Avgående LO-basen om att bli S-ordförande: »Nej, aldrig«

Text:

Bild: Simon Rehnström

»Kålle« står vid ett av fönstren i LO-borgens tornrum. Spanar ut över ett grått och regnigt Stockholm. Och fackförbunden som ligger under LO:s paraply.

– Där borta ligger Transport, säger han och pekar tvärs över Norra Bantorget, och bredvid Hotell- och restaurangfacket.

– Det gäller att ha koll på dem, skämtar han och visar oss till bords.

Genast kommer de fackliga fördomarna på skam: LO-basen bjuder på vegetarisklasagne, inte raggmunk och fläsk – trots att det är tisdag. Inte heller någon nubbe, som traditionen sägs ha varit förr i tiden.

– Det här var en gubbklubb länge och jag tror att det har haft större betydelse än man kan tro. Många korkade beslut som fattades, som vi fortfarande har en och annan skandal runt, de tror jag togs med alkohol inblandat.

Som Kommunalskandalen?

– Ja, jag tror det, säger fackordföranden som själv nästan inte dricker alls längre.

Han drog drastiskt ner på spriten för 15 år, lyckades inte hitta en nivå på konsumtion som innebar att han inte blev »packad«.

– Jag var full när medlemmar var med, det tyckte jag illa om, och vid ett tillfälle såg två av mina barn att jag var full, och det tyckte jag extremt illa om.

När vi låter oss bjudas på lunch av LO:s ordförande har januariavtalet fyllt ett år. Karl-Petter Thorwaldsson konstaterar att det som hittills kommit ur uppgörelsen gynnat dem med mest pengar.

– Däremot finns det i januariavtalet exempelvis en ny skattepolitik som ska bidra till minskandet av klyftorna. Det har man å andra sidan inte lagt fram än.

Han fortsätter:

– Det som är synd med avtalets konstruktion är att den bygger på att åsamka den andra sidan så stor skada som möjligt. Det är ingen bra början med en deal, man skulle i stället ha lyft fram vad Sverige kunnat vara med samarbetet.

Fram till nu har den omtalat bullrige LO-ordföranden talat med nästan konstlat låg stämma, inte låtit känslorna ta över. Men när han kommer in på debattklimatet i Sverige stiger temperaturen:

– Vi försöker vidga åt vänster och är ganska öppet kritiska mot S när de inte gör som vi vill. Och det är inte för att vi tycker mer eller mindre illa om S, utan för att vi ser behovet av att människor ser att det finns en debatt vid sidan av det här, ärligt talat, rätt erbarmliga politiska klimatet vi har i Sverige i dag!

Han fortsätter:

– Den svenska riksdagen lämnar mycket övrigt att önska. Alla har samma problem med SD och att övriga partier inte kan sätta sig ner och resonera sig fram till bättre lösningar, som alla faktiskt vet finns. Det stör mig. Sedan tror jag inte på en storkoalition – för vem ska utvärdera den?

Det råder omställningstider. Dels för Thorwaldsson själv – vid LO-kongressen i sommar avgår han som ordförande efter två mandatperioder. Dels gör LO och arbetsgivarsidan upp om framtiden för turordningsreglerna i las, som också är en punkt i januariavtalet. Thorwaldsson pekar på »möjligheter« med förhandlingarna, som att komma åt problemet med de växande visstidsanställningarna.

Men internt kokar det: Kommunal, Byggnads, Seko, Fastighets och Målarna har hoppat av förhandlingarna. Pappers stod sedan tidigare utanför.

– Inte om att vi förhandlar utan om hur vi förhandlar har jag osämja, utbrister LO-basen och poängterar att vad som tas till slutförhandlingen i augusti bestäms på kongressen.

– Vi har tur i oturen att ha kongress i sommar. Vi kan inte göra stora förändringar i arbetsrätten utan att fråga våra medlemmar. Om vi ska gå vidare eller inte kommer att avgöras i vårt högsta beslutande organ.

Hur mycket av osämjan beror på att du ska lämna ditt jobb?

– Det är säkert en faktor i alla fall.

– Klart är att man tar en rätt stor roll som LO-ordförande, och när man säger att man ska lämna blir möjligheten att påverka mindre. Det är klart att mitt ord inte är lika tungt i dag som i oktober, säger Thorwaldsson.

Vem som blir hans efterträdare lär bli avgörande för hur de fortsatta förhandlingarna kring las går. Men vad ska han själv göra nu? Han som pekats ut som möjlig efterträdare till Stefan Löfven. Karl-Petter Thorwaldsson har fått flera »smickrande förfrågningar«. Helt klart, säger han, är att han inte ska bli politiker.

– Jag vet att Göran Persson har sabbat för alla andra när han sa nej; men nej, det vill jag verkligen inte.

Så vi kommer aldrig att få se Karl-Petter Thorwaldsson som S-ordförande?

– Nej, aldrig.

***

FAKTA: Karl-Petter Thorwaldsson

Ålder: 55 år.

Bor: På Mariatorget i Stockholm.

Aktuell: Thorwaldsson avgår som LO:s ordförande vid kongressen 2020. Efterträdaren på posten lär avgöra hur de fortsatta förhandlingarna kring las går.

Åt: LO:s egenlagade vegetariska lasagne. Till det drack han svagt bubblande vatten och en kopp kaffe.

LÄS OCKSÅ: Thorwaldssons sista strid kan bli hans värsta