»De ä bar å åk …«
»… med is i magen och med tungan rätt i mun«. Refrängen i det svenska alpina landslagets kampsång från 1976 får en obehaglig aktualitet när de olympiska vinterspelen inleds nästa vecka.
På platsen där de alpina grenarna ska avgöras skedde för 150 år sedan en massaker av muslimer, som än i dag präglar relationerna till centralmakten i Moskva.
De ä bar å åk, tänkte antagligen Rysslands president Vladmir Putin när han kom på idén att försöka få vinter-OS till ett av de mest konfliktfyllda områdena i världen. Vad Internationella olympiska kommittén tänkte när de sedan gav spelen till Sotji och Putin är alltför svårt att förstå. Ledaren för den främsta separatiströrelsen förklarade snabbt att OS skulle bli den självklara måltavlan för självmordsbombare. 70 000 poliser och militärer, 20 gånger fler än antalet aktiva idrottsutövare, har i uppgift att se till att de inte lyckas. De sätter samtidigt ett svårslaget rekord när det gäller säkerhetsåtgärder under ett OS.
Jonas Elvander berättar den blodiga historien om Kaukasus, från 1500-talet fram till invigningen. Någon olympisk fred har regionen inte sett skymten av.
Här hemma riktas blickarna mot de stora börsföretagens kvartalsrapporter. Siffrorna som i vanliga fall främst får aktieanalytikers puls att gå upp intresserar nu även politiska bedömare. Om inte exporten tar fart så riskerar regeringens överbryggningspolitik att kantra, mitt under valrörelsen. Axel Kronholm förklarar hur det hänger ihop.
Alfahannarna, ni vet alla vilka de är, fortsätter att dominera populärkulturen, konstaterar Ulrika Kärnborg på kultursidorna.
Är Malte Persson borgerlig? Det undrar han själv också och ägnar Sista ordet åt att försöka komma fram till ett svar. Det går ganska dåligt.