Berusade av makt
Vår besatthet av makt beror helt enkelt på att de som utövar den påverkar livet för alla människor. Vissa maktstrukturer är tydliga. Andra är väldigt komplexa. En skicklig debattör eller lobbyist kan påverka en organisation som i sin tur kan påverka en politiker som kan driva igenom en lag. Allra viktigast är att beskriva den dolda makten. Den som utövas av andra än folkvalda politiker. Fokus makthavarlista »Sveriges 100 mäktigaste« är ett sätt att göra det.
Nummer ett och nummer två på listan orsakar nog inga höjda ögonbryn. 12 och 22 behöver däremot en närmare förklaring. Claes Lönegård skriver om dem som verkar långt bortom strålkastarnas ljus. De politiska tjänstemännen. En del med större möjligheter än en minister att påverka människors vardag.
Johan Wennström var en av dessa politiska tjänstemän under den förra regeringen. I en utlämnande text berättar han om maktspel och skiftande lojaliteter och varför Anders Borg såg så skräckinjagande ut i gymmet.
I veckan skrev Migrationsverket upp prognosen för asyl-invandringen och skickar med en inlindad varning till regeringen att man har svårt att klara sitt uppdrag. Både siffran och varningen låter som ett eko från 1990-talet, konstaterar Nina Brevinge och Ida Ölmedal. Den gången följde tältläger och till slut en kraftig inskränkning av asylrätten.
Till sist vill jag hälsa Agneta Berge välkommen som ny skribent på Signerat. Agneta är nationalekonom och jobbar som utredare på LO. Som vi vet håller sig Fokus med opinionsskribenter med olika åsikter i botten. Kravet är dock detsamma: »Skriv så att det är intressant också för dem som inte håller med om slutsatsen.« Agneta gör precis det när hon visar hur en tragisk arbetsplatsolycka hänger ihop med den arbetslöshet som bet sig fast för 20 år sedan.
Trevlig läsning!