Nu riktas blickarna mot Ramaswamy

Den indiska miljardären utmärker sig bland republikanernas kandidater.

Text: André Persson

Bild: AP

I Donald Trumps frånvaro vid republikanernas primärvalsdebatt förra veckan blev intresset från allmänheten något en besvikelse, både för deltagarna och arrangören Fox News. Omkring 13 miljoner tittare lockades, bara drygt hälften jämfört motsvarande debatt år 2015. 

Dessutom verkar Floridaguvernören Ron DeSantis kandidatur ha tappat luften. Han ligger tvåa i mätningarna på 15 procent, långt efter Trump. I stället riktas nu blickarna allt mer mot trean, Vivek Ramaswamy, som har kastat sig in i racet och kampanjar med högt tonläge. Omkring 10 procent av de tillfrågade säger att de stödjer honom. 

I våras var det dock knappt någon som hade hört talas om 38-åringen. Ramaswamy är född i USA av invandrade indiska föräldrar, båda högutbildade. Han växte upp i Cincinnati i Ohio och har två examina från Ivy League-universiteten Harvard respektive Yale (en i biologi och en doktorsexamen i juridik). Efter en snabb karriär på hedgefonder och bankjätten Goldman Sachs grundade han läkemedelsbolaget Roivant Sciences 2014. Han är gift med en läkare, har två barn och spelar tennis. Enligt Forbes Magazine är Ramaswamy god för en miljard dollar och närmast sinnebilden för en lyckad asiatisk immigrant i andra generationen (där indierna också tillhör de mest framgångsrika, med många toppchefer bland tech-jättarna).  

Ramaswami räknas till APIA (Asian and Pacific Islander American), den snabbast växande invandrargruppen här i USA, som utgör drygt 10 procent av väljarkåren och av tradition röstat demokratiskt. Men det är inte en väljargrupp som Demokraterna ska ta för given, menar många analytiker; dels för att de är flyktiga väljare, dels för att det demokratiska partiets glidning åt vänster det senaste året med budskap om hudfärg, kvotering och intersektionalitet inte appellerar till APIA-väljarna. Här kan Ramaswamy bli en röstmagnet och spela en avgörande roll i ett USA där de två senaste valen har avgjorts med färre än totalt 100 000 röster, i en handfull delstater där det varit mycket jämnt.

Det är ur det perspektivet hans kandidatur bör ses, liksom hans valprogram – America First 2.0 – som vill ”återupptäcka” USA. Ramaswamys tar spjärn mot traditionellt republikanskt idégods där frågor om tillgång till billig energi, bantad byråkrati, fri företagsamhet och säkerhet står i centrum. Ramaswamy företräder också en mer klassisk republikansk isolationistisk linje vilket bland annat tar sig uttryck i en ovillighet att utlova fortsatt stöd till i Ukraina. Han är också uttalat positiv till Donald Trump, som han äger sig vilja benåda om denne skulle bli fälld i någon av de rättegångar som nu förbereds.  

Sympatin för Trump gjorde honom till ett villebråd under onsdagens valdebatt där bland annat den tidigare FN-ambassadören Nikki Haley anklagade honom för att vilja kasta såväl Ukraina som Taiwan till vargarna. Ramaswamy själv verkade trivas bra i hetluften och kryddade debatten med populistiska förslag om att lägga ner FBI.  

Tidigare har han också föreslagit att USA borde sätta in militär mot Mexicos drogkarteller och sagt att klimatkrisen är en bluff. Förslag som enbart syftar till att attrahera Trumps väljare menar hans kritiker. Och det behövs verkligen för att ha en chans i primärvalen. I nuläget är Trump helt ohotad, särskilt som DeSantis tappat ordentligt i opinionen. Men mycket kan fortfarande hända. För precis som inom demokraterna så är republikanernas huvudkandidat en åldrad sådan. Hälsan kan snabbt förändras. Många menar också att Trump har förlorat en del den slagkraft han hade när han vann 2016. Lägg därtill att Donald Trump just nu förekommer i fyra olika åtalsprocesser, något som kan förändra situationen när primärvalen rycker närmare.  Vivek Ramaswamy är väl positionerad oavsett vad. 

***