Jonas Morian och kommunismen

Text:

Kommunismen är död, läser vi i senaste Fokus. Men diskussionen lever vidare, både i kommentarerna till artikeln och på myndigheten Forum för levande historia.

Forum för levande historia kom till på Göran Perssons initiativ, för att främja demokrati och tolerans med utgångspunkt i förintelsen. Med en ny regering, och ny överintendent har myndigheten nu breddat sitt uppdrag till att även informera om brott mot mänskligheten som begåtts i kommunismens namn.

Vi lät Jonas Morian, bloggprofil samt pressekreterare på myndigheten, reda ut vad som händer:

Forum för levande historia har börjat fokusera mer på kommunismens brott mot mänskligheten. Vad är bakgrunden till detta?

Först och främst så vill jag betona att det vi på Forum för levande historia fokuserar på när det gäller detta är brott mot mänskligheten under kommunistiska regimer. Och det är mer än en semantisk skillnad mot ”kommunismens brott”. Vi menar att ideologier inte kan begå några brott – det kan bara stater och individer. Vi har överhuvudtaget inte den kommunistiska ideologin för ögonen i vårt arbete, utan konkreta och väldokumenterade brott mot mänskligheten.

Varför nu och inte tidigare?

För Forum för levande historia är det egentligen inget nytt att arbeta med dessa frågor. I december 2006 fick vi ett uppdrag från regeringen rörande detta, men det ligger inom ramen för vårt grundläggande uppdrag att med utgångspunkt i Förintelsen och andra brott mot mänskligheten verka för demokrati, tolerans och mänskliga rättigheter. Det kommer vi att fortsätta göra även efter att detta projekt är slutredovisat till regeringen.

Vad är det för brott ni talar om? 

I vårt arbete har vi, i samarbete med meriterade forskare på området, valt att fokusera på konkreta och väldokumenterade händelser i Sovjetunionen, Kina och Kambodja under tiden 1917 (då den ryska revolutionen bröt ut) till 1989 (då Berlinmuren föll), eftersom de mest flagranta brotten mot mänskligheten under kommunistiska regimer begicks i dessa länder under denna period.

Finns det ett större politiskt motstånd mot detta arbete än vad det gör gällande informationsarbete om nazismens brott? 

Både ja och nej. Vår verksamhet är uppenbarligen kontroversiell och väcker starka känslor. Vi får nu höra att kommunismen är död och inte är något som en myndighet som Forum för levande historia borde ägna resurser åt att upplysa om. Vi menar att det finns många människor och ett antal stater i världen i dag som betecknar sig som kommunistiska. Och även om vårt arbete inte handlar om dem visar det att kommunismen i högsta grad är en påtaglig del av vår samtid. För vissa människor i högre grad än för andra.

Har ni några andra teman på gång? 

Absolut! Vi jobbar till exempel med Spelar roll – ett stort projekt om åskådarrollen i historien och i dag. I samband med Skolforum presenterar vi ett pedagogiskt material och arrangerar fortbildningar för lärare. Vi kommer också ha en utställning på temat Spelar roll i våra lokaler i Gamla stan. Det handlar inte om att förklara vad som är rätt och fel, utan om att inspirera till diskussion och eftertanke.

Dessutom arrangerar vi workshops, seminarier och programkvällar om t ex queerpedagogik, diskrimineringens historia, diskriminering av romer etc.