Daniel Schatz: ”Vänsterpartiet göder terrorister”

Nooshi Dadgostar borde städa ut antisemiterna och terrorkramarna ur V i stället för att ducka, skriver Daniel Schatz.

Text: Daniel Schatz

Bild: AP

Det började med rapporter om att Malmövänsterns vice ordförande, Orwa Kadoura, delat grovt antisemitisk propaganda på sociala medier och uttryckt stöd för talkörer som hyllar Hamas och Hizbollah under pro-palestinska demonstrationer. Trots att Vänsterpartiet utger sig för att vara ett "antirasistiskt parti" möttes detta av en senkommen och halvhjärtad tillsägelse från lokala partiföreträdare efter intensivt medietryck. "Orwa Kadoura har gjort några problematiska delningar, men det ska inte definiera hela honom. Det är inte det han är," slog Tove Karnerud, ordförande för V i Malmö, fast.

Detta är en argumenterande text. Alla åsikter är skribentens egna.

Men skandalerna kring Kadoura, som Nooshi Dadgostar vägrade kommentera, var bara början. Kort därefter delade Kristofer Lundberg, V:s ordförande i Angered, bilder på en egenmålad tavla föreställande medlemmar av den palestinska terrororganisationen PFLP, tillsammans med uppmaningen "One Solution, Intifada, Revolution." När Lundberg fick en intervjufråga om han såg massmorden den 7 oktober som terror eller som legitimt motstånd, svarade han undvikande att "det finns för lite fakta just nu." Han förklarade i ett tal vid en Palestinademonstration i Göteborg att "den palestinska motståndsrörelsen behöver vapen för att kunna resa motstånd mot sionisterna," och att "vår solidaritet med motståndsrörelsen är att bekämpa våra egna regeringar men också att kräva att PFLP, DFLP och andra delar av motståndsrörelsen tas bort från terrorlistorna."

Även detta möttes av tystnad från partiledningen trots att de nämnda organisationernas våldsamma natur är väldokumenterad. Marxist-leninistiska PFLP (Folkfronten för Palestinas befrielse), som är terrorstämplad av både EU och USA, deltog aktivt i den blodiga massakern av israeler den 7 oktober 2023, som resulterade i 1 200 döda och 5 400 skadade civila. Det kommunistiska DFLP:s (Demokratiska fronten för Palestinas befrielse) militära gren – med en logga bestående av en kommunistisk stjärna och en karta över Palestina där Israel har raderats – deltog också i terrordåden. Gruppen mördade bland annat den 21-årige gästarbetaren från Tanzania, Joshua Mollel.  Namnet på DFLP:s väpnade gren, Nationella motståndsbrigaderna, är klottrat på en av husväggarna i Kibbutz Be’eri, som angreps av terroristerna. I samma hem kidnappades de 12-åriga tvillingarna Liel och Yannai Hetzroni tillsammans med sin faster, Ayala Hetzroni, 73. De fördes in i grannhuset med elva andra av kibbutzens medlemmar. Liel, Yannai och Ayala hittades döda.

Kopplingarna mellan V och våldsbejakande palestinaaktivister är inte nya. Vänsterpartiet i Angereds årsmöte 2024 inleddes med att Kristofer Lundberg förmedlade en hälsning från PFLP som tackade partiet för solidariteten. Tidigare partiledaren och nuvarande Europaparlamentarikern Jonas Sjöstedt (V) – som gick med i Ung vänsters föregångare Kommunistisk ungdom när Sovjetunionen fortfarande existerade – har gästat Grupp 194 i Malmö, en organisation med rapporterade kopplingar till DFLP. När Sjöstedt nyligen ombads ta avstånd från antisemitismen inom partiet, avfärdade han det som en "proisraelisk talepunkt."

Den tidigare riksdagsledamoten Ali Esbati (V), uppmanade redan 2002 som ordförande för Ung Vänster sina medlemmar att samla in pengar till PFLP. Detta trots att det var välkänt att organisationen sedan grundandet på 1960-talet ägnat sig åt flygplanskapningar och terror.

Grupp 194 leds av Ali Hadrous, Vänsterpartiets toppolitiker i Landskrona. På sin Facebooksida hyllar Hadrous terroristen Dalal Mughrabi, som ledde en massaker år 1978 där 38 civila israeler, inklusive 13 barn, mördades. Detta var den dödligaste attacken mot israeler fram till den 7 oktober 2023. Hadrous kallar Mughrabi för "Palestinas brud" och han hyllar även Fatima Bernawi, som placerade en bomb på en biograf i Jerusalem, liksom Nasser Abu Hamid, ledare för terrororganisationen Hamas väpnade gren al-Aqsa-martyrernas brigader. Dessutom påstår Hadrous att Hamas inte mördade några civila den 7 oktober. I stället delar han en video som hyllar dådet. Utöver dessa uttalanden sprider han grov antisemitism och konspirationsteorier där judar anklagas för Tysklands förluster i både första och andra världskriget.

Hadrous blev invald i Landskronas kommunfullmäktige som en av två vänsterpartister, genom personkryss i valen 2018 och 2022. Han sitter i den lokala partistyrelsen och arbetar som grundskolelärare på Seminarieskolan i Landskrona. När Sydsvenskan sökte Hadrous för en kommentar avböjde han med motiveringen att tidningen "tjänar den globala sionismen." Han påstår att reportrarnas arbete är "betalt av den internationella sionismen som sponsrar detta arbete." Trots extremistkopplingarna har Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar ännu inte kommenterat saken.

