Evin Cetin: ”De vittnar med livet som insats”
Evin Cetin slutade som advokat efter att en oskyldig ung man mördats då hans släkting vittnat mot ett kriminellt gäng. Nu har hon skrivit en bok om gängvåldet.
Toppbild: Björn Lindahl / Aftonbladet
Evin Cetin och jag träffas på hennes förlag mitt i centrala Stockholm. När jag lägger fram min mobil och kontrollerar den ett par gånger att den faktiskt spelar in, säger Evin Cetin att det var ovant för henne när hon gjorde intervjuer till boken Mitt ibland oss, eftersom hon som advokat varit van att spela in sina klientsamtal.
– Men med de här killarna fick jag inte det. Jag fick varken använda mobil eller dator. Det var rätt ovant att skriva för hand igen. Men det var så det fick bli, annars hade de inte ställt upp.
I Mitt ibland oss skildrar Evin Cetin det eskalerande gängrelaterade våldet med mordbeställningar och dödliga uppgörelser – som nästan alltid är relaterade till narkotikahandeln. Hon gör det genom intervjuer med de inblandade: de som beställt morden, de som lever med ett pris på sitt huvud, de som säljer narkotika och de som värvar barnen som ska sälja mer. Både gärningsmän och offer.
Mitt ibland oss – Evin Cetin och Jens Liljestrand. Mondial förlag.
– Jag ville skildra personerna bakom de korta nyhetstexterna. För även om detta är personer med ett rejält våldskapital är de också människor som kan tänka logiskt om de får rätt förutsättningar, säger Evin Cetin.
Hon pratar snabbt, engagerat. Hon pressar handflatorna mot varandra och dunkar lätt i bordet med händernas sidor som för att understryka sina ord och accentuera rytmen i det hon säger. Att det blev en bok om dessa unga kriminella tycker hon bara är logiskt. Det är frågor som hon engagerat sig i länge. Först som socialdemokratisk politiker, sedan som advokat då hon specialiserade sig som målsägarbiträde i mordärenden kopplade till gängkriminalitet.
Under sina nästan tio år som advokat tog hon sig an 16 mord och mordförsök. Hon skildrar i boken hur hon som målsägarbiträde möter familjer i djup kris – där en son just blivit mördad och där familjen i övrigt eventuellt är hotad till livet.
– Jag upplever att det saknas en myndighetsstruktur i Sverige för den här typen av brott och händelser. Jag fick stötta familjerna som befann sig mitt i ett trauma som var rädda för sina egna liv. Jag kunde visserligen valt att inte göra det, men som människa ville jag hjälpa dem, annars hade jag inte kunnat se mig själv i spegeln. Tyvärr kanske det är anledningen till att jag inte orkade fortsätta som advokat.
Finns ett före och efter
Boken är dedikerad till "21-åriga A.H" som är en av de män som dödats i det eskalerande gängvåldet. Själv hade han inget med gängen eller narkotikahandeln att göra. Han dödades för att hans släkting, som var involverad, trätt fram och valt att vittna mot andra i gängen. Evin Cetin understryker att hon inte känner skuld för det inträffade – som målsägandebiträde kämpade hon för att familjen skulle få skydd – men att hon förändrat sitt sätt att se på det svenska rättsväsendet efter att detta inträffade.
– Det finns ett tydligt före och efter. Tidigare kunde jag säga till mina klienter: om du vittnar får du vittnesskydd. Polisen och samhället kommer att garantera det. Jag och hans mamma pratade med killen som var involverad i gängens affärer om fördelarna med att vittna och då medverkade han. Jag försökte få polisen att inse att familjen också behövde skydd …
Familjen fick dock inte det skydd som behövdes. Okända förövare sköt ihjäl den 21-åringa släktingen till den kille som bestämt sig för att vittna, med automatvapen genom lägenhetsdörren.
– Polisens utredare var fantastisk och gjorde ett bra jobb. Men inte ens han lyckades förmå Polisens Brottsoffer- och personsäkerhetssektion (BOPS) att förstå värdet av skyddet. Det är bara några år sedan och mycket har förändrats sedan dess. Men då, runt 2020 hette det ständigt att gängen inte ger sig på familjerna. Det stämde inte då och det stämmer verkligen inte nu.
Betalar med livet som insats
Evin Cetin säger att när bomber briserar i närheten av familjebostäder är det ofta ett sätt att locka fram någon som flytt till annan ort eller håller sig gömd. Dessa killar vet att de har ett pris på sina huvuden och de är så desperata att det knappt är rädda för döden, men familjen är deras ömma punkt. Det vet förstås motståndarna.
Hon berättar att händelsen med 21-åriga A.H förändrade henne på djupet. Det var då hon bestämde sig för att sluta som advokat. Hon höjer rösten och talar ännu mer engagerat när hon säger:
– Vi har vittnesplikt i Sverige, men ingen vittnesgaranti. Inte ens för de grova brotten finns någon garanti från statens sida för den som vittnar och den personens familj. Hade det gått att garantera skydd för klienter och anhöriga så hade fler vittnat i dessa mordärenden.
