Ebbas husaffär utanför topp 10-lista över klassiska svenska skandaler
Bild: TT (obs! montage!)
De som tog sig en promenad längst Kungsgatan i Uppsala på tisdagseftermiddagen stannade till och häpnade när de kom fram till Smedsgränd. Inklämda bakom ett utställt bord stod de flesta större mediers utsända uppradade med kameror. Ut kom Ebba Busch och hennes advokat efter den muntliga förhandlingen i tingsrätten.
Men vilken dignitet har Ebbaafären eller Esbjörngate egentligen?
Ja, långt ifrån tio-i-topplistan på svenska skandaler i alla fall, menar skandalexperten.
– Det är väl framförallt Ebba Busch Facebookinlägg som det nu handlar om. Storyn om husaffären är en sak. Men agerandet och utpekandet av husägaren Esbjörn Bolins juridiska ombud som nu utreds för förtal kan bli besvärande, säger Mikael Bergling som tillsammans med Fredrik Nejman skrev boken ”Svenska skandaler” 2014.
Där poängsatte de skandalerna i vad han kallar ett ”hemmasnickrat skandalindex” utifrån händelsens moraliska tveksamhet, offentliga missnöjet, hemlighetsmakeriet runt den, lögner och vilka konsekvenser den ledde till.
Så här ser deras skandallista ut:
- IB-affären.
- Ebbe Carlsson-affären.
- BT-Kemi.
- Boforsskandalen.
- Mona Sahlin/Toblerone-affären.
- Geijeraffären.
- Quick-skandalen.
- Styckmordet på en prostituerad kvinna.
- Motalaskandalen.
- Stig Berglings rymning.
Kungaboken.
Skandia-skandalen.
[caption id="attachment_652495" align="alignnone" width="540"] Drevjakt på riktigt...[/caption]
Men det finns de politiker som vänt en kris. Tidigt på hösten 1996 gick det rykten om att Vänsterpartiets ledare Gudrun Schyman uppträtt berusad. I slutet av augusti var hon med på en premiär av filmen (passande nog) "Hemligheter och lögner" där hon var berusad enligt flera närvarande och kvällstidningarna, som fick nys om det, ska ha varit på väg att skriva om saken. Hon och den inre kretsen tog beslutet att vara proaktiva, och på måndagsmorgonen den 2 september 1996 talade hon ut i Rapports morgonsändning.
”Jag har kommit till en gräns där jag säger OK, det här går inte. Vägen dit har bestått av många olika enskildheter som inte har att göra med sprit utan andra saker i livet”, sade Schyman.
Hon tog en time-out men kom tillbaka. Två år senare gjorde partiet sitt bästa valresultat någonsin. Däremot undkom hon inte avslöjandet 2003 om att hon i deklarationen gjort skatteavdrag som hon inte hade rätt till att göra. De gällde resor som redan var betalada av riksdagen.
Tobleroneaffären antyder något annat än vad det var redan genom namnet, som i och för sig inte Mona Sahlin namnsatte. Affären tar sin början på fredagen den 6 oktober 1995 när Expressens Leif Brännström ringer till Mona Sahlins pressekreterare Mikael Romero och ställer frågor om Mona Sahlins användning av kontokortet.
När Sahlinaffären avslöjades av Expressen var det under en hel vecka ingen annan tidning eller media som ”hängde på”.
Den 12 oktober görs en polisanmälan och den 18 oktober beslutar så åklagaren att det finns skäl att anta att brott har förövats. Han inleder därför en förundersökning. Efter tre månader läggs den ned.
Den 16 oktober håller en vitklädd Mona Sahlin (som nästan alltid annars var svartklädd, mycket symbolik har laddats i detta) ett känsloladdat försvarstal på en direktsänd presskonferens i Rosenbad.
Där blir det till en Tobleroneaffär när hon säger att hon ibland använt kortet för privata utgifter ”som är blöjor, Toblerone, cigaretter, två Toblerone till och med”.
Fast enligt Aftonbladet, som hängde på för fullt en vecka efter att Expressen börjat skriva om historien, handlade det om lån genom korten på 25 229 kronor via sitt Eurocardkort och så småningom sammantaget på alla korten på 53 174 kronor.
Den 10 november 1995 meddelade Mona Sahlin att hon drog tillbaka sin kandidatur som S-ordförande och avgick från regeringen.
Och det finns en likhet mellan Tobleroneaffären och Ebbaaffären/Esbjörngate: först var det bara Expressens Leif Brännström som skrev om båda affärerna.
Två moderata riksdagsledamöter har avsatts som ledamöter, åklagaren Jerry Martinger och tidningsägaren Stig Bertilsson (numera kommunstyrelseordförande (M) i Bengtsfors). Frågan prövades också då SD-ledamoten Martin Kinnunen 2016 dömdes för bokföringsbrott i partiets mediebolag, men där Svea hovrätt inte fann det ”uppenbart olämplig att inneha uppdraget som riksdagsledamot” för honom.
