Att slå ur underläge

Text:

För USA:s presidentkandidater varar matchen i tre gånger 90 minuter. I de tre tv-debatterna inför valet den 6 november avgörs förmodligen utgången. I första debatten för ett par veckor sedan gjorde Barack Obama en svensk första halvlek. Håglöst och odisciplinerat lät han sig bli utspelad av en skicklig Mitt Romney lika offensivt effektiv som ett Tyskland i storform. Till andra ronden dök Obama upp taggad till tänderna och envis. Inför den sista debatten är det oavgjort.

Men det är självklart inte bara i tv-debatterna Obama mött motstånd. En stor del av hans vinst senast, i valet för fyra år sedan, förklaras av att han lockade nya väljare att rösta. Valdeltagandet bland unga och minoriteter ökade kraftigt. Detta vill inte republikanska aktivister se upprepas igen. Sedan valet 2008 har de jobbat för att röstreglerna ska skärpas. Och de har lyckats i många av USA:s delstater: perioden för förtidsröstning har krympt, att rösta på söndagar har förbjudits, att registrera sig och legitimera sig har blivit krångligare. I detta nummer av Fokus förklarar Martin Gelin vilka krafter som ligger bakom och vilka deras motiv är. Dessutom har Linda Forsell och Per Liljas åkt till Tampa i Florida och träffat människor som i dag inte får rösta trots att de vill. Orsaken är att de någon gång har dömts för brott. Möjligheten att få tillbaka rösträtten näst intill omöjlig. 5,85 miljoner amerikaner är i samma situation.

Resan som Fokus Johan Anderberg och Angelica Zander gjorde till Hallsberg hade ett annat syfte. De skulle räkna godsvagnar. Resultatet visade sig vara ganska oroande.