Medalj till de goda krafterna

Text:

2015 blev ett omvälvande år, på många sätt. Krig och konflikter gjorde att miljontals människor tvingades på flykt. Runt 160 000 av dem kom till Sverige, vilket har satt både vår generositet och humanism på prov.

Men de goda krafterna har visat sig klara provet. De som klivit fram, de som har fungerat som en effektiv motkraft till främlingsfientlighet, de som har öppnat dörren. Som Hans-Örjan och Charlotta som tog tjänstledigt för att ta emot asylsökande på centralen i Stockholm. Eller 14-åriga Otto och Norton som startade en skejtskola för unga flyktingar på Hisingen. Susanne har hjälpt skolbarn i Rinkeby med deras läxor. Gunilla lånade ut sig själv till en familj som just kommit till Falun. Agnes i Södertälje blev en extra storasyster. Sofia i Göteborg blev god man för två barn som flytt krig. Jon, Emil och Benjamin drog i gång ett fotbollslag där både gamla Solleröbor och de som kommit till flyktingförläggningen spelar.

De här är några exempel på alla de svenskar som agerat volontärer och i år tilldelas utmärkelsen Årets svensk, något som Fokus delat ut sedan 2006.

Josefin Olevik och Ida Jansson har träffat flera av dem som med rätta kan kalla sig Årets svensk.

Nästa vecka har Star Wars filmen »The Force Awakens« premiär, en film som kostat hur mycket som helst att göra och som lockar både barn och äldre (oftast män) och som väntas dra in drygt 20 miljarder kronor bara i kringförsäljningen av prylar. Margit Richert är dock måttligt upphetsad.

I veckans lunchintervju pratar Gustav Gelin med filmaren Erik Gandini om varför han är rädd för ensamheten.

Edward Blom förklarar i sin krönika varför han blev en mobbare.

Mycket läsning, alltså. Trevlig helg!

[video width="440" height="220" mp4="https://fpg-media.eu-central-1.linodeobjects.com/app/uploads/imports/post-content2015/12/arets-svensk-2015.mp4"][/video]