I EU-valet i somras nådde V stora framgångar i städer som Malmö, där partiet nästan dubblade sitt valresultat 2019, från 11 till 19,4 procent. I flera valdistrikt i invandrartäta områden, som Rosengård, fick partiet omkring 50 procent av rösterna – en historisk ökning från mellan 10 och 15 procent 2019.

Både Nooshi Dadgostar och Malmövänstern har lyft fram Palestinafrågan som en viktig faktor för valresultatet. Efter valdagen tackade Anfal Mahdi, partistyrelseledamot i V och oppositionsråd i Malmö, Malmöborna för stödet genom att på sociala medier publicera en bild på Malmös stadsvapen inlindat i den palestinska flaggan. Samma dag som Hamas genomförde massakern på israeliska civila den 7 oktober 2023, yttrade Mahdi att "Gaza har just brutit sig ut ur fängelset" – ett uttalande som kan tolkas som en hyllning till kallblodig terror och massmord.

Om en ledande vänsterpartist hade spridit nazistisk propaganda, skulle konsekvenserna sannolikt ha varit drastiska. Paradoxalt nog tycks antisemitism och stöd till terrorism och extremism accepteras inom V när dessa åsikter uttrycks inom ramen för den arabisk-israeliska konflikten. Det väcker frågan om partiet fiskar i grumliga vatten.

Denna problematik har en lång historik. Jag har tidigare avslöjat hur Vänsterpartiet under nästan tjugo år (2001–2018) kanaliserade 12,5 miljoner skattekronor från statens biståndsbudget till samarbetsprojekt med terrororganisationer, diktaturer och icke-reformerade kommunistpartier. Utbetalningarna skedde inom ramen för bidståndsmyndigheten Sida:s årliga fördelning av 100 miljoner kronor till riksdagspartiers biståndsprojekt. Verksamheten, som inte heller kommenterats av Dadgostar, pågår troligen än idag men kan inte granskas då Sida har hemligstämplat Vänsterns internationella forums (VIF) biståndsrapportering. Bland VIF:s samarbetsorganisationer återfinns, enligt Sida-rapporter, DFLP som tillsammans med andra palestinska vänsterpartier mottog nästan 5 miljoner kronor mellan 2000 och 2018. Blotta tanken att skattemedel kan ha använts för att finansiera massmord och kidnappningar av civila barn, vuxna och gamla är hisnande.

DFLP var involverat i mord långt innan stödet från V anlände. Organisationen är mest ökänd för Maalot-massakern 1974, då 85 judiska skolungdomar togs som gisslan och ett tjugotal mördades. Så sent som 2014 avfyrade DFLP militära gren raketer mot civila mål i Israel. Trots denna välkända bakgrund valde VIF att stödja DFLP i över 15 år, med start 2001.

Vänsterpartiets stöd till extremism sträcker för sig för övrigt bortom Palestina. VIF har finansierat det colombianska kommunistpartiet PCC med 4,9 miljoner skattekronor från 2001 till 2018. Gruppen har historiska band till FARC-gerillan (Colombias revolutionära väpnade styrkor – folkets armé), med lönnmord och narkotikahandel på agendan. Det revolutionära PLM (Partido Lakas ng Masa) på Filippinerna mottog 1,9 miljoner mellan 2009 och 2016. PLM:s propagandaskola har helfinansierats av svenska skattebetalare. Samarbetet inleddes 2007 med vänsterkoalitionen ”Massornas Kamp”, ur vilken PLM bildades, som verkat för upprättandet av kommunistiska folkkommittéer och införandet av planekonomi.

Vietnams kvinnoförbund fick 292 000 skattekronor mellan 2005 och 2007. Förbundet utgör en del av Vietnams Fosterlandsfront, en paraplyorganisation för regimanknutna grupper med kopplingar till det styrande kommunistpartiet. Att VIF använt skattemedel avsedda för demokratifrämjande för att stödja diktaturer som strypt yttrandefriheten, torterat oppositionella och förbjudit demokratiska partier och fackföreningar, verkar heller inte ha bekymrat Vänsterpartiets ledning.

Vänsterpartiet växte fram ur en fraktion som 1917 uteslöts från Socialdemokraterna. 1921 bildades Sveriges kommunistiska parti och 1967 bytte partiet namn till Vänsterpartiet kommunisterna. Verksamhetsberättelsen från partikongressen 1987, den sista innan Berlinmurens fall, redogör för vänskapsrelationerna med Östeuropa. Partiledaren träffade Sovjets och Ungerns kommunistpartier. Partisekreteraren deltog vid en ”vetenskaplig konferens” i Östberlin. Partiledningen närvarade vid kommunistiska partikongresser i Rumänien, Tjeckoslovakien och Jugoslavien. Först efter järnridåns fall 1990 ströks "kommunisterna" från partinamnet.

Nooshi Dadgostar har drivit på för att bryta med historien och göra upp med partiets revolutionära arv för att framstå som regeringsduglig. Trots detta förstärker Dadgostars vägran att ta avstånd från partiföreträdares antisemitism, extremism och terrorromantik bilden av ett parti som inte bara har stora problem med sitt förflutna utan även med sin samtid. Arbetet med att städa upp i garderoben, vädra ut revolutionsromantiken och göra rent hus med odemokratiska krafter kvarstår.

Daniel Schatz är doktor i statsvetenskap, fri skribent, författare och Visiting Scholar vid Georgetown University, tidigare gästforskare vid Harvard, Stanford och Columbia University.

***

Text: Daniel Schatz

Bild: AP