Om liberalismen är ensamhetens ideologi kan den inte stå emot nationalismen 11 februari 2025 Kommentar Kultur Min tes om att det är bra för människor att vara med i självvalda gemenskaper är inte liberal, hävdar den liberale filosofen Jesper Ahlin Marceta.…
Vissa utmaningar kräver ett lån I samarbete med Lånero.se Det kan vara ett svårt beslut, men om du har svårt att betala dina räkningar kan det vara det bästa alternativet för dig. Det finns…
Hur skiljer sig spelvanor mellan kvinnor och män? I samarbete med Onlinepoker.se Sedan den 1 januari 2019 har det hänt mycket på den svenska spelmarknaden. Staten har öppnat upp för att svenska, såväl som internationella aktörer, ska…
Ett filmkrig är förklarat – så kan svensk film bli konstnärlig och få publik igen 4 februari 2025 Kultur Kulturministern röt i lejonets kula och nu är ett filmkrig inlett. Men krisen för svensk film beror på att den inte är fri.
Aris Fioretos spräcker kleinflaskan 3 februari 2025 Bokrecension Kultur I Aris Fioretos betraktelse Solar plexus vill han få orden att kännas som kött, men Klara Klingspor läser en växtätande snarare är karnivor litteratur.
Nu firar vi världens ungdomligaste 40-åring – Breakfast Club har blivit medelålders 2 februari 2025 Kultur Det är nu 40 år sedan världens bästa ungdomsfilm hade världspremiär. Breakfast Club har fortsatt att älskas av den yngre publiken, kanske för att den ännu så väl speglar vår samtid.
Berättelsen om Pinocchio tycks aldrig upphöra att fascinera 1 februari 2025 Historia Kultur Världens tredje mest översatta bok i år spelas i som såväl teater, musikal och opera – i Turin, Milano, Warszawa, Rom och Las Vegas. Varför? Kanske för att berättelsen handlar om att bli människa.
När staten krängde hamburgare och konkurrerade med McDonald’s 1 februari 2025 Kultur Mötet Med filmen om den statliga hamburgerkedjan Clock berättar Gustav Górecki om ett annat Sverige och en annan syn på det offentligas uppgift.
Är Sverigedemokraterna verkligen konservativa? 1 februari 2025 Bokrecension Kultur Politik Konservativ används numera oaktsamt synonymt med reaktionär, högerextrem eller rent av fascist. I antologin ”Konservatismer” får vi en välbehövlig vägledning om ett svårfångat politiskt förhållningssätt och dess relation till dagens populistiska rörelser.
Grönområden är bra för oss som ska leva och bo i städerna 31 januari 2025 Arkitektur Kultur Livsstil När vi utvecklar dagens städer för framtiden borde vi dra lärdom av industrialismens pionjärer som skapade de stadsmiljöer som flest uppskattar än i dag.
Mikael Timm: Jag vänder samtiden ryggen 30 januari 2025 Krönikor Kultur Nu är det jag som vid möten med vänner finner politiska åsikter tråkiga och i stället vill tala om filmer, konst och teater – och gärna gamla verk.
Nu sätter Jon Fosse punkt 30 januari 2025 Bokrecension Kultur Dödsdrift och katolsk mystik, i den nya romanen Vithet är Nordens vänligaste författare Jon Fosse sig lik.
Abdellah Taïa: ”De har lärt mig att aldrig bli kuvad” 27 januari 2025 Kultur Mötet Abdellah Taïa är inte den typiske franske författaren. Han har inte gått på elitskolor och hans romaner fylls inte av språkteori utan av hudfärg, sex och liv i marginalen.
I kulturnationen Frankrike köper medelklassens unga böcker för pengarna 25 januari 2025 Kultur President Emmanuel Macrons dyra satsning på kulturcheckar till ungdomar blev en hit hos den utbildade medelklassen, men floppade helt bland låginkomsttagarnas unga.
Nu är vi alla lika goda postmodernister 25 januari 2025 Bokrecension Kultur Postmodernismen förknippades en gång med den nyliberala erans amoraliska livsnjutare, sedan blev det ett skällsord för borgerliga debattörer i kampen mot den identitetspolitiska vänstern.
Erik Jersenius: Vi lever i 80-talets dystraste dystopi 20 januari 2025 Krönikor Kultur Populärkulturen har visat sig vara bäst på att spå framtiden nu när vi lever i 1980-talets dystraste dystopi.