Fördel Harris på upploppet

Men valet avgörs först den 5 november i ett fåtal stater.

Text: André Persson

Bild: AP

Med en dryg månad kvar till valet liknar den amerikanska presidentkampanjen mest en rafflande politisk thriller med ständiga dramaturgiska vändningar som bara fortsätter att generera läsare, tittare och kommentarer. Analysföretaget Nielsen konstaterade nyligen att intresset för presidentvalet 2024 verkar bli rekordhögt, samtidigt som medieinvesteringarna väntas öka med drygt 30 procent jämfört med förra valet 2020.   

Debatten mellan Joe Biden och Donald Trump i juni, följt av skotten i Pennsylvania innebar visserligen slutet för Bidens kandidatur, men betydde också att Trump förlorade sin favoritmotståndare. Spelplanen kastades om totalt med den tjugo år yngre Kamala Harris entré och han får nu finna sig i att betraktas som den gamle som ska stå till svars för sitt tidigare presidentskap, i stället för som en utmanare.  

Harris går bättre i opinionsmätningarna än vad Biden gjorde, något som sägs ha skapat viss förvåning i Trump-lägret. Donald Trump verkar ha underskattat Harris och han räknade iskallt med att frågan om ekonomin (primärt priset på boende, mat och bränsle) skulle ge honom ett naturligt överläge. Många republikaner trodde nog också på Harris duckande för media och ovilja att ge intervjuer bidrog till att hon gick så bra i mätningarna, och därför var deras förväntningarna på Trumps och Harris första – och förmodligen sista – valdebatt den 10 september ganska höga.  

Men valdebatten blev i stället en besvikelse för republikanerna när det visade sig att Harris (enligt de flesta mätningarna) klarade sig betydligt bättre än Trump. Den förre presidenten framstod som lätt daterad. Han klampade i de fällor Harris riggade, tappade fattningen och upprepade sina talespunkter medan Harris däremot av många uppfattades som en frisk fläkt. Dessutom pratade hon väl om medelklassen och företagare och utlovade skattesänkningar för dessa. Bara några dagar senare kom beskedet att Trump inte vill ställa upp på en ny valdebatt. Under tiden hann också Trump göra sig osams med popstjärnan Taylor Swift, samtidigt som internet svämmade över av katt- och hund-memes efter Trumps tämligen bisarra och ogrundade utläggning om migranters matvanor i Ohio. Det kan inte ha varit någon bra vecka på jobbet för Trumps valarbetare.  

Förra söndagen greps så en misstänkt attentatsman efter vad som uppges vara förberedelse till mordförsök på Donald Trump under en golfrunda i Florida. Både Kamala Harris och Joe Biden var snabbt ute och fördömde mordförsöket, men pajkastningen lät inte vänta på sig och båda läger anklagar varandra för den politiska polarisering som nu har lett fram till det andra mordförsöket på Trump under denna valkampanj. Republikanerna rasar och menar att Trumps livvaktsskydd fortsätter att ignoreras och att demokratiska kommentatorer är cyniska när de spekulerar i om attentaten gynnar Trumps kampanj eller inte. 

Klart är i alla fall att 2024 går till historien som valet då det politiska våldet blev norm, och mordförsöket i Florida försvann följaktligen snabbt från toppnyheterna. Men trots all dramatik har rörelserna i opinionssiffrorna varit ganska små, och när nu valkampanjen går in i slutfasen är kampan alltjämt mydket jämn. Harris har en liten ledning, även i de viktiga delstatsmätningarna och inte minst i Pennsylvania, som återigen blir en viktig delstat att hålla ögonen på med sina 19 elektorsröster (flest av alla swing-stater). Det gäller också Michigan och Wisconsin – alla tre demokratiska fästen innan Trump gjorde dem röda 2016. Men Biden vann dem åter 2020, och Harris behöver göra detsamma för att ta hem segern.  

Även i övriga swing-stater som Arizona, Georgia, Nevada och North Carolina är det fortsatt jämnt och det skiljer bara någon procentenhet fram och tillbaka. Än finns det alltså utrymme för snabba skiften i opinionen, och det är värt att påminna om att Harris har haft  medvind sedan hon tog över kampanjen. När Biden gav upp låg han nästan 5 procentenheter efter Trump i genomsnitt i dessa sju swing-stater. Dramat fortsätter. 

***