Orbán vill mäkla fred med Trump
Ungerns premiärminister spelar högt i Ukraina-kriget.
Bild: AP
Ungerns premiärminister Viktor Orbán chockade redan den första veckan när hans land tog över ordförandeskapet i EU i somras. En resa till Volodymyr Zelenskij i Kiev i början av juli följdes av ett besök hos Vladimir Putin i Moskva innan Orbán flög vidare till Kina. Alltihop kallade han en ”peace mission” och övriga EU-ledare gick i taket.
"EU:s roterande ordförandeskap har inget mandat att föra dialog med Ryssland å EU:s vägnar" klargjorde Europarådets ordförande Charles Michel. Representanter för många EU-länder var än hårdare. ”Det finns inte ord för att uttrycka min besvikelse och mitt ogillande av Orbáns plan att träffa Putin. Orbán representerar inte EU och han har heller inte mandat att diskutera för EU:s räkning”, kommenterade exempelvis Estlands utrikesminister Margus Tsahakna.
Det finns inte så många sanktioner att tillgå mot ett ordförandeland som saboterar, men många EU-länder, inklusive Sverige, har skickat tjänstemän istället för ministrar till rådets informella toppmöten. Särskild ilska väckte det att Orbán hade använt EU-ordförandeskapets logga i sociala medier under sin ”peace mission”. Orbáns show kunde kanske ha slutat där. Men han framhärdar.
”Det var nödvändigt att starta en fredmission för att få Europas ledare att börja tänka på fred” sa han för några veckor sedan. Och det är här som Orbáns intressen glider ihop med Donald Trumps. Presidentvalsdebatten i USA i slutet av juni uppmärksammades mest för Joe Bidens fiaskoartade insats som gjorde att han senare drog bort sin kandidatur. Men det var också där som Trump sa att han skulle göra slut på kriget mellan Ryssland och Ukraina ”redan innan jag tillträder”.
Det var ingen slump. USA:s nya president tillträder den 20 januari 2025. Av de 11 veckorna mellan valet och installationen faller åtta veckor under Ungerns ordförandeskap i EU.
Den oberoende nyhetssajten VSQuare, som bevakar centraleuropa, har uppgifter om att Trump redan i våras hade fått en inbjudan till EU:s toppmöte i Budapest den 7 till 8 november – bara tre dagar efter det amerikanska presidentvalet.
Att ha ordförandeskapet i EU betyder mindre glamour för värdlandet än man kan tro. Mest är det hårt slit för att administrativt leda ministerrådets arbete och landet ska ligga lågt med egna anspråk, det är EU-kutym. Men PR för värdlandet kan ordnas ändå. Ingen har väl glömt Ebba Buschs gula dunjacka när Sverige höll EU-toppmöte i Kiruna. Tillfället och platsen var noga valda. Det statliga gruvbolaget LKAB och Ebba Busch presenterade tillsammans en nyhet om Europas största fynd av sällsynta jordartsmetaller, som behövs till bland annat elbilar.
Få tror att Donald Trump verkligen kommer till EU:s toppmöte i Budapest. Han avskyr långa flygresor, mer troligt är medverkan via länk. Frågan är hur EU-ledarna skulle ställa sig till det.
– Ingen EU-ledare kommer bojkotta en session med en nyvald amerikansk president, säger en ungersk journalist.
Så vad gör Orbán som värd för EU-toppmötet om valet blir så jämnt att det inte är avgjort tre dagar senare? Än mer kritiskt; vad gör Orbán om Trump förlorar men påstår att han är den riktiga vinnaren och att valet var riggat.
I debatten med Kamala Harris den 10 september upprepade Trump att han tänker avsluta kriget i Ukraina redan innan han tillträder. Han beskrev Orbán som en mycket respekterad politisk ledare, utan att direkt koppla honom till sina egna planer för fred.
– Vi ska inte vara naiva. Det finns en risk att Orbán missbrukar EU-ordförandeskapet som plattform, säger Zsuzsanna Vegh vid det amerikanska forskningsinstitutet GMF i Berlin.
– Vid sitt sommartal i Transsylvanien talade Orbán öppet om sina nära kontakter med Trumpkampanjen. Trump å sin sida fortsätter att hylla Ungerns ledare.
***
Läs även: Vad gör vi nästa gång vi behöver Ungern?
Läs även: Sparka Ungern till en annan galax