Den minskade invandringen – en illusion

Asylinvandringen är på historiskt låga nivåer – men det blev den redan under regeringen Löfven. Invandringen överlag fortsätter på samma nivåer som under 2010-talet. Och "den höga utvandringen" bygger på en illusion.

Text:

Bild: TT

Förra veckan höll migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) en presskonferens där huvudnumret var att för första gången på över 50 år är det fler som utvandrar än invandrar till Sverige. Under årets fem första månader var migrationsnettot minus 5 700 personer. Dock med en brasklapp för pågående folkbokföringsarbete: SCB visade redan i maj att migrationsstatistiken kan vara missvisande.

Förklaringen står att finna i Skatteverkets ”storstädning” i folkbokföringen som påbörjades 2023 och som fortsätter i år. Personer som vid granskning har visat sig inte bo i Sverige kan i själva verket ha utvandrat för flera år sedan. Dessa registreras i regel som "Utvandringar till okänt utvandringsland". Denna siffra sköt iväg rejält förra året: Till cirka 14 600 år 2023, jämfört med cirka 3 800 året innan. SCB menade redan i maj i år att antalet utvandrade under första kvartalet i år därmed sannolikt var lägre i verkligheten än vad statistiken visar. 

Nedgången inleddes under Löfven

En annan talepunkt för Malmer Stenergard var det sjunkande antalet asylsökande.  

– Paradigmskiftet inom migrationspolitiken fortsätter, sa hon och berättade att asyltrycket är fortsatt stort på EU som helhet, men att Sverige har sänkt sin andel dramatiskt.  

– Totalt inkom 2023 cirka 12 500 asylansökningar vilket är att jämföra med rekordåret 2015 då över 160 000 ansökningar inkom.  

Den stora nedgången skedde dock inte under denna regering. Det lägsta antalet asylsökande, cirka 11 500, kom år 2021 under regeringen Löfven. Det var visserligen ett pandemiår, men följande år låg asylansökningarna på knappt 17 000 personer. Innevarande år kan dock asylinvandringen bli ännu lägre. I slutet av juli hade 5 600 personer sökt asyl – en nedgång med 27 procent. Migrationsverkets senaste prognos pekar på 10 000 för helåret, vilket skulle bli den lägsta siffran sedan 1997.  

Den totala invandringen ser dock inte ut att mattas av nämnvärt. Fram till och med juli har Migrationsverket beviljat 57 468 uppehållstillstånd. Om trenden håller i sig landar helårssiffran på runt 100 000 även i år, en marginell minskning jämfört med förra året.  

En stor andel av de invandrade är anknytningsärenden – bland annat anhöriga till personer som beviljats asyl tidigare. I år har hittills knappt 14 000 anknytningsärenden beviljats uppehållstillstånd, cirka en fjärdedel av alla tillstånd. Denna siffra har inte sjunkit nämnvärt sedan förra året.  

Stora frågetecken kring invandrargrupper

Anhöriga till arbetskraftsinvandrare liksom till studerande räknas inte in i kategorin anknytningsärenden. Antalet arbetskraftsinvandrare är hittills i år drygt 17 000. De omfattar knappt en tredjedel av alla invandrade. Dit räknas allt från ingenjörer till bärplockare, men också anhöriga till dessa (cirka 6 000 personer). Fördelningen såg ungefär likadan ut år 2023. Riksrevisionen har konstaterat att mängder av uppehållstillstånd för arbetskraftsinvandrare har visat sig bygga på falsk grund. Under år 2020 fanns omkring 13 000 fall där det enligt revisionen fanns skäl att utreda om personen levde upp till villkoren.  

Ytterligare en stor post i migrationsstatistiken är människor som kommer till Sverige för att studera. Omkring 15 800 förra året, varav cirka 4000 var anhöriga. I år har hittills knappt 12 000 studentinvandrare kommit, varav 2 700 anhöriga. Fokus har tidigare har rapporterat (nr 12/2024) att många utomeuropeiska studenter som kommer hit börjar arbeta i stället för att studera kort tid efter ankomsten. Ytterligare andra försvinner spårlöst när de anländer till Sverige. Nästan var fjärde person med uppehållstillstånd för att studera i Sverige saknade registeruppgifter om att de bedrev studier.  

Fler svenskfödda utvandrar

Migrationsministern visade under pressträffen upp siffror på negativt migrationsnetto för  bland annat somalier, irakier och syrier. Men siffrorna var för förra året och det framgår inte om dessa har återvänt till sina hemländer då de, som nämnts ovan, kan ha registrerats långt i efterhand som utvandrade till "obefintligt eller okänt utvandringsland" i statistiken.

För innevarande år finns ännu inga uppgifter om vilka nationaliteter som utvandrar. Men förra året var den överlägset största gruppen svenskfödda (cirka 24 000 av totalt 73 000 utvandrade). Det ser också ut som om alltfler svenskfödda väljer att flytta – siffran var en ökning med 5 000 personer jämfört med året innan. Den näst största gruppen utvandrade var syrier, cirka 3 500.  

***