Väljarna har tappat respekten för politiken
Varannan väljare har tappat respekten för den politiska processen under våren. Det visar en ny Fokus/Novus-undersökning.
Bild: Henrik Montgomery / TT
En misstroendeomröstning som hotade hela regeringen. En politisk vilde som var fokus för både justitieministerns öde och Sveriges inträde i Nato. Och en pensionskompromiss som i sista sekund fälldes av en falsk majoritet i ett utskott. Under våren har politiken varit minst sagt turbulent. Statsvetare har tolkat det parlamentariska stöket som att partierna vill rivstarta valrörelsen, men har samtidigt varnat för att ett alltför högt politiskt spel riskerar att öka politikerföraktet. Fokus kan nu konstatera att om inte väljarna föraktar den politiska arbetsgången, så har de åtminstone tappat respekten för den.
På frågan ”Har din respekt för den politiska processen ökat eller minskat under våren?” svarade 48 procent av deltagarna i Fokus/Novus undersökning att respekten minskat. Hos 45 procent hade turbulensen inte lett till någon nämnvärd förändring, och hos enbart 4 procent hade respekten ökat.
– Jag har svårt att tro att Natofrågan skulle vara en orsak till att man tappar stöd. Folket stödjer den och även vapenexporten till Ukraina. Snarare är orsaken det politiska maktspelet som har varit fram och tillbaka, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus.
Framför allt är det äldre väljare mellan 65 och 79 som ser ut att ha tröttnat på partiernas styrkemätning, där har 58 procent har tappat respekten under våren. Väljare mellan 18 och 29 tenderar snarare att se turbulens som det nya politiska normala. Hos 37 procent minskade respekten under våren, medan över hälften, 56 procent, inte har ändrat uppfattning jämfört med tidigare.
Sverigedemokraterna var det parti som väckte misstroende mot justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S). Samtidigt är det SD-väljare som har tappat respekten för den politiska processen i störst utsträckning, med hela 66 procent. I deras fall ska man inte tolka den minskade respekten som att det bråkas för mycket, utan snarare som att de inte får igenom det de bråkar om, tror Torbjörn Sjöström.
– De anser att de använder verktygen på rätt sätt, men att det fuskas, liksom. Man tycker att det är en skandal att man har S i en minoritetsregering och att det finns en majoritet emot dem. Men man missar den lilla detaljen att man inte lyckas ena en majoritet.
Riksdagsvalet är mindre än tre månader bort – har den stökiga våren lett till att väljarna redan tröttnat på politiken? Fokus/Novus undersökning visar att det motsatta har inträffat. 20 procent svarade att intresset för politik ökade under våren, hos 72 procent var intresset oförändrat.
Att var femte svensk har blivit mer politiskt intresserad under en stökig period, samtidigt som respekten minskat, ser Torbjörn Sjöström som en mycket dålig kombination. Väljarna har tvingats lära sig saker de egentligen inte vill kunna. Grunden i en representativ demokrati är att medborgarna ska gå till arbetet, betala skatt, följa lagarna och utse förtroendevalda som ska försvara deras intressen i riksdagen. Då ska man lita på att de folkvalda gör ett bra jobb, konstaterar Novus vd.
– Vårt jobb är inte att vara så väldigt politiskt intresserade mer än vart fjärde år. När väljaren tvingas bli mer politiskt insatt innebär det att det är mer fokus på små teknikaliteter och praxis snarare än ”vad fan ska min politiker göra åt mig”. Det är dåligt. Litar du inte på dina barn har du en jävla koll på dem, om man säger så.
Har inte medierna en del i att teknikaliteter uppmärksammats mycket under våren?
– Det mediala fokuset på den parlamentariska balansgången har såklart sin roll i det här. Men samtidigt kan man inte hålla politikerna helt oskyldiga heller, med så många regeringskriser och misstroendeförklaringar som det har varit.
Intresset ökar, men respekten minskar. Vad ger det för utslag på valet?
– Framför allt en väldigt hög väljarrörlighet. Vi är inte där att vi kommer se en nedgång i valdeltagandet riktigt än.
***
Läs även: Svensk parlamentarism mår inte bra
Läs även: Kom och köp konserverad gröt