Samling för valseger
Bild: Scanpix
När moderaterna i dagarna samlas i Stockholmsförorten Sollentuna för sitt framtidskonvent, är det för att göra nya moderaterna ännu nyare. [[Fredrik Reinfeldt]] behöver hitta ännu ett vinnande koncept. Om två år står han inför uppgiften som [[Carl Bildt]] misslyckades med: att försvara regeringsmakten.
200 ombudsmän från hela landet ska tillsammans med partistyrelsen lägga upp politiken inför valet 2010. Fem arbetsgrupper har redan gjort grovarbetet under ett års tid. Nu presenterar de sina resultat.
Förslaget om ett »svenskkontrakt« har på förhand väckt mest uppståndelse. Personer som invandrar till Sverige ska skriva på ett kontrakt om att de känner till svenska lagar, regler och värderingar. Brott mot kontraktet kan innebära minskade bidrag. På så sätt vill partisekreterare [[Per Schlingmann]], mannen bakom de nya moderaterna, få främmande kulturer att anamma jämställdhet och individuell frihet.
Moderaterna fiskar i grumligt vatten, säger kritiker och hävdar att utspelet är ett sätt att vinna främlingsfientliga röster från Sverigedemokraterna, som enligt opinionsmätningarna knackar på riksdagsdörren.
En rundringning bland ombudsmännen visar att frågan inte är speciellt kontroversiell inom moderaterna. Tvärtom. Förslaget får bara applåder.
– Äntligen tar partiet tag i integrationen, säger en ombudsman.
Samma tongångar hörs om förslagen från de andra arbetsgrupperna. Ingen har några större invändningar.
– Kanske blir det lite diskussion om detaljer, inget annat, säger en annan ombudsman.
De gamla moderaterna fortsätter att vara tysta. Inget prat om att skrota lagen om anställningsskydd (Las) eller slopa värnskatten.
Så länge Reinfeldt vinner val har han partiet med sig. Och finansminister [[Anders Borg]] får fortsätta på sin inslagna bana med den ekonomiska politiken. På framtidskonventet leder han den viktiga arbetsgruppen om jobb, välfärd och kunskap.
Annars är det [[Filippa Reinfeldt]] som står i centrum. Det är nu statsministerfruns vårdmodell ska exporteras från landstinget i Stockholm till den nationella regeringspolitiken. Patienträttigheter och ökad valfrihet ska ge höjd kvalitet i sjukvården.
Ombudsmännen nickar. Debatten får vänta tills valrörelsen.