Lita aldrig på en ekonom
I mitten av 90-talet satt jag tillsammans med mina studiekamrater på nationalekonomiska institutionen i Uppsala och löste den dåvarande krisen. Redan efter ett par terminer tyckte vi oss ha svaren på hur inflationen och arbetslösheten skulle bekämpas. Våra professorer skrev artiklar och utredningar som relativt outspädda blev ekonomisk politik. Ekonomin befann sig i kris, men för ekonomerna var det högkonjunktur.
I dag ser det annorlunda ut. Bara ett par år efter finanskrisen kom skuldkrisen, och nationalekonomerna, som varken har lyckats förvarna eller förklara, är betydligt mer ödmjuka. I en spektakulär berättelse från 30-talets depression till Greklandskrisen, granskar Claes Lönegård en upphöjd men också hårt kritiserad yrkeskår.
På Fokus är vi stolta över våra krönikörer. Inte för att vi alltid håller med om precis allt de skriver – utan för att de skriver insiktsfullt och argumenterar väl. Ibland låter vi även andra personer ge sin syn på aktuella händelser. I det här numret kan ni därför, förutom ordinarie krönikor, också läsa juridikprofessor Mårten Schultz syn på det uppmärksammade barnläkarmålet och Publicistklubbens ordförande Ulrika Knutson om de fängslade svenska journalisterna i Etiopien.