Hon säger att det är viktigt att inte lägga skulden på dem som inte vågar vittna.
– De som i dag vittnar i mål kopplat till dödsskjutningarna betalar med sitt liv som insats. En garanti för deras trygghet behöver snarare lyftas i samhällsdebatten.
Trots att Evin Cetin intervjuat en lång rad personer som antingen har ett pris på sina huvuden eller har varit involverade i grov brottslighet och kanske till och med varit inblandade i beställningsmord, säger hon att hon inte varit rädd under intervjuerna med de unga männen.
– Jag hade personer som kunde garantera att dessa personer inte skulle skada mig. Jag var också tydlig med att jag inte skulle bygga någons brottskarriär eller på något sätt glorifiera gängen. Dessutom garanterade jag dem att deras riktiga namn, eller bostadsort inte användes. Det går inte att läsa boken och förstå vem det är som talar.
Men det krävdes mycket övertalning innan de ställde upp?
– Det krävdes ett förtroende som tog lång tid att bygga upp. Jag testades på olika sätt för att de skulle säkerställa att jag inte var polisinformatör. Min avsikt var aldrig att sätta dit någon, utan att förstå. Det underlättade arbetet.
Innan vi började intervjun sa du att du var orolig för mottagandet av boken – men då var det inte gängen du tänkte på?
– Nej, jag menade mer den hårda tonen i samhällsdiskussionen. Alla de politiska kortsiktiga lösningar som går ut på hårdare straff och tuffare konfrontation. Jag tänkte att min bok skulle läsas i ljuset av detta.
En andra chans
Titeln Mitt ibland oss valde hon "inte för att sälja böcker" utan för att hon ville visa hur detta sker i Sverige år 2023, mitt ibland oss. För hennes analys av hur man kommer till rätta med gängproblematiken är klar: man måste angripa narkotikahandeln och erbjuda dem som dömts till fängelse en andra chans.
– Vi pratar om att knäcka gängen, men kan vi knäcka gängkriminaliteten utan att knäcka miljardindustrin på narkotikan i Sverige? Kan vi knäcka gängkriminalitet utan att den som avtjänat sitt straff och lämnat fängelset kommer ut i ett arbete och återgår till ett vanligt liv? säger Evin Cetin.
Får de inte jobb är det lätt att de hamnar i den enda ekonomiska trygghet de känner: narkotikaförsäljningen. Men vilken arbetsgivaren vill i dag anställa en person med ett belastningsregister? Hon säger att det krävs ett annat mod av politiker och företagsledare för att långsiktigt hantera dessa utmaningar.
Och så det där med narkotikahandeln. Det är det som är absolut avgörande, anser hon.
– En av killarna sa till mig: "Ni i den vita världen tar droger för att njuta, vi säljer för att överleva. Vad är värst?" Det är en väldigt intressant fråga.
Hon har talat med människor som läst hennes bok. Lärare som fått insikter om sina elever, personer i näringslivet som reflekterat över betydelsen av att få anställning för någon som försöker ta sig ur den brottsliga banan. Och så en kvinna som arbetar på en myndighet och som gillar "att röka på" ibland.
– Hon förklarade att boken förändrat hennes syn på hur hon skaffar sitt hasch eller marijuana. Tidigare hade hon bara varit rädd för att någon skulle se henne köpa droger. Att det skulle förstöra för henne. Men efter att hon läst min bok reflekterade hon över att hon faktiskt köper av pojkar under 18: ett barn! I och med det har hon varit delaktig i ett utnyttjande av ett barn. Jag är glad att hon kunde se det nu, se den andra sidan av affären.
Var det just det du ville när du skrev boken?
– Bland annat. Jag vill att den här boken ska fungera som ett diskussionsunderlag kring droghandeln för där har vi alla ett stort ansvar.
Evin Cetin
Aktuell: Boken Mitt ibland oss, skriven med Jens Liljestrand (Mondial förlag).
Yrke: Författare och jurist. Före detta politiskt aktiv. Verksam som advokat under nio år.
Bor: Vasastan i Stockholm.
Ålder: 39
Funderar mycket på just nu: "Jag är oroad av att en framtida dödsskjutning kommer ske inne i en skola- under skoltid. Det är barn som skjuter på varandra nu, och som blir skjutna."
Bakgrund: Mamma är kristen syrian, pappan kurdisk muslim. De fick inte gifta sig över religionsgränserna, så de rymde. Evin Cetin föddes under flykten, i kurdiska delen av Turkiet. Hon har fem syskon och är uppvuxen i Bollnäs. Pappan startade pizzeria och sa åt sin dotter att hon fick välja på att bli pizzabagare eller studera juridik.
Juristbakgrund: Studerade juridik i Uppsala och blev färdig jurist 2013. Sedan dess har hon varit delägare i flera advokatbyråer och drivit egen. 2022 begärde hon utträde ur Svenska advokatsamfundet.
Hobby: Titta på fotboll.