Magdalena Anderssons största problem stavas Botkyrka
Utvecklingen i Botkyrka är mycket besvärande för den socialdemokratiska partiledningen som nu gör allt den kan för att lägga locket på.
Bild: TT
Med omkring 38 procent i opinionsmätningarna har Socialdemokraterna under Magdalena Andersson för närvarande det största väljarstödet på 15 år. Men det finns ett en sten i skon som irriterar och förra veckan började den gnaga igen. Nio socialdemokrater i Botkyrkas kommunfullmäktige lämnade partiet och blev politiska vildar, bland dem kommunfullmäktiges ordförande Marcus Ekman, till yrket chefsåklagare i Eskilstuna. Och bara någon dag senare lämnade ytterligare 40 S-medlemmar i kommunen sitt parti, inklusive veteranen Birgitta Mörk som varit medlem i 55 år och var fullmäktiges ordförande under 16 av dessa.
I ett gemensamt brev till partiledningen förklarade avhopparna sitt beslut. ”Vi som nu lämnar har under decennier varit en del av partiet. Vi har uppburit otaliga kommunalpolitiska uppdrag och stolt uppburit den röda rosen. Men sedan en tid känner vi inte längre igen oss i det vårt parti blivit”, skrev de bland annat.
Droppen som fick bägaren att rinna över var, enligt brevet, att kommunstyrelsens nya ordförande Emanuel Ksiazkiewicz ”slängde ut” Centern från den styrande koalitionen eftersom det var det partiets gruppledare som fattade det formella beslutet i vintras att stänga de fritidsgårdar som ABF har drivit i Botkyrka, och som finansierats av kommunen (se separat ruta).
Utvecklingen i Botkyrka, med petningen av Ksiazkiewicz företrädare Ebba Östlin under kuppartade former i början på året, är mycket besvärande för den socialdemokratiska partiledningen som nu gör allt den kan för att lägga locket på.
– Socialdemokraterna finns i 290 kommuner och jag kan inte veta vad som pågår i dem alla, sade en uppenbart pressad Magdalena Andersson när hon fick frågan om hon har förtroende för S-ledningen i Botkyrka i SVT:s Agenda i helgen.
Men om hon ville veta vad som händer i Botkyrka hade hon exempelvis kunna fråga partisekreteraren Tobias Baudin, som enligt uppgift var mycket engagerad i frågan när det stormade som värst i våras.
Niklas Nordström, har en gedigen meritlista inom S både nationellt och kommunalt. Under senare halvan av nittiotalet var han förbundsordförande i ungdomsförbundet SSU och har därefter varit kommunalråd i både Nacka och Luleå. Sedan några år tillbaka arbetar han som PR-konsult.
Han menar att Magdalena Anderssons budskap som statsminister om att ”vända på alla stenar” för att komma tillrätta med gängbrottsligheten, framstår i ett annat och sämre sken efter händelserna i Botkyrka.
– Kommunalrådet Ebba Östlin gjorde vad hon trodde att Magdalena Andersson ville. Hon vände på en sten. Problemet var bara att där låg en surdeg som heter ABF, säger han.
Nordström menar att Botkyrka är en viktig kommun för partiet. S har haft svårt att vinna val i rikets största valkrets Stockholms län med 38 mandat i Riksdagen. Men Botkyrka har styrts av partiet de senaste decennierna. Problem i en sådan kommun blir därmed extra känsliga.
– Tobias Baudin borde ha åkt dit och talat dem tillrätta. Rapporten om kriminellas närvaro och aktivitet på fritidsgården inom ABF:s regi är fruktansvärt graverande och Ebba Östlin och ansvariga i kommunen har rimligen gjort det enda rätta. Men i stället låtsas man som det regnar och till och med hjälper hennes motståndare på traven, säger Nordström.
Han menar att Socialdemokraterna inte ens vill vända på några stenar för att lösa brottsligheten, utan är angelägna om att inte stöta sig med de väljare som finns i Botkyrka och andra kommuner med liknande demografi.
– Socialdemokraterna har successivt bytt ut sin väljarbas. Det är inte längre löntagarnas parti – ett parti för dem som arbetar och går till jobbet.
Niklas Nordström menar att partiledningen genom sin laissez faire-attityd sänder en skadlig signal till alla landets 290 kommuner.
– En enda person har fått avgå i den här härvan. Och det var hon som ville vända på en sten för att komma till rätta med brottsligheten. Nu vet de socialdemokratiska kommunalråden att ”vänd för guds skull inte på några stenar”. Du kan bli sparkad. Det Magdalena Andersson lovade väljarna får man inte ta för bokstavligt.
Fotnot: Fokus har bett om en intervju med Botkyrkas kommunalråd Emanuel Ksiazkiewicz (S). Den kommer att publiceras i ett kommande nummer. Fokus har även bett om intervjuer med distriktsordförande Åsa Westlund (S), partisekreterare Tobias Baudin (S) och partiledare Magdalena Andersson (S). Dessa har ännu inte svarat.
Bakgrund: S-striden i Botkyrka
Kommunstyrelsen i Botkyrka beslöt i februari 2022, under dåvarande ordföranden Ebba Östlin (S), att dra in kommunens miljonstöd till de fritidsgårdar som studieförbundet ABF drivit i kommunen sedan flera år.
Bakgrunden var en rapport som säkerhetsföretaget 2Secure hade gjort på kommunens uppdrag. Av skrivelsen framgick att fritidsgårdarna hade blivit en tummelplats för kriminella, bland annat från det ökända Vårby-nätverket. Det fanns anställda på fritidsgårdarna med kopplingar till den kriminella världen och det förekom vapen och knarkhandel inne i lokalerna.
Fritidsgårdarna tvingades därmed stänga, vilket utlöste en infekterad strid mellan två falanger inom S i Botkyrka. Den slutade med en omröstning inom partiet i januari i år där Ebba Östlin förlorade knappt (88 röster mot 91) och ersattes med Emanuel Ksiazkiewicz.
Anhängare till Ebba Östlin menade det hela var en kupp orkestrerad av ABF, som var missnöjda över nedskärningarna i deras verksamhet. Bara ett par dagar efter omröstningen, den 30 januari, kom uppgifter om att flera personer hade snabbvärvats som medlemmar i S i Botkyrka för att rösta bort Östlin. Några av de nya medlemmarna uppgavs ha haft gängkriminella kopplingar.
Detta ledde till att partiet startade en utredning. Den genomfördes av partiet internt (Stockholmsdistriktet) och drog slutsatsen att det inte fanns några ”belägg eller indikationer” om kopplingar till gängkriminalitet inom S i Botkyrka.
***
Läs även: "Maktkuppen går långt utanför Botkyrka"
Läs även: Vi får de socialdemokrater vi förtjänar