Läskigt utspel från toppekonomer
Såg på Axess-tv:s Ekonomiklubben igår kväll. En bit in i programmet hajade jag till. Diskussionen, med de fem ekonomerna, handlade om riksbanken och om och när den ska höja räntan, samt eventuella andra åtgärder som banken bör vidta. Plötsligt tog ämnet en annan väg.
Magnus Henrekson, professor i nationalekonomi och vd för Institutet för Näringslivsforskning, började prata om de svenska hushållens skulder.
- Sedan 1996 har hushållens skulders andel av disponibelinkomsten nära fördubblats. Vi har blivit ett ofritt folk, sa Henrekson och fotstatte.
- Alla tror att amerikaner är ett fritt folk. När man har varit där ser man att de är skuldsatta upp över öronen. Det var vi inte i Sverige förut, men nu har vi försatt oss i precis samma situation.
Han syftade naturligtvis på de svenska bostadslånen, som står för lejonparten av hushållens skulder. Och hans ton var riktigt upprörd, detta är ett problem.
Där jag satt väntade jag mig att han skulle få mothugg. Att någon av de andra skulle rycka ut och släta över, det är ju inte så farligt. Men döm av min förvåning när den ena efter den andra hakade på. Swedbanks Cecilia Hermansson, förre vice riksbankschefen Villy Bergström, ja till och med SEB:s Senior Economist, Klas Eklund.
- Hushållens skuldsättning har ju gått från 110 procent till över 160 procent nu. När de kommer att möta 3, 4, 5 procents ränta kommer de att få problem. det som förvånar mig är att finansdepartementet inte har försökt någonting annat [för att hindra utveckligen], sa till exempel Villy Bergström.
Deras oro både förvånade och oroade mig. Visst har de svenska fastighetspriserna diskuterats, om det är en bubbla eller ej. Men den här diskussionen känns annorlunda, ny och allvarlig. Att det finns ett skuldberg i Sverige som kan explodera.
Mest oroande var nog orden från den femte medlemmen i Ekonomiklubben, förre riksbankschefen Lars Heikensten:
- När man har en så kraftig kredittilväxt som vi har nu så är det en riskfaktor. Vi vet inte vart det leder, men riskfaktorer borde man ändå försöka motverka på något sätt, sa han.
Vad görs? Jag ska läsa mer om det här. Se inslaget själva HÄR!