Äntligen är det höst

Text:

»En konstig masspsykos«. »Plötsligt ska alla göra något annat än under resten av året«. Författaren Lena Anderssons betyg på sommaren som årstid blir inte högt (läs intervjun i veckans nummer).

Och visst. Det finns helt klart fördelar med att ordningen nu återställs, med vardag och rutiner. Till exempel att Fokus återigen landar i era brevlådor varje fredagsmorgon.

Under Almedalsveckan ledde jag en utfrågning av utrikesminister Carl Bildt och CNN:s programledare Charles Hodson. Samtalet tog en tvär vändning när en reporter från TT viskade i mitt öra att Egyptens valde president Muhammad Mursi avsatts av militären. Inte ens den annars så repliksnabbe Bildt kunde svara på om händelsen skulle beskrivas som en kupp eller inte. Under veckorna som sedan följde har våldet eskalerat och vägen mot demokrati ser minst sagt krokig ut. Egypten är tillbaka där man var före demonstrationerna som ledde till Hosni Mubaraks avgång, skriver Islam Habib i veckans tidning. Men vad gör omvärlden åt saken? Claes Lönegård förklarar det sofistikerade geopolitiska maktspel som gör både EU och USA handlingsförlamade.

Mer positivt är att den ekonomiska utvecklingen nu verkar ha vänt. Johan Anderberg har samlat ihop de ekonomiska siffrorna.

Men tillbaka till det där med vardag och rutiner. Ett tydligt bevis för att sommaren är slut är att skolorna nu startar. Samtidigt startar den politiska striden om skolan. Maggie Strömberg berättar om hur skolan blev slagfältet för hela den kommande valrörelsen. Men vem tjänar på det?

Missa inte heller Stefan Westrins farväl till Karl Ove Knausgård, vars sista bok nu kommer ut.

Till sist vill jag välkomna Per Lindvall som ny ekonomikrönikör. Per är en av landets mest erfarna ekonomiskribenter och skriver regelbundet även i SvD Näringsliv. I sin första text förklarar han hur riskkapitalbolagen i välfärdsbranschen trixar med siffrorna.