I samarbete med Kreditkort.com

Så hittar du rätt kreditkort

Nästan alla svenskar har ett betalkort i sin ägo; ofta är det ett debetkort eller kreditkort utgivet av banken där man har sitt lönekonto. Är så fallet har man kanske missat att det finns en hel uppsjö av kreditkort som har både cashback, försäkringar, lojalitetsprogram och andra förmåner kopplade till kortet.

Text:

Nästan alla svenskar har ett betalkort i sin ägo; ofta är det ett debetkort eller kreditkort utgivet av banken där man har sitt lönekonto. Är så fallet har man kanske missat att det finns en hel uppsjö av kreditkort som har både cashback, försäkringar, lojalitetsprogram och andra förmåner kopplade till kortet. Det finns till och med kreditkort som ger dig tillgång till flygplatslounger och konsertbiljetter.

Men att välja rätt kreditkort kan vara en djungel. Enligt Kreditkort.com finns det hela 83 betalkort att välja mellan i Sverige. Ska du välja ett vanligt bankkort eller kort med kredit? Kan du tänka dig att betala en årsavgift för kortet om det innebär att du får ytterligare förmåner? Här går vi igenom bra saker att tänka på innan du väljer kreditkort.

Fördelar med kreditkort

Den stora fördelen med kreditkort är att du inte behöver ha pengar på kortet för att kunna handla, detta till skillnad från debitkort där det behöver finnas täckning för att transaktionen ska gå igenom.

Befinner du dig exempelvis utomlands och behöver betala för en oväntad större utgift behöver du inte känna dig orolig över att det inte ska finnas pengar på kontot utan du utnyttjar kortets kreditutrymme och betalar sen i stället när månadsfakturan kommer.

Alla kreditkort erbjuder räntefria dagar. I praktiken innebär det att månadens inköp med kortet kommer på en kortfaktura nästa månad som du sen betalar. Betalar du före förfallodatumet är det helt räntefritt, väljer du delbetalning får du betala ränta på skulden.

Många kreditkort har även försäkringar kopplade till kortet. Den vanligaste försäkringen är en kompletterande reseförsäkring som ger dig extra skydd på semestern. Du kan då få ersättning om flyget eller bagaget är försenat eller om du behöver sjukhusvård utomlands. Vissa kort har även allriskförsäkring, evenemangsförsäkring och köpskydd som gäller om köpet är utfört med kreditkortet.

Använd kreditkort på rätt sätt

När du handlar på kredit är det viktigt att du använder kreditkortet på rätt sätt – se till att du klarar av att betala dina köp när fakturan kommer. Då slipper du betala hög ränta.

Vet du med dig att du ofta lånar pengar och har svårt att betala tillbaka dina skulder i tid är sannolikt inte ett kreditkort rätt för dig – du bör då i stället välja ett debitkort där du inte kan skuldsätta dig.

Så väljer du ett kreditkort som passar dig

När du väljer kreditkort bör du först tänka efter hur du har tänkt att använda kreditkortet och vad du har för shoppingvanor i dagsläget.

Handlar du mycket kan det vara bra att hitta på kreditkort med återbäring, så kan du få tillbaka pengar när du betalar med kortet. Det finns både kreditkort som ger återbäring i vissa butiker eller generellt på alla köp. Hit hör Refunder Pay som ger cashback på alla köp (extra mycket om det är en butik som de samarbetar med) och Re:member Flex som har över 300 anslutna butiker där de har hög rabatt.

Kör du mycket och behöver därmed tanka ofta finns det bensinkort utgivna av olika bensinkedjor som ger drivmedelsrabatt och andra förmåner vid tankstationerna. Både OKQ8 och Shell har bensinkort med kredit.

Om du gillar att resa bör du välja ett kort med reseförsäkring så att du får extra skydd på resan (utöver skyddet i din hemförsäkring). Det finns även kort som ger tillgång till flygplatslounger så att du kan resa riktigt bekvämt och concierge-service som hjälper dig med bokningar när du är på resande fot. Ett bra resekort är Bank Norwegian som har gett ut ett kreditkort där man samlar bonuspoäng som kan bytas mot flygresor och uppgraderingar på resan.

Vill du kunna betala med mobilen bör du även kolla upp att kreditkortet har stöd för det. De flesta kreditkort har i dagsläget stöd för Google Pay och Apple Pay men du bör ändå dubbelkolla det innan du skaffar kreditkortet. Då behöver du inte ha med dig ditt plastkort när du betalar utan kan ”blippa” med din smartphone vid kortterminalen.

Du bör även bestämma dig för om det är viktigt för dig att kreditkortet är gratis (utan årsavgift) eller om du kan tänka dig att betala en årsavgift om det då innebär att du får andra förmåner. Kreditkort som erbjuder omfattande försäkringar och hög cashback har ofta en årsavgift. Du bör då räkna på hur mycket du handlar för i månaden och jämföra med hur mycket cashback du skulle få. Är din återbäring högre än den fasta avgiften för kortet är det ändå lönsamt.

Se upp med dyra avgifter

Alla kreditkort har avgifter, frågan är bara hur de tas ut. Det finns både ”gratis” kreditkort och kreditkort och årsavgift eller månadsavgift.

Många kreditkort har en avgift om man tar ut pengar i bankomater (uttagsavgift) eller när man betalar i annan valuta (valutapåslag). De här avgifterna brukar ligga på cirka 2 procent, men det finns även kreditkort som har 0 procent avgift.

Det som kortutgivarna framför allt tjänar pengar på är räntan som tillkommer när man som kund betalar för sent eller väljer att delbetala. Räntan är ofta hög och ligger normalt på runt 20 procent.

Säkerhet för kreditkort

Kortutgivarna lägger ner väldigt mycket resurser på att se till så att kreditkorten är säkra att använda. Exempelvis behöver du godkänna köp online med mobilt bank-id så att ingen annan kan handla med dina kortuppgifter.

Flera kortutgivare erbjuder även virtuella kort för engångsbruk där du får ny CVV-kod vid varje köp.

Om någon skulle komma åt dina kortuppgifter ska du kontakta kortutgivaren direkt för att spärra ditt kort. Detta kan du göra genom att ringa eller logga in på ”mina sidor”.