Tänkbara lösningen för Löfven – vildarna gör det skakigt

Statsministern måste samla underlaget igen. Hur då?

Text:

Bild: Nils Petter Nilsson/TT

Det var den varmaste måndagsmorgonen hittills i år. Riksdagsjournalisterna hade haft det lite jobbigt med klädvalen inför rapporteringen av regeringskrisen. För tv-journalisterna gick form före funktion, men konsekvensen blev att det kostymklädda gänget från TV4 sprang ut och fläktade sig på uteplatsen utanför plenisalen så fort det fanns en lucka. Trots att det var en timme kvar till omröstningen hade reportrarna redan paxat sina platser i fållorna ovanför rulltrappan upp till riksdagen. 

När det är skarpt nyhetsläge kan man räkna med två saker: Den ena är att den stora morgondraken har nästan lika många anställda på plats som Miljöpartiet har mandat i riksdagen. Den andra är att Peter Wolodarski kommer att låsa upp sin sajt för att skaffa nya prenumeranter. 

Först uppför trappan är Martin Ådahl, centerpartisten som är högst delaktig i att det blivit lite livat i riksdagen. Han var en av arkitekterna bakom januariavtalet men har fått se stridigheter kring flera av frågorna som han drivit igenom. Arbetsförmedlingens privatisering bromsades. Las var frågan som Vänsterpartiet tidigare hotade att fälla regeringen på – och nu det här. 

En trappa ner i västra riksdagshuset, under plenisalen, hänger Roj Fribergs målning Demonstration. Den är inspirerad av verkliga händelser: 1988 började ett antal unga demonstranter att fira ner sig till bänkarna från åhörarläktaren ovanför plenisalens norra ingång i en protest mot bostadsbristen. Flygbladen singlar ner över de 349 och en demonstrant klamrar sig fast vid räcket, till synes livrädd för att ramla ner på Västernorrlands riksdagsledamöter. 

Bostadspolitiken är en fråga som brukar hamna långt ner på listan när väljarna får ranka sina viktigaste frågor, men nu verkar det bli ändring på den saken. Byggande är en sak, hyror något annat.

Martin Ådahl tog inga frågor. Han skyndade in till salen. De flesta stannade för att tala med reportrarna, men Stefan Löfven och Ebba Busch gjorde inte så. 

Omröstningen gick som väntat. Löfven föll, det var historiskt. För första gången någonsin röstades en sittande statsminister bort i kammaren. Nu har Löfven två val. Antingen utlyser han extraval eller så avgår han och låter talmannen försöka sy ihop en regering igen.

Utåt är läget låst. Nooshi Dadgostar har sträckt ut en hand till statsministern på presskonferensen efter omröstningen, men Nyamko Sabuni har förklarat januariavtalet dött. Annie Lööf fortsätter att förklara för den som lyssnar att den här röran är ytterkantspartiernas fel. En kåsör från Aftonbladet frågade Johan Pehrson (L) om fotboll. 

Vänsterpartiet sa att allt löser sig om Centerpartiet bara backar från punkt 44 i januariavtalet, men Annie Lööf och Socialdemokraterna tycker att man gjorde det redan i söndags när man föreslog förhandlingar mellan parterna på hyresmarknaden.

 Ulf Kristersson var glad. Ebba Busch och Jimmie Åkesson likaså. De två förstnämnda försöker locka över Annie Lööf till borgerligheten igen, men där ser positionerna fortfarande låsta ut. Lööf tycker att M och KD gett ytterkantspartierna för mycket inflytande. 

Någon kommer att behöva backa, annars lutar det åt extraval till hösten. Det vill knappt någon, inte ett knappt år innan det ordinarie valet.

Formellt behöver inte en koalition mellan V, S, MP och C stöd från någon annan. De har tillsammans 175 mandat, en majoritet med minsta möjliga majoritet. Om Dadgostar och Lööf bara begraver stridsyxan borde man kunna sy ihop ett avtal, resonerar Socialdemokraterna. Men det är inget vidare stabilt underlag. Centerpartiets Helena Lindahl har brutit mot partilinjen i viktiga omröstningar tidigare, bland annat valde hon att rösta för Moderaternas och Kristdemokraternas budget 2018. Väns­terpartiet har tappat Amineh Kakabaveh, som är vilde, men hon lovade i talarstolen inför misstroendeomröstningen att aldrig rösta för en högernationalistisk regering. 

»Det ska komma besked så snabbt som möjligt, men också noga övervägt«, sa Stefan Löfven på presskonferensen efter omröstningen.

På målningen av Roj Friberg från demonstrationen i bostadsfrågan 1988 får en riksdagsledamot nere till vänster i bild ett flygblad i pannan när han är på väg ut ur plenisalen. 

Bostadsminister Per Bolund (MP) kom ut från plenisalen och pratade med reportrarna om att ta ansvar: För Sverige! I en pandemi! 

I riksdagen fortsatte dagen med en infrastrukturdebatt, men ingen brydde sig. TV4-journalisterna tog av sig kavajerna och åkte tillbaka till redaktionen. Stiltjen lade sig utanför kammaren. 

Om en vecka vet vi om vi går mot val.