Bubblor i bubbeldebatten
Sveriges radios privatekonomiska program Plånboken, som sändes nu på onsdagsförmiddagen, hakar på ifrågasättandet av prisläget på den svenska bostadsfastighetsmarknaden. Programmet noterar bland annat den närmast orkestrerade tre-stegsraketen från myndigheterna.
Först Riksbanken som den 9 februari vidtog den minst sagt ovanliga åtgärden att sjösätta en utredning om priserna (och sa samtidigt att det nog inte är så stor fara).
Sedan Finansinspektionen som den 16 februari gcik ut och pratade om att det finns "konsumentrisker på bolånemarknaden". Och lanserade tanken på att kräva större kapitalinsats för bostadslån.
Till slut var det den för nästan alla tidigare okända myndigheten Statens Bostadskreditnämnd som den 23 februari publicerade en rapport som tämligen kategoriskt förkunnade att en boprisbubbla förelåg och hur kostnaderna skulle bli om den sprack.
Kanske är tajminen en ren slump, kanske inte. Det har i alla fall fått det goda med sig att en kritisk diskussion är igång. SR:s Plånboken är inte ensam i sin bevakning. Svd:s näringsliv gjorde i dag (ännu) ett stort uppslag om den eventuella bostadsbubblan. Bland många andra.
Slutsatsen av all denna bevakning - om det faktiskt är en bubbla (och var?), om och när den brister och vad som i så fall händer - hänger fortfarande i luften. Mycket å ena sidan, å andra sidan.
De som argumenterar mot bubblan är också förvånansvärt få och hittas oftast bland dem med ett gediget egenintresse i ett högt prisläge (mäklare, bolåneinstitut). Det mest frapperande exemplet är det statliga SBAB:s ekonomer Tor Borg och Tomas Pousette och deras debattartikel i Dagens Industri förra fredagen med rubriken "Bostadsbubbla osannolik" (finns ingen länk).
Oavsett vem som har rätt om bostadsprisernas utveckling kan man tycka att ett statligt bolag som SBAB, med sin aggressiva bolänetillväxt, borde vara återhållsamt med synpunkter på prisutvecklingen. Detta inte minst då bolaget så sent som i höstas var med i regeringens garantiprogram för utsatta finansinstitut, och vars dotterbolag den 16 december sattes på "Credit Watch" av kreditbedömningsinstitutet Standard & Poor's, och riskerar sänkt kreditbetyg.
Medan vi alla inväntar vad som faktiskt kommer att hända med bolånepriserna rekommenderar åtminstone jag därför ett allmänt kritiskt tänkande kring alla uttalanden. Och en läsning av detta reportage om SBAB från en konkurrent i fjol.