Hård skola för SD:s kronprins: »Lite tålamod med bullshit«
Bild: Henrik Montgomery/TT
Välkammad, vältalig, väl förberedd – och hittills skandalfri – att Henrik Vinge en dag ska bli partiledare är numera upphöjt till allmän sanning inom Sverigedemokraterna. Hur den inofficiella utnämningen uppstod vet ingen, men bristen på negativt bagage – inte en föraktfull tillgång i det mest turbulenta, skandalkantade riksdagspartiet av alla – har gjort Vinge till en tillgång värd att coacha fram till den högsta posten.
– Det verkar ha beslutats någonstans i de högre lagren redan för ett par år sedan, säger en riksdagskälla till Fokus.
Valde trojkan Jimmie Åkesson, Mattias Karlsson och Richard Jomshof ut den person som de ansåg skulle hålla måttet för att sedan börja grooma honom? Uteslutet är det inte.
Det är i alla fall svårt, för att inte säga omöjligt, att hitta någon som kan säga något ofördelaktigt om honom. »Vinge är kronprinsen. Han har ett fruktansvärt bra track record. Kan man sin kremlologi i partiet så vet man att han står på tur«,säger en annan källa med stor insyn i partiet och dess ledning.
Men hur nådde han toppen?
[caption id="attachment_650804" align="alignnone" width="991"] Henrik Vinge, SD:s gruppledare i riksdagen, längst till vänster. FOTO: TT[/caption]
Vinges bakgrund är en annan än många av kärnväljarnas – välartad medelklass. Uppvuxen i radhus i Jakobsberg – med mamma Gerd, systemutvecklare, och pappa Håkan, ekonom – gick han naturprogrammet i gymnasiet. De här åren vaknade det politiska intresset, kopplat till frågor om invandring, integration, brottslighet och sviktande välfärd.
Han tycktes flitig och arbetsam, kombinerade tuffa juriststudier på Stockholms universitet med arbeten som lärarvikarie, butiksbiträde och kriminalvårdare. Men det politiska engagemanget höll han mestadels för sig själv under studieåren.
I Pontus Mattssons bok In klampar Jimmie (Carlsson förlag, 2020) berättar Vinge att hans politiska intresse inte var något han var öppen med under juriststudierna, eftersom många av hans kursare var »Annie Lööf-liberaler«. Bilden av en student som mestadels höll låg profil bekräftas av en av hans lärare på Stockholms universitet som Fokus varit i kontakt med.
Henrik Vinge blev synlig för partiledningen när han 2014 utmanade – och förlorade – mot SDU:s ordförande Gustav Kasselstrand. Vinge stod på partiledningens sida, och har sagt att hans linje för SD var »mjukare och bredare« än den hårda gruppering som – efter uteslutning – bildade Alternativ för Sverige.
Partiledningen sög upp talangen omedelbart, som pressekreterare inför EU-valet 2014. Vinge tog paus i studierna.
Det visade sig vara ett smart drag.
Det var hans insatser som pressekreterare som gjorde att karriären tog fart på riktigt:
– Han är en väldigt intelligent kille, men det var den nya rollen som fick honom att växa. Han fick hantera alla skandaler som folk höll på med. Det är inte jättesvårt att kliva fram i ett parti som SD men Vinge är genuint duktig, och det hade han varit i vilket annat parti som helst, säger källan.
Efter valet 2018 tog han för första gången plats i riksdagen. Året därpå är riksdagsrookien först vice gruppledare, och redan samma år, efter Mattias Karlssons sorti, ordinarie gruppledare. Det senare en roll där det gäller att hålla samman hela riksdagsgruppen, något som brukar vara den erfarna proffspolitikerns uppdrag. Vinge var 30 år och hade bara varit ett år i riksdagen. Ändå lyckades han.
– De flesta i riksdagsgruppen vet att lämnar du ett uppdrag till Vinge så ser han till att sköta det så det blir ordentligt gjort, säger en källa.
Den hårda skolan med SD-kriser skärpte och formade honom.
– Man provade honom och han presterade. Få kan som SD leverera skandaler på löpande band. Att vara pressis i ett sådant parti ger en väldig erfarenhet av media och att hantera interna partiproblem, säger källan som beskriver Henrik Vinge som en person som är »väldigt om sig och kring sig«.
– Han är lite statsmannamässigt korrekt. En noggrann person med koll på saker. Han är ju inte känd för den breda massan än. Men den dagen han får en sådan roll kommer han att klara det.
»Vinge« har ingen koppling till advokatbyrån med samma namn. Men hade inte Henrik Vinge tagit vägen via politiken hade han efter juristexamen sannolikt hamnat på någon av de större firmorna i Stockholm.
Han klär sig åtminstone som en advokat, eller partiledare in spe.
Mörkblå kostym, cut away-krage på den blå skjortan och hårt åtdragen slips. Håret kammat i sidbena, stelt på plats med hjälp av gelé. Som en mer korrekt – mindre folklig – kopia av SD-ledaren Åkesson.
