att han valts in travsportens Hall of Fame. I samband med Årets Häst-galan mottog han hästsportjournalisternas utmärkelse Guldhästen. Genom åren vann han allt från Svensk Uppfödningslöpning till Elitloppet. Goops namn förknippas också med hästar som får ögonen att tåras på medborgarna i travvärlden: Grades Singing, Limbo, Not So Bad, Nolte och Nordin Hanover, för att nämna några.

Störst var dock namnet Goop ändå i Dalarna. Han föddes i Mora och utbildade sig till murare. Men intresset för hästar förde honom till de legendariska bröderna Sören och Gösta Nordin, där han fick chansen att arbeta. Och bara 24 år gammal startade han sin egen tränarrörelse i Rättvik. Framgångarna kom så gott som omedelbart och på travbanorna började lyckliga spelare snart skandera:

Över Siljan hörs ett rop, 
spela alltid Olle Goop

På Lökene gård utanför Kil i Värmland byggde han från 1973 upp Stall Goop i företaget Olle Goop AB, som är ”verksamt inom tävling med hästar”.  Det har – för att illustrera travsportens ofta förbisedda storlek – 30 anställda. Senaste räkenskapsåret omsatte bolaget över 60 miljoner kronor.

Med bas på den stora, eleganta hästgården tävlade han runt om i riket. Hans ”travuniversitet” utbildade flera av svensk travsports ledande proffstränare. Under karriären vann han totalt 6 745 lopp som kusk. Och i egenskap av tränare var segersiffran ännu högre, 7 696. Det gjorde honom till den näst bäste tränaren i Sverige genom tiderna. Olle Goop tävlade, och vann, i de flesta av Europas travländer samt i Nordamerika. Sitt sista lopp körde han 2018 som 74-åring. När han petades ner från kusktronen var det därför att sonen Björn, med 6 746 segrar, passerade pappa Olle och därmed bevisade att äpplet inte faller långt från päronträdet.

Pappa Olle sa naturligtvis: ”Jag är gladare när Björn vinner än när jag själv gör det. Betänk att han en gång var på väg till högskolan i Stockholm. Men han ändrade sig en vecka innan och valde travet. Det finns mycket att göra på gården som jag kan sköta. Björn får ta hand om hästarna i loppen.”

Goops kynne levde upp till det glada, manliga utseendet. Han satte sig inte på höga hästar (utan snarare i sulkyn bakom dem). Han gjorde det mesta med ett leende och värmande repliker. Han var okontroversiell och diplomatisk.

”Han var känd som den vänlige kusken och tränaren", sa sportchefen på en av de stora travbanorna. Arg blev Goop bara någon enstaka gång. Men på travbanan Åby i Mölndal brände det till, när han råkat ur för en diskning. I protest körde han runt-runt-runt fram måldomarna. Till sist klev hustrun Annika som var med på banan fram till räcket och sa: ”Olle, åk hem till stallet!”

Han lydde förstås. Ty Goop var inte så mycket en typisk hästkarl, som sin sports största gentleman.

***

Rättelse: I en tidigare version av denna artikel stod att travbanan Åby ligger i Norrköping. I själva verket ligger den givetvis i Mölndal.