God jul och ett godare nytt år
Det kanske mest nedslående är omvärldens handfallenhet när Islamiska staten med bara några tusen man kunde påbörja sitt erövringståg. Så sent som i somras var det få som ens kände till terrororganisationen, som till och med är för extrem för al-Qaidas smak. Ett halvår senare kontrollerar den ett område stort som Storbritannien med en befolkning motsvarande Sveriges. I ett långt reportage berättar Claes Lönegård historien om hur IS kunde rita om hela Mellanösternkartan trots att i princip alla vill sätta stopp för deras bestialiska framfart.
Inrikespolitiskt kan 2014 sammanfattas i ett ord. Val. Det började lite försiktigt i maj med EU-val som framför allt fungerade som generalrepetition inför höstens drabbning. »Supervalår«, diktade någon kvällstidningsredaktör och visste nog inte hur träffande rubriken skulle bli. Innan året var slut var nyval aviserat och det beror på Arvid Lindman. När nu partierna slår knut på sig själva för att komma på sätt att göra regeringsmakten stark utan att den har majoritet, kan det finnas skäl att påminna om varför den en gång i tiden gjordes svag. Claes Lönegård (ja han har jobbat hårt) ger er valsystemets historia. Nina Brevinge skriver om en annan politisk maktkamp. Lika avgörande, men långt från strålkastarljuset.
Det finns flera sätt att summera ett år. Till exempel med molekyler, djur och tacklingar. Eller med flygplan. Bläddra till sidan 36.
På Signerat bjuder Ulrika Knutson sverigedemokraternas Björn Söder på en välbehövlig historielektion.
Och så till sist Thomas Engström. Han har flyttat ännu längre ut på den skånska landsbygden och är fly förbannad. Såklart.
Nu gör vi ett litet uppehåll men den 16 januari är Fokus tillbaka i din brevlåda.
Trevlig läsning!