I början av december förra året fick Vinge göra den mest prestigefyllda av alla intervjuer: Ekots lördagsintervju i P1. Det hade då gått ett år sedan han tog över riksdagsgruppen.
I Sveriges Radio beskrev han det nya kapitel som SD nu går in i, och gav en analys av hur partiet påverkat med hjälp av opinionsbildning: »lite direkt inflytande, stort indirekt inflytande«.
Den nya situationen är att påverka direkt, utan att behöva gå vägen via mediala utspel.
Det är en varning till Moderaterna och Kristdemokraterna att inte bli för bekväma och vana vid SD:s stöd. Utan inflytande – inga röster.
»Så gör alla andra partier«, konstaterade han krasst.
Programledaren Yvonne Åstrand frågade om han ser sig själv som nästa partiledare.
Det blev en kort paus, och en lätt suck.
Frågan var väntad, svaret lät inövat.
Precis som alla kronprinsar och -prinsessor är han beredd utan att ha tänkt på saken, villig att axla rollen, men utan planer på att göra så.
Att Henrik Vinge redan är mer redo än de flesta står dock klart.
Han är förberedd, vältalig, och slipad.
Men än så länge inte mer erfaren än att frågor som envist biter sig fast till sist får honom att pysa ut en lätt irritation som hörs i radion, men som åren framöver kommer att rundas av.
[caption id="attachment_650805" align="alignnone" width="991"] Henrik Vinge och Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni.[/caption]
Vinge är frontfigur för den nya generationen SD-politiker – karriäristerna. Han sätter en ära i att göra sitt jobb bra, och håller sig på sin kant. Han festar inte, har inga konflikter. Lever familjeliv med fru och småbarn, sätter gränser mot offentligheten. Han är en lagspelare, som inte söker media kring sin egen person.
En källa beskriver honom som »en duglig administratör« och en »rätt så väl påläst allmänpolitiker, som en gruppledare måste vara«.
Till det går också att lägga »arbetsmyra«. Under hans fögderi har riksdagsgruppen satt fart. På Facebook berättar Vinge stolt att målet för riksdagsåret 19/20 var att fördubbla antalet interpellationer och skriftliga frågor till regeringen, ett mål som klarades av med stor marginal.
Under flyktingkrisen 2015 skrev han ett uppmärksammat inlägg på Facebook där han kritiserade SD-kollegor »för alla korkade, rasistiska, felaktiga Facebookuppdateringar«, det mest obalanserade och utåtagerande uttalandet under hans politiska karriär. Då hade han ett år av krishantering bakom sig, där 18 SD-kandidater tvingats lämna efter en lång rad avslöjanden i Expressen.
Inte långt efter det drastiska Facebook-inlägget gick han på sju veckors sjukskrivning med utbrändhetssymtom – försämrat minne och sömnbrist.
Efter tre framgångsrika men hårda år som presschef var han inte bara slutkörd, utan också mer än redo för ett nytt uppdrag.
Han fick kärnfrågan integration på sitt bord, och blev integrationspolitisk talesperson, något som säger en del om det förtroendekapital han på kort tid hade byggt upp.
»Den enda nya person i partiet som tydligt haft precis alla de egenskaper som en ledare för partiet måste ha«, sa Mattias Karlsson när Henrik Vinge presenterades som hans efterträdare.
Finns det då inga negativa sidor?
– Han har lite tålamod med bullshit. Han har blivit hårdare på sistone, går in och styr upp. Han är bra på det. Han kan visa de där nyporna även mot journalister, han är ingen som fjäskar in sig utan biter ifrån direkt, säger en tidigare partikamrat.
Han kom in partiet under en kaotisk period, men lyckades behålla lugnet. Om Vinge fortsätter så kommer chanserna till toppositionen inte att minska. Fokus källor vittnar om att han visserligen har starkast stöd i partiledningen, men att han också vunnit respekt nedåt i organisationen:
– Blir han partiledare en dag så kommer han inte behöva åka runt i distrikten och vinna någon popularitetstävling.«
***
Namn: Henrik Vinge
Ålder: 32 år.
Familj: Hustrun Linnéa Vinge, vice gruppledare för SD i Stockholm. Ett barn och ett syskon på väg.
Utbildning: Juristexamen från Stockholms universitet.
Gör: Gruppledare för SD i riksdagen.
Karriär inom SD: 2010 går med i partiet. 2013 väljs in i förbundsstyrelsen för SDU. 2014 blir suppleant i lokala SD-styrelsen i Järfälla, får jobb som Åkessons pressekreterare, gör debut som folkvald med en plats i Stockholms landstingsfullmäktige. 2015 blir presschef. 2018 blir integrationspolitisk talesperson och invald i riksdagen. 2019 utses till vice partiledare, blir gruppledare för riksdagsgruppen.