MP-kandidater vill inte leda som ensamt språkrör
Ett språkrör, eller en partiledare, är uteslutet. Då tänker tre som vill ersätta Miljöpartiets Per Bolund dra tillbaka sina kandidaturer.
Bild: TT
Tidigare i veckan var sista chansen för medlemmar i Miljöpartiet att nominera vem de vill se som språkrör efter Per Bolund. Han har meddelat att han avgår i samband med partiets kongress i november, efter fyra år på posten. Även den kvinnliga språkrörsposten, som innehas av Märta Stenevi, är uppe för omval. Men ännu har ingen meddelat att de utmanar henne.
Till Per Bolunds plats finns dock flera kandidater. Nyligen meddelade Torbjörn Nilsson, ledamot i partistyrelsen och språkrör för partiet i Värmland, att han kandiderar.
– Vi kan försöka att bli ännu bättre på kommunikationen, det är det jag tror att vi måste jobba med – även om det inte är enkelt, säger han.
Också Magnus P Wåhlin, som utmanade Per Bolund 2019, hoppas få chansen denna gång. Även han sitter i partistyrelsen.
– Jag har funderat och tror att jag skulle passa bra i den situation som partiet nu befinner sig i inför valet 2026, och framför allt skulle det vara väldigt roligt, säger han.
Det har diskuterats inom partiet om det är dags att skrota modellen med två språkrör, en man och en kvinna, som har hängt med sedan MP grundades på 1980-talet. Men de som hittills anmält intresse vill ha kvar systemet.
– Jag kommer inte att ställa upp om det är så att man beslutar sig för att bara ha ett språkrör. Jag menar att vi kan inte efter 40 år som ett jämställt parti, första gången vi ändrar på det, välja en man. Det är för mig helt orimligt, säger Magnus P Wåhlin.
– Vi är skapade ur kvinnorörelsen. Att då bestämma att vi ska ha en man, för mig skulle det gå emot allt vad vårt parti står för. Sedan efter några år skulle vi kanske kunna ha det.
Torbjörn Nilsson tänker inte heller ställa upp om ledarskapsrollen ändras och han lovordar Märta Stenevi.
– Jag tycker att Märta gör ett bra jobb, jag ser ingen anledning att försöka byta ut henne.
Ungdomsförbundet Grön ungdom anser att det vore bättre med ett språkrör och har fått till en rådgivande omröstning i frågan. Den ska hållas i mitten på september, något datum för den är ännu inte satt. Det blir då upp till ombuden att säga sitt.
Skälet till att slopa systemet med två språkrör är att medielandskapet har förändrats så pass mycket att det vore bättre för partiet att ha en tydlig röst utåt, är tanken bakom förslaget.
– Jag tycker det är att undervärdera väljarna, sedan förstår jag att det rent medialt kanske är bättre, säger Wåhlin.
Martin Marmgren är den tredje mannen att offentliggöra sin kandidatur till att efterträda Per Bolund. Han är till vardags polis i Stockholm och sitter också han i MP:s partistyrelse. Han säger att strukturen på ledarskapet inte är en stor fråga för honom och att det inte är avgörande för opinionssiffrorna med ett eller två språkrör. Men inte heller han tänker kandidera om ledarskapet ska innehas endast av en person, då han inte vill se en man på posten.
– Jag kandiderar under förutsättning att det ska väljas ett manligt språkrör. Jag skulle inte kandidera som ensamt språkrör, säger han.
Andra namn som det spekuleras om är Daniel Helldén, riksdagsledamot och tidigare trafikborgarråd i Stockholm, och EU-parlamentarikern och tidigare SVT-meteorologen Pär Holmgren. Även de två kommunalråden Henrik Ölvebo och Henrik Blind har nämnts.
Miljöpartiets val av nya språkrör
15 augusti var sista dag för partimedlemmarna att nominera kandidater.
21 augusti ska de som nominerats meddela om de tackar ja eller nej till nomineringen.
I september hålls en rådgivande omröstning bland ombuden för att se om partiet ska ha ett eller två språkrör framöver. Frågan tas sedan upp på kongressen oavsett vad utfallet blir i omröstningen.
På kongressen gäller att om mer än två tredjedelars majoritet säger ja till att skrota två-språkrörs-modellen så gäller förändringen direkt. Om det blir en mindre majoritet än två tredjedelar krävs ett andra beslut på nästa ordinarie kongress, som är 2025.
I september och oktober planeras utfrågningar med kandidaterna.
Den 17 oktober måste riksvalberedningen komma med sitt förslag inför kongressen.
Per Bolunds efterträdare väljs på partiets kongress i Örebro den 17–19 november.
***
Läs även: Vi får de socialdemokrater vi förtjänar