Från Hippokrates till Hercules

Text:

Sällan bota, ofta lindra, alltid trösta. Hippokrates råd till alla som sysslar med läkekonst används fortfarande. Liv ska alltså inte räddas till vilket pris som helst. Men när ska man ge upp försöken att bota för att i stället lindra och trösta?

Läkarna på sjukhusens neonatalavdelningar har den oerhörda uppgiften att avgöra vilka av de för tidigt födda barnen som går att rädda till ett värdigt liv. I dag går det att rädda barn födda så tidigt som 23 veckor in i graviditeten. Då är de mindre än 30 centimeter långa och har en hjärna som bara väger en tiondel av vad den gör på en normalbebis. Graviditetsvecka 22 är den bortre gränsen för abort efter tillstånd från Socialstyrelsen. Gränserna får inte korsas och när medicinen gjorde framsteg sänktes abortgränsen från 24:e till 22:a veckan. Men vad händer om ännu mindre barn kan räddas, och ska de räddas även om riskerna för bestående men är väldigt stora? Ana Udovic ger er en gripande berättelse om de allra svåraste frågorna.

Det norska Herculesplanet som kraschade in i Kebnekaise ingick i en stor Natoövning på norskt och svenskt territorium. En gång i tiden var sådana övningar kontroversiella och försvarsministrar skrev debattartiklar för att förklara hur viktiga de var för svenska försvaret, berättar Madelene Engstrand Andersson och Maggie Strömberg. »Cold Response« hade knappast fått en enda spaltmillimeter om inte den tragiska olyckan inträffat.

Polisman 920 kronor, hund 320 eller varför inte en polishäst för 390 kronor per påbörjad timma. Den svenska polisen går att hyra enligt ovanstående prislista. Men samtidigt tar privata bolag över mer och mer av verksamheten, får vi veta i Claes Lönegårds fängslande reportage. Slutligen levererar Johan Wennström förklaringen till varför människan är mer lik en myra än en chimpans. Trevlig läsning.