Löfvens farväl bäddar för Anderssons nystart
Tiden som partiledare och statsminister är snart förbi. Nu ska partiet bara enas om vägen framåt också.
Bild: Adam Ihse/TT
Sakta trillade ombuden och veteranerna in. EU-parlamentarikern Jytte Guteland stod och hängde med ombuden från Stockholms stad. Ingvar Carlsson var tidig, Stockholms stads ombud likaså.
Utanför dörrarna till kongressalen stod Anders Ygeman och pratade. Magdalena Andersson, Ingvar Carlsson, Lena Rådström Baastad och Ulla Löfven slog sig ner längst fram. Ardalan Shekarabi kramades. Reformisternas andlige ledare Daniel Suhonen pratade med alla som rörde sig. Morgan Johansson var lite sen och smet in sent tillsammans med EU-ministern Hans Dahlgren.
Klockan två var det dags för Stefan Löfvens sista tal som partiledare.
Kampsången av Anna Karenina ekade genom kongressalen.
Vi bygger landet i gärning och ord
röjer dess tegar och plöjer dess jord
Vi bärgar skörden som åkrarna gav
timret ur skogen och fångsten ur hav
EFTER NÄSTAN TIO ÅR som partiledare och sju som statsminister börjar tiden som ordförande i Socialdemokraterna att närma sig slutet. Han valdes för att läka ett parti i kris efter först Mona Sahlins misslyckande och senare Juholts stormiga månader vid makten.
En humla som flög, kallade Mats Knutson den avgående partiledaren för. Internt har han hyllats för att ha hållit kvar Rosenbad i partiets hand, men kritiserats av en växande skara från vänster för att kompromissa bort partivärderingar i kampen om makten.
Nu är hans tid vid makten över och ny stämma tar vid.
Formellt väljs inte Magdalena Andersson förrän under torsdagen, men nystarten är ett genomgående tema på kongressen redan från start. Partivännerna är inte överens om allt, Stockholms stad skickar 25 ombud som är medlemmar i Reformisterna till kongressen och de har stöd av ännu fler än så. Utöver den ekonomiska politiken är det stadgarna man tänker bråka mest om, bland annat för att partiet vill knyta medlemskapet till den geografiska hemkommunen.
Det pratas om att det säkert blir en del bråk kring sakfrågor, även om den enade fronten betonas från flera olika håll när Fokus pratar med folk inom partiet. Visst, det finns olika viljor kring det finanspolitiska ramverket och om vissa skatter, men det är i alla fall rätt personer som ska ratta det här framöver. Det finns en oro från vissa inom partiet för vad Reformisterna ska hitta på framöver, även om en del anser att gruppen blåser upp till kamp i frågor där man i sak egentligen är överens med varandra.
DET FINNS EN DEL som anser att Mikael Damberg och Morgan Johansson är lite väl mycket batong och lite för lite allt annat, men det är svårt att få igenom den åsikten när Brott och straff seglat upp till den näst viktigaste frågan bland väljarna, enligt mätningar från både SOM-institutet och DN/Ipsos.
Men alla är överens om en sak: det hade kunnat vara värre.
Sista versen i kampsången Vi bygger landet blickar framåt. Det gör partiet också.
Vi är de tusenden som bygger landet
vi bar det fram i nöd och strid
i trots och längtan
i svält och armod
nu bygger vi den nya tid
Viljor ska enas, men så är det alltid på en Socialdemokratisk kongress. Helst av allt löser man det i en kompromiss och visar samarbetsvilja från partiledningen, det är i alla fall så vissa motiverar alla nej från partiledningen i kongresshandlingarna. Nej till fastighetsskatt, nej till återinförd värnskatt, nej till arvs- och gåvoskatt.
MEN DET DÄR ÄR inte längre Stefan Löfvens huvudbry. Nu är han klar, nu får han tid med sin Ulla igen. Farvälturnén på sociala medier inför avskedet har presenterat en ny Stefan Löfven. Han myser med hund, blir kanonglad över en låda plopp och sågar ovaccinerade sverigedemokrater vid fotknölarna. Tidigare har det låtit som att han med all sannolikhet lämnar in sin avskedsansökan på måndag, men vid presskonferensen i dag sa han i stället bara att "han återkommer med svar om det i slutet av veckan”.
När partivännerna återigen var samlade blev talet från den avgående statsministern långt.
– Är det någon som vet hur man bygger landet så är det vi, sa statsministern i slutet av talet.
Talet var snarare ett tal för att stärka rörelsen än ett avskedstal. Formellt sitter han kvar tills Magdalena Andersson väljs under torsdagen. Han pratade om skolan, om klimatet, om gängbrottsligheten. Om barnen.
I kongressalen tar applåderna aldrig slut. Om partiet får som det vill blir Magdalena Andersson inte bara partiledare utan också statsminister, trots problemen med övriga partier i regeringsunderlaget. Hon ärver en konflikt mellan Miljöpartiet och Centerpartiet om strandskydd, en partiledare från Vänsterpartiet som vill förhandla och en relation till LO som inte är sig lik efter LAS-förhandlingarna.
Det interna får den nya partisekreteraren Tobias Baudin ta hand om. För Magdalena Andersson blir det fullt upp redan nästa vecka.
”Vi är de tusenden som bygger landet...”, sjöng Anna Karenina från scenen inför statsministerns möte. I dagarna fem ska 350 av dem bestämma riktningen framåt för det som fortfarande är landets största parti. Frågan är om enigheten som visades upp under Stefan Löfvens sista tal kommer att vara lika uppenbar när kongressen tar slut på söndag.