SD-väljare mest splittrade inför Trump

Bland övriga partier råder konsensus. Varför avviker Sverigedemokraternas väljare?

Text:

Bild: AP

Med ett år kvar till presidentvalet i USA pekar det mesta mot att det blir en repris på valet 2020. Både Joe Biden och Donald Trump verkar nämligen ohotade inom sina respektive partier. Och det är partierna som själva utser sina kandidater under primärvalen som äger rum i vår. 

Enligt sajten Fivethirtyeight, som väger samman olika opinionsmätningar, stödjer drygt 58 procent av republikanerna Donald Trump. Och bara 13 procent föredrar tvåan Ron Desantis som partiets slutkandidat. Inom demokraterna är bilden liknande; sittande presidenten Joe Biden stöds av drygt 60 procent inom partiet. Biden saknar också en tydlig motkandidat inom sitt parti, sedan Robert F. Kennedy dragit sig ur. 

När amerikanerna får frågan vem av Biden och Trump de helst vill se som president efter valet 2024 så är det oerhört jämnt. Båda kandidaterna får stöd av omkring 40-45 procent av väljarkåren i flertalet undersökningar och det går inte att dra någon entydig slutsats av vem av de båda som skulle vinna om det vore val i dag (vilket också beror på valsystemet som innebär att det hela brukar avgöras i en handfull av de 50 delstaterna).  

Allt detta kan tyckas märkligt för svenska väljare. Här är nämligen stödet för Joe Biden kompakt enligt en färsk undersökning från Fokus/Novus. Där framgår att 69 procent av svenskarna skulle rösta på Joe Biden som president om de hade rösträtt i USA och om det vore val i dag. Endast 10 procent önskar att Donald Trump blir president igen. Resten av de tillfrågade, 21 procent, har svarat ”Vet ej”. 

Stödet för Biden är kompakt i hela den svenska väljarkåren, förutom hos Sverigedemokraternas sympatisörer som faktiskt påminner mer om den amerikanska väljarkåren på denna punkt. Även bland SD-väljarna vinner Joe Biden, men knappt. Han får 38 procents stöd i gruppen, jämfört med 35 procent för Donald Trump. 

– Donald Trump är avskräckande bland alla partier förutom just Sverigedemokraterna. Det finns flera anledningar till detta. En viktig fråga för såväl amerikanska Trump-anhängare som Sverigedemokrater är att prioritera det egna landet före omvärlden, säger Novus vd Torbjörn Sjöström. 

Han tror att båda grupperna också förenas i ett "anti-etablissemang tänk”. Traditionen med låg tilltro till staten är lång inom det republikanska partiet. Även inom Sverigedemokraterna är tilltron till staten låg. 

– SD beskrivs ofta som ett motparti men de har också ägt problembeskrivningen i Sverige, och gjort det under relativt lång tid. Båda går att kategorisera som "missnöjespartier” och dess företrädare är väldigt lyhörda för vad de egna väljarna tycker. 

Men trots att Joe Biden är den populäraste presidentkandidaten bland svenskarna har han inget gigantiskt stöd eller förtroende, säger Sjöström. 

– Han ses som det självklara valet av trygghetsskäl. Han beter sig som vi är vana vid att amerikanska presidenter brukar göra. Men det kan såklart också ligga i att han är den reella utmanaren till Trump. 

De övriga svenska partiernas sympatisörer är tämligen överens i frågan om vem som borde sitta i Vita huset. Bland Socialdemokraternas väljare får Joe Biden stöd av 87 procent och bland Moderaterna är siffran 74 procent. 

***