Den nya makten

Text:

Alla som följer Erik Hamréns uttagningar till landslaget vet att det är en förbundskapten som hellre ger plats åt rutin och erfarenhet än åt ungdomlig energi och framåtanda.

Men det som är ett hinder i Hamréns värld är bara en fördel för den som hellre siktar på den politiska arenan.

Efter valet i fjol valdes rekordmånga unga in i riksdagen. Drygt 10 procent var under 30 år och det gör givetvis avtryck också när Fokus nu för nionde året rankar Sveriges 100 mäktigaste. Av alla på Makthavarlistan är närmare 12 procent födda på 1980-talet. Och när tre av riksdagspartiernas ledare tillhör denna grupp (plus en fjärde som är född 1979) hamnar snittåldern för dagens partiledare på rekordlåga 40,5 år.

För det är där, i det politiska toppskiktet, som 80-talisterna vill vara. Självklart, kan man tycka, för en kull som målmedvetet arbetat sig in i svensk politiks epicentrum, på Helgeandsholmen och i Rosenbad. Fokus Maggie Strömberg beskriver generationsskiftet i maktfabriken.

Att nå de riktigt tunga positionerna inom näringslivet – och därmed platsa bland de 100 mäktigaste – är dock oftast synonymt med en gråsprängd kalufs. Störst förändring för näringslivshöjdarna (någon klättrade rejält medan andra försvann) på rankningen hänger ihop med den maktväxling som i år skett inom två av Sveriges mest betydelsefulla bolagssfärer. Totalt åkte 34 av de personer som platsade på listan i fjol ut när Fokus politik- respektive ekonomiredaktörer Torbjörn Nilsson och Anders Billing tog fram årets lista, men hjälp av Hilda Ärlemyr.

För den som inte får nog av årets makthavare – eller vill fördriva tiden i väntan på de närmaste dagarnas kvalmatcher mellan Sverige och Danmark till fotbolls-EM 2016 – finns tidigare listor och reportage samlade här.

Trevlig läsning!