”Ett helvete i taget” i M/S Sveriges styrhytt
Pär Nuder beskrev en gång att styra Sverige som att gå upp på en kommandobrygga. Har de GPS och sjökort där?
Toppbild: Thomas Johansson/TT
Pär Nuder lämnade regeringskansliet efter Socialdemokraternas valförlust 2006. Under ett decennium hade han bland annat varit statssekreterare hos Göran Persson och samordningsminister. Han älskade den tiden berättade han vid en middag några år senare och uttryckte sig målande: »Det kändes som att gå upp på kommandobryggan tidigt varje morgon och styra landet.«
Som okunnig om slikt föreställer man sig lätt att det där i styrhytten fanns checklistor och sjökort och GPS och radar och en noga uttänkt och upplagd rutt som M/S Sverige skulle lotsas fram efter. Men så verkar inte ha varit fallet. Den vägledande principen, berättade Nuder, var i stället: »Ett helvete i taget.«
Samma devis verkar ha fortsatt att tjäna som styrdokument i Rosenbad sedan dess (med möjligt undantag för regeringen Reinfeldt I från tillträdet fram till finanskrisen två år senare). I synnerhet för Stefan Löfven som ju knappast lämnar något politiskt avtryck när han avgår i november. Annat än möjligen en tämligen misslyckad invandrings- och integrationspolitik samt en närmast netanyahusk förmåga att manövrera sig ur till synes omöjliga politiska lägen, till och med efter att ha blivit avsatt.
Man ska inte lasta Löfven för hårt för det. Av pliktkänsla tog han ett jobb han inte ville ha och som han passade ganska illa för. Inte heller fick han någon hjälp av omständigheterna eller det parlamentariska läget. Tvärtom. Fast han kan inte heller bara skylla på otur. Som Johan Hakelius visar i artikeln om Socialdemokraternas framtid saknade Löfven en gedigen ideologisk färdplan. Och i den mån det fanns en förmådde han inte hålla sig till den.
Nu ska en ny partiledare som kan tolereras av både vänster- och högerfalangen vaskas fram. Kanske blir det Magdalena Andersson. Kanske inte. Oavsett vem så måste den nya ordföranden ge tydligt svar på en fråga som har hängt med sedan partiets barndom, nämligen: »Hvad vilja socialdemokraterna?« Misslyckas det, och Socialdemokraterna ändå lyckas behålla regeringsmakten, så lär helvetesprincipen bli vägledande även för framtida S-ledda regeringar. Arma fädernesland, i så fall.