Goda nyheter

Text:

I veckan landade USA:s president Barack Obama i Sverige för ett drygt dygn i den svenska huvudstaden. Dessförinnan hade prinsessan Madeleine meddelat att det är en kunglig bebis på gång.

Även om Obama diskuterade frihandel och miljöteknik med Fredrik Reinfeldt, och även om en rad osannolika händelser skulle kunna göra Madeleines avkomma till statschef en dag, så är det svårt att beskriva dessa glada nyheter som avgörande.

Avgörande kan däremot Obamas resa till G20-mötet i Sankt Petersburg bli. Hans Blix är en av världens främsta auktoriteter när det gäller massförstörelsevapen och konfliktlösning. Sedan den syriska regimens misstänkta gasattack och hoten om vedergällning började diskuteras, har han intervjuats i ledande medier i hela världen. Hans artikel i The Guardian bidrog, enligt  källor, till att ett brittiskt deltagande i en militär aktion röstades ned i underhuset. Nu skriver han i Fokus om det cyniska spelet i Syrien, men han stakar också ut en väg mot verklig fred.

Det sitter i generna! Ja det kanske det gör, men det innebär inte att du inte kan göra något åt det. Just nu pågår en vetenskaplig revolution som visar hur vi själva, genom vårt sätt att leva, kan påverka våra gener. Anna Ritter berättar den spännande historien om epigenetiken.

En gång i tiden stod kampen om herraväldet på mobiltelefonmarknaden mellan svenska Ericsson och finländska Nokia. Ericsson sålde sin verksamhet till Sony och nu i veckan kastade även Nokia in handduken. Johan Anderberg berättar om framgångssagan och undergången.

På tal om misslyckanden så är det i dagarna tio år sedan euroomröstningen. I dag är det få som vill byta ut kronan mot euron, men då när det begav sig var ja-sidan övertygad om seger, berättar Maggie Strömberg om i sitt reportage.