Spelet om pensionerna

Pensionerna ledde indirekt till att Magdalena Andersson omedelbart avgick. Nu blir de äldres levnadsstandard en valfråga för alla partier.

Text:

Bild: Christine Olsson/TT

Det var inte på förhand helt givet att de uppklädda sverigedemokraterna och vänsterpartisterna såg gladast ut utanför riksdagskammaren minuterna innan Magdalena Andersson skulle väljas till statsminister för första gången. Flera av vänsterpartisterna tog en gruppbild tillsammans vid kaffemaskinen. Sverigedemokraternas stab runt Jimmie Åkesson satt och tog det lugnt medan gruppledaren och partiledaren motiverade sina ställningstaganden inne i plenisalen. En av killarna skrattade till när en SVT-reporter sa att de är mest uppklädda nu för tiden: Sverigedemokraterna. 

Förr var det bara unga moderater som gick in för den tredelade kostymen på daglig basis, men det är nya tider nu. 

Under vad som kommer att gå till historien som en av de mest kaotiska dagarna i svensk politisk historia var det två partier som satt rätt lugnt i båten. Vänsterpartiet hade lyckats få till stånd ett avtal med regeringen om mer pengar till pensionärerna. Sverigedemokraterna hade lyckats få igenom sin budgetreservation tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna – ett historiskt ögonblick för partiet som i elva år hållits borta från reellt sakpolitiskt inflytande i riksdagen. 

Magdalena Andersson vann på morgonen men förlorade på eftermiddagen. Avgick på kvällen, samlade stöd igen i tid till SVT:s Aktuellt. 

I kampen om att hålla politiken i mitten fick det som Centerpartiet kallar för ytterkanterna mer inflytande än på mycket länge. 

Nu kan partierna dessutom tillsammans få igenom höjda pensioner utan att ens behöva förhandla om saken med varandra. 

Oscar Sjöstedt säger spontant att det låter bra med mer pengar till de resurssvagaste pensionärerna, men vill se fler detaljer i förslaget innan han säger bu eller bä.

– Riktningen är i linje med vår egen budgetpolitik. Vi har haft med den typen av förslag, men det går absolut inte att säga totalt ja eller nej i det här läget. Det är väldigt mycket som är väldigt oklart, säger Oscar Sjöstedt, ekonomisk-politisk talesperson för Sverigedemokraterna.

– Det kommer vara svårt för flera partier att rösta nej till 1 000 kronor mer skattefritt till var tredje pensionär, säger Ida Gabrielsson i Vänsterpartiet som förhandlat fram partiets uppgörelse med regeringen.

Efter en vecka av politiskt kaos, nyvalda statsministern Magdalena Anderssons entledigande efter sju timmar och öppet krig mellan Miljöpartiet och Centerpartiet står det klart att den nya regeringen är en socialdemokratisk enpartiregering. Både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har tillsammans med Miljöpartiet sagt att pensionsöverenskommelsen mellan partierna ska hedras och att fler pensionärer ska få mer pengar i plånboken redan från och med augusti nästa år, en dryg månad före valet. 

Uppgörelsen går i korthet ut på följande: 

700 000 pensionärer ska få upp till 1 000 kronor extra i månaden. I snitt blir det 800 kronor extra per månad för varje pensionär som berörs av höjningen.

Rent tekniskt är överenskommelsen uppdelad i två led. I augusti betalas ett tillfälligt garantitillägg ut genom en kreditering av skattekontot. Från och med januari 2023 betalas pengarna ut av pensionsmyndigheten. 

Rent tekniskt införs tillägget som en ny komponent i bostadstillägget. Det kan framstå som en onödigt krånglig lösning, men anledningen till att inte bara garantipensionen höjs är för att den delen av pensionen förhandlas fram i pensionsgruppen. Där sitter alla riksdagens partier förutom Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna. 

– Vissa menar att det är för att runda pensionsgruppen. V vill inte ha nån p-grupp, men det var viktigt för S att göra på det här sättet. Det är inget som är av vikt för oss, säger Ida Gabrielsson.

Nöjda förhandlare. Strax före den första statsministeromröstningen träffade Vänsterpartiet – med Nooshi Dadgostar och Ida Gabrielsson – en uppgörelse med regeringen om höjd ersättning för 700 000 pensionärer.

Det saknas inte motståndare till höjningen. Centerpartiets Martin Ådahl har kallat förslaget för oseriöst, ofinansierat och oförankrat. Även Kristdemokraterna har uttryckt liknande kritik, eftersom man menar att pensionsgruppen rundas. 

Både V och SD har länge drivit på för hög­re pensioner och krävt att pensionsgruppen avvecklas. 

Men eftersom båda partierna stått utanför pensionsgruppen har man valt att driva frågan om mer pengar till pensionärerna separat i förhandlingar med respektive block. Vänsterpartiets överenskommelse känner alla till eftersom den var ett krav från partiet för att man skulle släppa fram Magdalena Andersson som statsminister. Men även Sverigedemokraterna har förhandlat om mer pengar i plånboken till pensionärer genom skattesänkningar med 1 800 kronor för den med allmänpension och höjt bostadstillägg på 200 kronor per månad. 

Varken V eller SD säger sig vara färdiga med pensionsfrågan. Sverigedemokraterna vill höja pensionerna med minst 1 000 kronor genom att ta pengar från biståndsbudgeten, vilket man klubbade igenom på landsdagarna i Karlstad.  Men allt är en förhandlingsfråga. För samarbetspartnern KD är biståndet en viktig fråga. Dessutom är varken KD eller Moderaterna särskilt sugna på att avveckla pensionsgruppen. 

På andra sidan blockgränsen har Magdalena Andersson den delikata uppgiften att sammanfoga Centerpartiets och Vänsterpartiets krav i en ekonomisk politik som kan tolereras av båda sidorna samtidigt som hon inte äventyrar pensionsgruppens framtid. 

Samtidigt rör det på sig i frågan. LO-basen Susanna Gideonsson har tidigare sagt att det finns majoritet för höjda pensioner om Socialdemokraterna lägger fram förslag. SSU har varit inne på samma spår. Men hittills har socialminister Ardalan Shekarabi inte velat lämna pensionsöverenskommelsen. 

I veckan fick slutligen Magdalena Andersson ta över efter Stefan Löfven som statsminister. Men hon gör det på en borgerlig budget, framförhandlad med SD och med stöd bakom sig från två partier som är oense i mycket. Med tio månader kvar till valet är det fortfarande mycket som ska hinna lösas.