Den röde bankiren tar över
Bild: Scanpix
När Anders Sundström var tonåring på SSU-konferens hände det nog ganska ofta att någon gubbe från Sparbanken dök upp för att säga några ord. Det brukade gå till så på 1970-talet. Sparbankerna hörde till »rörelsesfären« även om de formellt var partipolitiskt obundna. De var med och betalade precis som Folksam, HSB, Riksbyggen, Konsum, OK och till och med Fonus.
Så var livet i den ideala arbetarrörelsen. Väx upp i bostadskooperationen, handla på Konsum, läs den lokala A-presstidningen, ha pengarna i Sparbanken, försäkringarna i Folksam, tanka på OK och låt Fonus sköta begravningen när det är så dags. Inte minst i Piteå där Anders Sundström växte upp och blev Sveriges yngsta kommunalråd 1979. Det är en viktig bakgrund för att förstå varför Anders Sundström nu tar risken att förlora en del av försäkringstagarnas pengar i Folksam för att rädda Sparbankerna som numera heter Swedbank.
I Sundströms bakhuvud finns fortfarande en idé om att det vore bra om Sverige kunde ha ett tredje mer folkligt maktcentrum bredvid Wallenbergarnas SEB och Handelsbanksfären. Sedan kan ju också ägandet i Swedbank visa sig vara en bra affär på lång sikt för Folksam. Stiger aktien är det bara att casha in eftersom regelverket säger att ett försäkringsbolag inte får ha för stor andel av sina placeringar på ett ställe.
Förutom de idealistiska och kommersiella drivkrafterna finns också en rent privat. Även om Anders Sundström aldrig har lockats av det fashionabla, till de fina salongerna och cocktailpartyn, så har han alltid velat vara med och spela med de riktigt tunga grabbarna. Turerna med Swedbank kan nog ha muntrat upp rutintillvaron på Folksam, tror de som känner honom väl.
Problemet är bara att vi har sett det förr. Hur rörelsesossar har velat göra stora affärer och det har gått åt skogen. De som en gång i tiden var med och betalade SSU:s konferenser har tappat mark.
Konsum skulle bli Coop Norden och diversifiera genom att köpa klädbutiker och bokhandel under Roland Svenssons ledning. Det slutade med kris och katastrof och kraftigt minskade marknadsandelar.
De socialdemokratiska tidningarna slogs ihop till en koncern under Torbjörn Båths och Ralf Hultbergs (från Riksbyggen) ledning. Inköp av gamla bokförlag och allehanda fastighetsaffärer och bokföringstrick hjälpte inte. I dag är A-pressen inte ens skuggan av sitt forna jag.
HSB och Riksbyggen har också tappat mark. Ska nu Swedbank och Folksam gå samma öde till mötes?
Swedbanks problem går ju inte enbart att skylla på den globala krisen. I sin iver att kapa åt sig nya marknadsandelar och vinster har ledningen för Swedbank lånat ut pengar till personer som inte borde ha fått låna och därmed bidragit till finanskrisen. Alla nya bilar i de baltiska länderna som körs av människor som inte har några fasta inkomster bär syn för sägen.
Är Anders Sundström en ny Roland Svensson/Torbjörn Båth eller kan han visa att en rörelse-vd är mäktig sådana uppgifter?
Tillräckligt hårda nypor har han i alla fall. Här är vittnesmålen ovanligt samstämmiga, liksom om hur karriärmedveten Sundström är. Bakom den trevliga, mjuka nallebjörnsfasaden döljer sig en osentimental beslutsfattare som är van vid att få som han vill.
Han drar sig inte för att svika lojaliteter om det gynnar honom. Gamla kompisar på Folksam muttrar över rationaliseringar. Han kan också vara väldigt självsvåldig.
Placerarna på Folksam ska enligt trovärdiga källor ha blivit väldigt förvånade när chefen ville att de skulle utnyttja hans insiderkunskaper i börsnoterade Boliden. Något som dock Sundström förnekat.
Räddningsaktionen när just Boliden var i kris och ägandet höll på att försvinna ur landet är ett exempel på när Anders Sundström tillsammans med finansmannen Carl Bennet och Göran Collert från Föreningssparbanken lyckades med en räddningsaktion.
Men Sundström misslyckades med att rädda tidningen Arbetet, som kampanjledare för ett ja till euron, och när han ville ha den förre SSU-ordföranden Niklas Nordström som ordförande för socialdemokraterna i Norrbotten.
Det är inte omöjligt att Anders Sundström, som representant för största ägaren, väljs till ordförande i Swedbank. Särskilt som nuvarande ordförande Carl-Eric Stålberg fått stark kritik och delvis ligger bakom haveriet.
Om nu Anders Sundström stannar på sin post vill säga. Efter sina 15 år som kommunalråd i början av karriären har han inte tvekat att byta jobb.
När han inte ville vara socialminister 1998 och avgick efter tre veckor för att bli bankdirektör hemma i lugna Piteå så skulle han »kunna vara med i studiecirklar och umgås med gamla kompisar igen«.
Men det blev för trist för politiska djuret Sundström. Därför kandiderade han till riksdagen igen 2002. När utrikespolitik visade sig vara mycket lite konkretion blev det Folksam, och banden till socialdemokraterna bibehölls.
Anders Sundström är just nu engagerad i Göran Färms krysskampanj för att bli återvald till EU-parlamentet. Han är också ordförande i styrelsen för den klassiska kursgården Bommersvik.
Skulle Mona Sahlin ringa och erbjuda en ministerpost efter en valseger nästa år är grundtipset att Anders Sundström gärna minskar sin månadslön med 70 procent och tackar ja.
Då får någon annan reda ut Swedbanks och Folksams affärer.
Detta har hänt
Början av 1990-talet. Sparbankerna tog mycket stryk i finans- och fastighetskrisen. Delvis som ett resultat av detta slogs sparbankerna ihop och börsnoterades 1995.
1997. Sparbanken slogs ihop med Föreningsbanken.
2006. Efter stark internationell tillväxt, inte minst i Baltikum, bytte banken namn till Swedbank, lite mer internationellt gångbart än Föreningssparbanken.
Hösten 2008. På grund av sitt stora engagemang i de baltiska länderna har Swedbank drabbats hårt av finanskrisen, vilket började visa sig under hösten.
Oktober 2008. Beslut om nyemission, det vill säga ägarna skjuter till pengar och får nya aktier i bolaget som betalning. Stiftelserna lånar pengar för att kunna vara med.
Mars 2009. Swedbanksaktierna, säkerheten för stiftelsernas lån, faller i värde, långivarna tar över aktierna. Folksam, staten och österrikiska Erste Bank blir nya storägare. Folksam är störst och ökar från 9,6 till 14,6 procent.