Analys: Låg takhöjd när Vänsterpartiet utesluter Amineh Kakabaveh

Text: Janne Sundling

Bild: TT

Vänsterpartiets 28 riksdagsledamöter blev i dag 27. Partiets verkställande utskott vill utesluta Amineh Kakabaveh som förklarat att hon sitter kvar som ”oberoende socialist”.

– Skälet är att hon ofta och allvarligt skadar förtroendet för partiet gentemot väljarna och mot sina kollegor, säger partisekreteraren Aron Etzler i ett uttalande. Han förklarar också att hon spridit ”fake news” om partiet. Och det sägs att hon inte har betalt sin ”partiskatt” som V tar ut av sina ledamöter.

Den kärva relationen mellan partiledningen och Kakabaveh har funnits där sedan flera år. Sommaren 2015 skrev hon en debattartikel om ”moralpoliser” som terroriserar kvinnor i Stockholms förorter. Partiledningen svarade med att ta avstånd från henne på debattplats.

2008 kom hon in som ersättare i riksdagen för Vänsterpartiet, där hon blev medlem direkt efter ankomsten till Sverige 1991 från de kurdiska delarna av Iran.

Hon är en av grundarna och ordförande för föreningen Varken hora eller kuvad. Och det är hennes engagemang mot hedersvåld som har gjort henne kontroversiell i det egna partiet. Krav på hennes uteslutning har rests flera gånger.

Framförallt när Amineh Kakabaveh i april 2016 lade ut vad som visade sig vara en nazistisk propagandafilm om somalier på Facebook, med en svensk textning som var förfalskad. Filmklippet hade dessutom SVT:s logga.

I sin kommentar skrev hon: "Grattis Sverige till en etablerad Islamisk stat och utropad Kalifat snart i fler förorter". Efter 23 minuter förstod hon att något var fel och avpublicerade.

Men klippet uppmärksammades av tidningen Expo och ledde till en proteststorm i sociala medier. Amineh kallades islamofob och afrofob och rasist och terrorist, och det ställdes högröstade krav på att hon skulle uteslutas ur V. Så blev det inte, men hon tvingades ta en månads ledighet från sitt riksdagsarbete.

I december 2016 utsågs hon till Årets svensk av Fokus. Samtidigt pågick försöken att medla mellan henne och partiledningen, med en inhyrd medlare.

Inför valet 2018 placerades hon på en icke valbar plats på riksdagslistan av valberedningen. Men opinionen i partiet såg lite annorlunda ut på mötet som fastställde riksdagslistan där hon fick plats åtta i Stockholms stad. När Jonas Sjöstedt personvaldes för Västerbotten kunde hon fortsätta i riksdagen efter valet. Men relationen till partiledningen var fortsatt kylig.

– Efter valet har partistyrelsen och riksdagsgruppen tagit emot ett upprop undertecknat av ett 150-tal partimedlemmar från hela landet med anledning av att jag även den här mandatperioden inte tilldelats några utskottsplatser, sa hon i en intervju med Fokus i november 2018.

Under onsdagen kallade Vänsterpartiet till presskonferens där partisekreteraren Aron Etzler gav beskedet att hon ska uteslutas. Men av allt att döma är det ett förslag från partiets verkställande utskott som måste bekräftas av partistyrelsen.

Amineh Kakabaveh säger till Sveriges radio att partiledningen ljuger, och att hon inte visste något i förväg.

– Jag känner inte till det här överhuvudtaget, jag fick veta om att jag uteslutits via medier.

– Jag vet ärligt talat inte vad det här handlar om, säger hon men förklarar att hon fortsätter i riksdagen som ”oberoende socialist”.

För Vänsterpartiet kommer det heller inte vara över om uteslutningen fullföljs. Kakabaveh har anhängare både inom och utom partiet som lär reagera starkt. Dessutom ger det en bild av ett parti där vissa åsikter inte är tillåtna. Knappast idealiskt för ett parti som vill framstå som ett vänsteralternativ till en rödgrön regering som samarbetar med C och L.

 

FAKTA Amineh Kakabaveh
Föddes enligt sitt svenska pass 1970 men enligt sin mamma en regnig marsdag 1973, i byn Torjan i Östra Kurdistan i Iran. Hon flydde byn och anslöt sig 14 år gammal till kurdernas kommunistparti och deras gerilla peshmerga. 1991 flydde hon via Turkiet till Västerås, tog en magisterexamen vid Stockholms universitet och arbetade som socialarbetare i Botkyrka.

Hon är ordförande för föreningen Varken Hora Eller Kuvad. Sedan 2008 är hon riksdagsledamot för Vänsterpartiet, men hennes engagemang mot hedersvåld har gjort henne kontroversiell i det egna partiet och krav på hennes uteslutning har rests. I november utkom hennes självbiografi: »Amineh – inte större än en kalasjnikov« (Ordfront). Utsågs av Fokus till Årets svensk 2016.