M-ledamoten Per-Richard Molén fälldes i tingsrätten för mutbrott efter att i ett brev till ett antal företag erbjudit tjänster mot betalning. Han ansågs ha "förfarit otillbörligt". Men han friades i hovrätten 1995 från misstankarna att ha tagit emot mutor, och hade avsagt sig riksdagsplatsen redan när han fälldes i tingsrätten.
Men en riksdagsledamot har faktiskt fällts för förtal och suttit kvar i riksdagen. I Svenska skandaler berättas historien om signaturen Sven L Lundh som hade skickat flera hundra nidbrev till borgerliga politiker och bankmän i Höganäs. Han skrev också satiren ”Danssviter från Höganäs” med texter till kända melodier, som till exempel denna käcka version av ”Vi äro musikanter”:
”Vi kan norpa, mygla och dupera folk
Vi kan sälja mark till ockerpris
O vi kan smita undan skatten
Undan skatten, undan skatten”
[caption id="attachment_652499" align="alignnone" width="184"] "Långa bollar på Bengt". Bengt Silfverstrand fälldes för förtal men satt kvar i riksdagen.[/caption]
En galnings verk, trodde polisen till en början. Men med hjälp av en avancerad handstilsundersökning lyckades man bevisa att breven skrivits av den socialdemokratiske riksdagsmannen Bengt Silfverstrand.
Silfverstrand menade att han var utsatt för en politisk komplott och nekade, men dömdes 1977 till 100 dagsböter för förtal. Trots det satt han kvar i riksdagen till 2002.
Mikael Bergling har själv en favorit bland skandalerna: domaren som tar med sig en vän till tingsrätten för att visa upp sitt gevär. När han visar det råkar han skjuta av ett skott. När han sedan själv hamnar inför skranket vill han påskynda förhandlingarna med hänvisning till att han har bokat tvättstugan den dagen.
Bland de politiska skandalerna är favoriten baggbölaren.
Det handlar om en bild från moderaternas medborgartåg den 23 april 1988 i Stockholm som hamnar på Svenska Dagbladets förstasida. Några upprörda läsare hör av sig till SvD och protesterar mot bildvalet. Chefredaktören Hans L Zetterberg skickar ut ett internmeddelande till redaktionen med rubriken ”Förskingring på SvD”.
I meddelandet förklarar han att den redigerare som tagit in bilden av mannen med cigarren har försnillat en del av tidningens förtroendekapital och allvarligt skadat dess trovärdighet.
’’Enligt läsarnas reaktioner har fotot gett associationer till arbetarplågare, baggbölare, kupongklippare, Pinochet, blodsugare etc; bilden anses vara av samma klass som Julius Streichers judekarikatyrer. Hånet drabbar en kärngrupp bland våra läsare”, skriver han.
Det blir en häftig intern debatt på tidningen. Chefredaktörens agerande orsakar en häftig debatt även i andra medier om hur en moderat får och inte får se ut.
– Mannen själv blir ledsen, flyr till hemlig ort och säger upp sin prenumeration på Svenska Dagbladet, berättar Mikael Bergling.
I Timbrorapporten ”Ett oavvisligt allmänintresse – om mediedrev och politiska affärer” gör Stefan Wahlberg en granskning av två affärer – Sahlinaffären och dataintrångsskandalen 2006 – och deras mediala förlopp.
Baggböla är enligt SAOL att skövla eller olovligt avverka skog
* * *
En av de som faktiskt var med på presentationen av boken ”Svenska skandaler” 2014 var för övrigt Camilla Henemark, ex-medlem av Army of Lovers bland annat och ”medverkande” i skandal nr 10, Kungaboken, på tio-i-topplistan ovan. Och vad gör hon nu förtiden undrar man? Jo, bland annat detta:
* * *
[caption id="attachment_652483" align="alignnone" width="285"] Pröjsade mest i partiskatt av V-ledamöterna 2018. Foto: Riksdagen[/caption]
Partiskatten – så funkar det
Hur partierna finansierar sin verksamhet upphör aldrig att intressera oss. På Kammarkollegiet som tar emot redovisningarna ska var och en kunna gå in och se vad partierna har för intäkter. Tyvärr är det ganska svåröverskådligt och svårnavigerat system. (Ett tips till de vore att titta på norska motsvarigheten partifinansiering.no)
Men en hel del går att läsa ut och vi häpnade när vi såg att ett parti stack ut med partibidrag från privatpersoner: Vänsterpartiet.
Fast förklaringen är – än så länge – relativt enkel.
