Ska piller eller samtal bota depressionen? 13 oktober 2024 Bokrecension Kultur Läkaren André Marx menar att depression främst kan botas med psykosociala metoder. Författarens kritik av psykofarmaka är träffsäker, men han bortser från viktiga faktorer menar vår kritiker.
Jenny Jägerfeld: ”Jag tänker att det finns en poäng med att bli objektifierad” 30 september 2024 Kultur Mötet
Germund Hesslow: ”Din IQ förutsäger hur det kommer att gå för dig” 7 augusti 2024 Kultur Sommarporträtt
Vissa utmaningar kräver ett lån I samarbete med Lånero.se Det kan vara ett svårt beslut, men om du har svårt att betala dina räkningar kan det vara det bästa alternativet för dig. Det finns…
Hur skiljer sig spelvanor mellan kvinnor och män? I samarbete med Onlinepoker.se Sedan den 1 januari 2019 har det hänt mycket på den svenska spelmarknaden. Staten har öppnat upp för att svenska, såväl som internationella aktörer, ska…
När lydnaden vann över moralen 1 maj 2023 Veckans Fokus Vetenskap Tidernas mest kontroversiella psykologiska studie publicerades för 60 år sedan. Den hjälper oss förstå hur vanliga människor blir sadister.
Doktor David: ”En fråga kan vara honom till stor hjälp” 7 april 2023 Doktor David Krönikor Jag har en kompis som hade en svår uppväxt med misshandel, alkohol och droger i familjen. Jag har känt honom länge och upplever att traumat…
H&M avskedar anställda efter IQ-test 8 mars 2023 Aktuellt Ekonomi H&M avskedar personer som inte får tillräckligt bra resultat på IQ- och personlighetstester. Det är förmodligen inte en bra idé.
Nina Solomin: Knepet som alla produktiva författare känner till 7 mars 2023 Krönikor Kultur Det finns två sorters författare: de ångestridna och de oneurotiska. De senare har fattat något som de förra inte förstått.
Så lärde aporna oss det vi vet om kärlek 28 oktober 2022 Kultur Vetenskap Hur mår vi om ingen någonsin vidrör oss? Harry Harlows kontroversiella forskning på apungar har fått djurättsvänner på krigsstigen. Ändå har experimenten lärt oss den avgörande roll som kärlek spelar.
Torn in the U.S.A – depressionen här igen 1 september 2022 Vetenskap Pandemi, krig och dyrtider får svartsynen att bre ut sig bland amerikaner. Men att hantera depressioner som beror på omvärldsfaktorer är inte lätt.
”Man undrar hur han bar sig åt” 19 augusti 2022 Minnesord Johan Cullberg, psykiater och författare, dog den 14 juni. Han blev 88 år gammal.
Postsanningens tidevarv: därför accepterar vi lögner 17 augusti 2022 Kultur Veckans Fokus Är det okej att ljuga – som jobbsökande, politiker, president? När det kommer till kritan har människan en stor acceptans för osanningar – särskilt när de styrker den egna världsbild.
Säljsnacket funkar tyvärr 7 augusti 2022 Kultur Språket Vem går egentligen på telefonsäljarnas silkeslena men innehållslösa fraser? Alldeles för många.
De passiva åskådarna uppmuntrar våldet 3 juni 2022 Aktuellt Utrikes Vetenskap Dådet i Uvalde, Texas väcker frågan hur samhället kan motverka skolskjutningar. En nyckel ligger i mobbningens psykologi.
Snabb moral och långsam 28 maj 2022 Aktuellt Vetenskap Ibland reagerar vi med apati på stora tragedier; ibland är viljan att hjälpa överväldigande. Vad får oss att välja att hjälpa i stället för att strunta i vår medmänniska?
Anna Björklund: Det måste gå att syna offret 27 maj 2022 Krönikor Kultur Tabut mot att skuldbelägga offret går ibland så långt att det hindrar oss från att förstå vad som egentligen hände.
Soldater – föräldrarnas egendom eller statens? 23 mars 2022 Hjärnan Vetenskap Israels armé anser att den har sina soldater till låns från föräldrarna och att de ska återlämnas oskadda. Det är avgörande för stridsmoralen. Den ryska krigsmaskinen saknar den avgörande förtroendekedjan, skriver Eli Göndör.