Talmannens tre scenarier – detta händer nu

Riksdagens talman tror att Sverige kommer ha en regering på plats snabbare än efter valet 2018 och ser tre olika scenarier framför sig de närmaste veckorna.

Text: TT

Bild: TT

Det slutliga valresultatet dröjer till onsdag, men i skrivande stund leder högeroppositionen knappt över de rödgröna. Utifrån det nuvarande läget ser riksdagens talman Andreas Norlén tre huvudsakliga vägar framåt mot en regeringsbildning.

– Vi måste ju först invänta den så kallade onsdagsräkningen innan det finns ett slutligt valresultat. Annars kan man säga att det finns tre grundscenarier man kan se framför sig, säger Andreas Norlén (M) till TT.

Beror på Magdalena Andersson

Det första scenariot är att statsminister Magdalena Andersson väljer att avgå innan den nyvalda riksdagen återsamlas måndagen den 26 september. I det fallet tar Andreas Norlén initiativ till att inleda talmansrundor med partiledarna.

– Jag får en roll att leda en regeringsbildning innan den nyvalda riksdagen återsamlas enbart i det läget att statsministern frivilligt väljer att avgå. Om hon i stället, som Stefan Löfven gjorde 2018, väljer att sitta kvar har jag ingen roll i regeringsbildningen under de här två veckorna, säger Norlén.

De andra två scenarierna bygger på att statsministern i stället inväntar den obligatoriska statsministeromröstningen som den nyvalda riksdagen ska hålla kort efter återsamlingen den 26 september.

– Då kan den få två utfall, antingen att statsministern klarar sig och då kan regeringen sitta kvar. Det tredje scenariot är att statsministern förlorar den obligatoriska statsministeromröstningen och då vidtar ju i det läget en regeringsbildning av den talman som riksdagen väljer den 26 september.

Tydligare regeringsalternativ

Enligt Andreas Norlén är det "omöjligt att veta" när en ny regering kan vara på plats. Allt hänger på hur lång tid förhandlingarna mellan partierna tar, men han tror att det går fortare än det gjorde efter valet 2018.

– Mitt stalltips är att det inte kommer ta 134 dagar som det gjorde för fyra år sedan, helt enkelt för att det då tog fyra månader att reda ut vilka partier som kunde och ville prata med varandra, säger han och fortsätter:

– Nu har vi en situation med fyra partier på respektive sida som mer eller mindre har sagt att man har för avsikt att samverka kring styrandet av Sverige. Då blir det mycket tydligare vilka som ska prata med varandra och det är därför jag tror att regeringsbildningen kommer att gå fortare än förra gången.

***