Enighet i riksdagen – eller bara eldupphör?
På statsministerns frågestund var enigheten tydligare än vanligt. Valårsbråket var lagt åt sidan. Den historiska dagen när Ryssland invaderade ett grannland var frågor om brottslighet, elpriser, trygghet eller integration lagda åt sidan.
Det lät nästan som i början av pandemin.
På dagen för invasionen står ledamöterna utanför plenisalen och småpratar vid kaffemaskinen som vanligt.
Eller ja, nästan som vanligt i alla fall. Inför frågestunden applåderade riksdagens ledamöter Ukrainas ambassadör som var på plats för att lyssna på frågestunden. Senare under eftermiddagen skulle han prata vid ett extrainsatt eu-nämndmöte som hålls inför att statsministern reser till Bryssel för att diskutera den ryska invasionen.
Ulf Kristersson pratade om enighet. Tonläget i debatten var långt från det som hittills präglat valåret. Valårsbråket var lagt åt sidan. Den historiska dagen när Ryssland invaderade ett grannland var frågor om brottslighet, elpriser, trygghet eller integration lagda åt sidan.
– Det här är en farlig tid. Vår ledstjärna måste vara samling, samarbete, nationell enighet och handlingskraft. Inom vårt kraft och mellan våra partier, men också för vår kontinent, sa han i plenisalen.
När frågan till slut kom så handlade senare om huruvida regeringen också kan tänka sig att hjälpa Ukraina med defensiva vapen. Moderaterna har drivit kravet de senaste dagarna, men socialdemokraterna har hittills inte givit något rakt svar på frågan utan sagt att man ska återkomma om det senare.
– Herr talman, jag uppskattar de överläggningar som vi har haft med regeringen och övriga partiledare. I ett sånt här läge är det viktigt att Sverige kan stå samlat, sa Magdalena Andersson.
Ulf Kristersson tackade för svaret. Den ställföreträdande sverigedemokraten för dagen – Henrik Vinge som ersatte den coronasjuke partiledaren Jimmie Åkesson - var lika försiktig och hyllade i liknande ordalag vikten av enighet i en orolig tid. Så gjorde även Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar.
Det finns vissa frågor där partierna är oeniga och tycker annorlunda. Man har gett lite olika besked i hur man ska förhålla sig till en möjlig flyktingkris där Liberalerna har drivit på för att Sverige ska ta ett stort ansvar medan Socialdemokraterna sagt att man visserligen vill ta ansvar men att resten av Europa också måste göra det. En annan fråga är den om defensiva vapen till Ukraina, men den är inte heller avgjord ännu.
I många andra frågor är partiledarna eniga. Kraftfulla sanktioner mot Ryssland krävs. Fördömandet mot Putin måste vara tydligt och solidariteten med Ukraina ska understrykas. Det menar alla partier.
Enigheten och allvaret överskuggar den politiska debatten i plenisalen.
– Vi delar bilden av allvaret, säger Ulf Kristersson till reportrarna efter pressträffen.
I Ukraina rasar kriget, men i riksdagshuset är freden mellan partierna tydligare än vanligt.