Nya restriktioner kritiseras av liberaler

De nya restriktionerna var många och omfattande. Men alla är inte nöjda med regeringens besked. Och vad hände med förra årets borgfred?

Text:

Bild: Anders Wiklund/TT

Så stod ministrarna på rad igen. Socialminister Lena Hallengren längst till vänster, statsminister Magdalena Andersson i mitten och finansminister Mikael Damberg till höger. Längst ut till höger stod Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell. Mycket var likt situationen förra året. Den enda skillnaden är att pandemin nu pågått så länge att två av fyra nyckelpersoner hunnit lämna sitt ämbete.

Restriktionslistan var gedigen. Hemarbete förodas. Trängsel ska undvikas. Privata fester inomhus begränsas till 50 deltagare. På krogar och restauranger ska det vara en meter mellan sällskapen. För större sammankomster krävs vaccinbevis samt en meters avstånd mellan sällskap på som mest åtta personer. För långväga resande i kollektivtrafiken är det bara sittplats som gäller och alla ungdomscuper bör ställas in.

Detsamma gäller nyårsfesterna och hemvändarkvällarna på nattklubbarna. Sällskap måste sitta ner och hålla avstånd.

– Det innebär i praktiken att det inte blir något nattklubbsfestande på nyårsafton och för hemvändarna, sa statsminister Magdalena Andersson på presskonferensen.

EN SAK SKILJER SIG sig från situationen förra året. Under inledningen av pandemin rådde borgfred i riksdagen. Samtliga partier slöt upp bakom strategin från Folkhälsomyndigheten. En del kritik kom från oppositionshåll, men då handlade det framför allt om för låg takt i testningen eller för dåliga ekonomiska stöd till vissa branscher. Det fanns personer som tyckte annorlunda, de 22 forskarna fick bli ansiktena utåt för dem som ansåg att Sverige gjorde för mycket och för lite. Men den här gången fanns det en annan kritik som letade sig fram. Den kom från liberalt håll.

För två veckor sedan skrev Timbroägda tidningen Smedjans chefredaktör Svend Dahl en text där restriktionerna kritiserades från ett liberalt perspektiv. Restriktioner måste stå i proportion till riskerna, argumenterade Svend Dahl.

”Att leva ett fullvärdigt liv är att ständigt utsätta sig för och ta ställning till risker – i trafiken, på tallriken och i umgänget med andra. Utan dessa risker vore livet outhärdligt.  Det är hög tid att vi börjar betrakta covid-19 som en del av livet. Precis som vi gör med andra luftrörsinfektioner, eller för all del obehagligheter som vinterkräksjukan. Men allt tyder på att den politiska logiken gör att vägen dit blir lång.”

Även från Centerpartiet kom kritik mot delar av beskedet som Magdalena Andersson gav på presskonferensen.

”Centerpartiet hade hellre sett en större användning av vaccinpass istället för nya restriktioner men har respekt för Folkhälsomyndighetens analys om att det viktigaste nu är dos 3 för att begränsa spridningen och hälsoeffekter", skrev Centerpartiets partiledare Annie Lööf på Twitter.

Kritiken mot restriktionerna kom inte bara från liberalt håll. Även tidningen Arbetets politiska redaktör Daniel Swedin uttryckte en trötthet.

”Undrar vilken vinter man återigen får åtnjuta premiumupplevelsen av att leva i en demokratisk välfärdsstat." skrev han på Twitter.

När riksdagspartierna återvänder från ledigheterna den 10 januari är drygt det nio månader kvar till valet. Det återstår att se om frågan gällande coronahanteringen och restriktionerna kommer att segla upp som en viktigare politisk fråga då än vad den har varit hittills under pandemin.