Herr Arnes känningar

Text:

En fågel som brukar viska i mitt öra tipsade om en liten enorm händelse som inträffat i det nordiska näringslivet. En händelse som inte alls har uppmärksammats här i Sverige.

Det visar sig att en svensk är på väg in i styrelsen för ett av Nordens absolut största företag, den danska transportjätten Maersk - AP/Møller.

Det handlar om ett närmast mytiskt bolag, ägt och kontrollerat av Danmarks rikaste man - den 96-årige  Mærsk Mc-Kinney Møller. Mannen som för några år sedan bestämde sig att ge Köpenhamnsborna ett nytt operahus, den så kallade Operaen på Holmen. För över två miljarder. Betalat ur egen ficka.

Svensken då? Jo, han är spännande också, men långt alldagligare. Han heter Arne Karlsson och är sedan över ett decennium vd för det börsnoterade investmentbolaget Ratos. Även detta, för övrigt, en rest av en gammal finansfamilj - Söderbergs. Namnet är en förkortning av brödranamnen RAgnar och TOrsten Söderberg.

Arne då? Jo, som många i svenskt näringsliv är den året 50 fyllda vd:n civilekonom från huvudstadens Handelshögskola. Men där slutar likheterna med standardmallen för maktfarbröder.

Efter jobb som lärare på Handels har han nött på i ganska ospektakulära jobb, fram till år 1999 då han steg in det främsta rampljuset genom Ratos-utmämning. Då var han en städgubbe, efter att bolaget hamnat i kaos på grund av ett storbråk mellan ägarbröderna Sven och Erik Söderberg, och tidigare vd:n Urban Jansson (japp, SAS-chefens brorsa).

Städandet omvandlades till affärer, den ena mer framgångsrik än den andra. Affärerna har gjort Ratos blivit den stora stjärnan bland de stora maktbolagen, som Wallenbergs Investor, Stenbecks Kinnevik och Handelsbanksgubbarnas Industrivärden.

På samma sätt är Arne Karlsson också, med svenska mått mätt, en person som är fristående från maktkotterierna - fjärran sommarnöjena i Torekov eller i seglingarna i Sandhamns. Det stora intresset: orientering. Han har tävlat på högsta nivå, och lär köra ett par tävlingar om året än.

Arnes förvandling av Ratos-röran till guld, liksom hans relativa oberoende till just nämnda maktsfärer, har gjort honom till en eftertraktad figur att stoppa i diverse styrelser. Han sitter numera till exempel i styrelsen för Sveriges största mediebolag, Bonnier AB. Han är också ordförande för det inflytelserika Studieförbundet för Näringsliv & Samhälle, SNS.

Och tisdagen den 27 april tar han steget över Öresund och sätter sig i knät hos Mærsk Mc-Kinney Møller. Enligt bolaget självt beror rekryteringen på Maersks "internationalisering".

Kanske är det också ett sätt att stabilisera bolaget inför det arvsskifte som för eller senare kommer att ske. Mærsk Mc-Kinney Møller, som gick i pension när han fyllde 90, har tre döttrar - där en har Sverigekoppling: Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla, som är gift med en svensk.

Men Arne K:s förmåga att handskas med excentriska finansfamiljer lär säkert ha spelat in.

- I familjeverksamheter har man en speciell historia, som det är enormt viktigt att bevara. Man ska bevara kärnverksamheterna, men samtidigt också utveckla sig i takt med att världen ändrar sig, sa Arne härom veckan till danska motsvarigheten till Dagens Industri, Børsen.