Vänstertrollen gör sig dummare än de är
Att undersöka opinionen bland invandrare är inte rasism.
Bild: TT / Montage
När Mats Persson tillträdde som arbetsmarknads- och integrationsminister i höstas aviserades en opinionsundersökning för de som nyligen flyttat till Sverige. Regeringen vill skapa en integrationsbarometer som bland annat skulle undersöka förekomsten eller frånvaron av ”liberala demokratiska värderingar” hos de nya svenskarna. Syftet var att ta fram underlag för framtidens integrationsstrategier. Det är ännu inte klart vilken myndighet som ska få uppdraget eller exakt hur det ska genomföras, men kritiken lät inte vänta på sig.
Detta är en argumenterande text. Alla åsikter är skribentens egna.
Arbetets kulturredaktör Johannes Klenell blev rasande och skrev att det är SD:arna i Tidösamarbetet som har osunda värderingar. Inte människorna i utsatta områden. Särskilt provocerad blev Klenell av att Mats Persson hade undrat ”Kan man ha ett pridetåg i våra förorter i dag?”. Klenell svarade att ”pridefiranden förekommer för övrigt redan i våra förorter, i Järva så sent som i somras – detta borde ändå Mats Persson känna till. Han är, trots allt, integrationsminister.” Valdemar Möller menade i Syre (16/10) att Mats Persson kan likställas med en Sverigedemokrat. Miljöpartiets Leila Ali Elmi hävdade i Aftonbladet att den föreslagna undersökningen innebär diskriminering då den ”antyder att svenskars värderingar skulle vara oklanderliga.
Dessutom har det sagts att den föreslagna undersökningen skulle innebära något slags åsiktsregistrering. Anna Starbrink (L) sade i Aftonbladet att ”(a)llt som innebär att man på något vis börjar registrera vad folk tycker är jag stark motståndare till. Det är helt orimligt.” Therese Svanström från TCO menade i ett inlägg i UNT att det hela ”påminner om åsiktsregistrering”. Även Andreas Magnusson bör nämnas. Han skrev i Magasinet Paragraf (14/10) att Perssons förslag är rasistiskt och att regeringen nu hotar den liberala demokratin.
Låt oss nu titta närmare på argumenten. Först bör något sägas om behovet av att undersöka opinioner hos personer med utländsk bakgrund. Det finns två grupper som särskilt ofta brukar bli underrepresenterade i opinionsundersökningar; dels yngre personer, dels de med utländsk bakgrund. Vad gäller de yngre så finns det särskilda undersökningar som riktas mot dem. Ett exempel är Ungdomsbarometern som veterligen ingen brukar invända mot.
Det är emellertid brist på riktade undersökningar med hög svarsfrekvens från personer med utländsk bakgrund. Det är dessutom särskilt svårt att nå ut till människor som kommer från länder utanför Europa. När Järvaveckan i samarbete med Novus har undersökt utsatta områden – där många med utländsk bakgrund bor – så hamnar svarsfrekvensen mellan 8 och 14 procent. När jag och kolleger genomförde undersökningar i utsatta områden i Uppsala så kom vi, med hjälp av särskilda ansträngningar, i och för sig upp i svarsfrekvenser på en bit över 40 procent för dem med utländsk bakgrund. Men för dem med rötterna i länder utanför Europa var bortfallen mycket höga. Information om nyanlända har tidigare samlats in i Sverige av Migrant World Value Survey utan att det väckt protester. Även där kan mer göras för att nå ut till fler. Det ska också nämnas att statsvetaren Peter Esaiasson och hans kolleger har lyckats bra med att nå ut med sina undersökningar i utsatta områden kring Göteborg.
Värdefulla undersökningar har även genomförts av forskarna Jan O. Jonsson, Carina Mood, och Georg Treuter som för ett par år sedan publicerade rapporten ”Integration bland unga – En mångkulturell generation växer upp.” Den visar att delar av den så kallade strukturella integrationen går relativt bra bland de som ingår i undersökningen. Unga med utländsk bakgrund är exempelvis mycket ambitiösa i skolan, ofta mer än unga med svensk bakgrund. Men det finns sociala klyftor, de med utländsk bakgrund interagerar mer sällan med sina jämnåriga med svensk bakgrund. Och de mest slående skillnaderna återfinns när kulturella värderingar undersöks. Unga svenskar tenderar att vara sekulära, med liberala åsikter om sexualitet, abort, familj och jämställdhet. Här skiljer sig de med utländsk bakgrund, särskilt de från norra Afrika och Mellanöstern – vilket inte alls är märkligt. Ju längre från Sverige vi rör oss desto större kulturella skillnader syns – liberala värderingar inkluderade. Men det är uppenbart att mer kan göras för att nå ut till fler individer med utländsk bakgrund om man vill satsa på integration.
Det är mer som haltar i argumenten mot Mats Perssons förslag. Varför är det så konstigt det Persson sade om pridetåg? Självfallet finns det, som några skribenter tar upp, problem med Sverigedemokrater som hatar till exempel homosexuella eller transpersoner. Men det motsäger inte Mats Persson. Han talar om att det finns behov av att undersöka opinioner hos personer som invandrar till Sverige – vilket man som sagt kan hävda vore bra. Om prideveckan i Järva genomfördes utan incidenter så är det självfallet goda nyheter. Men det gick inte bra i Malmö för några månader sedan där fyra personer som bar regnbågsflaggor och israeliska flaggor och som deltagit i ett pridetåg blev misshandlande och bespottade. En av personerna som filmade händelsen fick sin mobil slagen ur handen och kallades ”hora”. En av de som deltog i attacken kan höras ropa ”Era jävla bögar – knulla er mamma”. Det är knappast en nyhet som Klenell, Sjöstedt och Möller missade. Och det är ingen långsökt hypotes att det var händelser av det slaget Persson tänkte på.
Att en minister lägger ut uppdrag med syftet att få information om hur åsikter och värderingar skiljer sig mellan grupper i samhället är inte ovanligt. Så det är minst sagt förvånande att Mats Perssons kritiker går så hårt fram mot förslaget att undersöka opinioner just hos nyanlända. Det är minst sagt vilseledande att sätta likhetstecken mellan opinionsundersökningar som de genomförs i Sverige och ”åsiktsregistrering.” Tycker kritikerna att Mats Persson inte heller får be Skolverket att undersöka varför nästan hälften av de som påbörjar utbildningen i svenska för invandrare (SFI) hoppar av i förtid? Trots att språkkunskaper är helt avgörande för invandrares möjligheter att ta sig in på arbetsmarknaden. Bör SOM-institutet läggas ner? Delmi? Nationella sekretariatet för genusforskning?
Självfallet är det ingen som på allvar tror att Mats Persson tänker genomföra en statskupp och upphäva grundlagen för kunna genomföra åsiktsregistrering. Hans motståndare vill enbart reta upp och skrämma medborgarna med desinformation. Skribenterna är säkert motståndare till SD:s trollfabriker. Men det är tydligen ok för dem själva att anamma en besläktad taktik.
Sten Widmalm är professor i statskunskap vid Uppsala universitet och forskningsledare för projektet ”Det öppna samhället”.
***