Privatpersonernas bidrag är på 3 967 748 kronor och det handlar om Vänsterpartiets partiskatt. Och då blir det svårare. Så här förklaras den:
”att partiets förtroendevalda ska efterskänka alla inkomster från fasta arvoden över 5/8 basbelopp netto till partiet”.
[caption id="attachment_643295" align="alignnone" width="449"] Pengar rakt in i partikassan för V. Foto: TT[/caption]
Prisbasbeloppet är i dag på 47 600 kronor och riksdagsarvodet på 69 900 kronor. I princip skulle då partiskatten bli 16 500 kronor per månad detta år och 198 000 kronor på helår. Hur mycket det blir är naturligtvis också beroende på nivån på kommunskatten (vi utgår från Stockholms relativt låga kommunskatt).
I redovisningen för 2018 toppar partiets Europaparlamentariker Malin Björk med 464 164 kronor, tvåan är riksdagsledamoten Ali Esbati med 156 973 kronor, därefter riksdagsledamöterna Jens Holm med 142 000 och Mia Sydow-Mölleby med 140 107 kronor. På femte plats dåvarande partiledaren Jonas Sjöstedt med 137 184 kronor.
[caption id="attachment_529659" align="alignnone" width="396"] Partibeskattad partiledare. Foto:TT[/caption]
Nuvarande partiledaren Nooshi Dadgostar betalade då 81 000 kronor, och Amineh Kakabaveh som numera är partilös betalade 25 000 kronor. Ex-ledamoten Rossana Dinamarca som var ledamot fram till valet 2018 står däremot noterad för 0 kronor i betald partiskatt under samma år.
* * *
Bara i USA, bara i Florida, bara hos republikanerna
Uppblåst? Jo visst.
Kuddkungen fortsätter framhärda…
Mike Lindell är företagare och kallas ”kuddkungen” och även en av Trumps mest engagerade supportrar. Han ska ha varit informell rådgivare till f d presidenten. Men att han fortsätter hävda att presidentvalet var riggat får till och med tv-ankaret på konservativa Newsmax att lämna studion när han framhärdar.
* * *
Silly season fortsätter
I förra veckan skrev vi om silly season bland politiska reportrar. Och det verkar bara fortsätta. Nu går Helena Gissén från TV4 till Expressen och Per Karlsson som var på Aftonbladet till Ekot.
Andra kammaren längtar däremot på ett erbjudande från Första kammaren. Att sitta på ett landstingsmandat vore något det.
* * *
Det finns regler för allt
Statliga regelverk och bestämmelser är inte bara en svensk tradition. Ta bara den här tariffen från kanadensiska Copyright Board om avgifter för "use of recorded music to accompany adult entertainment". Med andra ord hur mycket strippklubbar ska betala för att spela musik.
* * *
SEK-rad karriär
Vi har flera gånger skrivit om att de politiska studentförbunden blir allt viktigare som plantskolor för framtidens politiker, delvis på ungdomsförbundens bekostnad.
Inte minst gäller det föreningen med den passande förkortningen SEK. Socialdemokratiska ekonomklubben på Handelshögskolan i Stockholm. Omhuldad i S-kretsar, inte minst för att dess första ordförande hette Magdalena Andersson.
Nu noterar vi att föreningen valt en ny ordförande, Shannon Felländer Tsai, masterstudent i nationalekonomi. Säkert första gången du hör namnet. Men inte den sista…
David Hakula som berättar om det på twitter har redan tagit klivet vidare, som politiskt sakkunnig hos inrikesminister Miklael Damberg.
Till och med Timbro-basen Benjamin Dousa brister ut i en hyllning.
Men vi tror oss ha upptäckt att SEK har en hemlig klubblokal i form av en hydda i skogen. Även ekonomer kan behöva frisk luft och komma ut från Handels då och då.
* * *
Bo Frank var länge kommunstyrelsens ordförande (M) i Växjö. En färgstarkt sådan, bland annat hävdade han att han aldrig läste en handling. Numera är han fullmäktiges ordförande, eller borgmästare/mayor. Hans unge adept i kommunhuset Oliver Rosengren häpnar över att han nu är på clubhouse. Vi undrar mer: är det Beatlesföredraget han tänker köra?
* * *
Lika som bär
[caption id="attachment_652494" align="alignnone" width="489"] Maud Olofsson, tidigare partiledare Centerpartiet och näringsminister, och Trine Skei Grande, norsk kulturminister och tidigare partiledare för Venstre.[/caption]
[caption id="attachment_652492" align="alignnone" width="495"] Christer Jansson, presschef på Folkhälsomyndigheten, och Jens Henriksson, vd Swedbank[/caption]
* * * * * *
Hört något? Sett något? Vet något? Kommit på en lika som bär?
Har du bilden eller klippet alla vill se? Tipsa oss!