Ministerkandidat med en plan
Under Sovjetunionens dagar utvecklades en helt ny typ av politisk analys. Eftersom makten i Moskva var allt annat än öppen lärde sig statsvetare och journalister att tolka betydelsefulla förändringar i till synes oviktiga detaljer. Hur maktens män var placerade på ett gruppfotografi kunde säga något om vem som hade ledarens öra, och därmed gick det också att sia om i vilken riktning olika frågor skulle gå.
Just nu tyder det mesta på att det blir socialdemokraterna som bildar regering efter valet. Vilken ekonomisk politik som de tänkt sig att föra är desto oklarare. Valtaktiken går ut på att säga så lite som möjligt. Men precis som i Kreml finns det sprickor i muren. Genom att kartlägga allt som partiets finansministerkandidat Magdalena Andersson säger att hon inte ska göra lyckas Claes Lönegård visa hur det är tänkt att satsningar på skola och omsorg ska betalas. Det är inget som gör sig särskilt bra i en valkampanj, men det är väldigt bra journalistik.
Under veckan övergick protesterna i Ukraina i dödliga sammandrabbningar mellan demonstranter och polisstyrkor. Ukraina har blivit ytterligare ett i raden av länder där USA, Ryssland och EU mäter sina krafter. Jonas Elvander och Axel Kronholm förklarar.
Klarna är affärsidén som dömdes ut av näringslivets höjdare och som nu värderas till åtskilliga miljarder. Anna Körnung berättar om Sveriges riktiga snabbväxare inom e-handel.
På kulturen frågar vi oss varför det rynkas på näsan åt en fotografisk publiksuccé. Klas Eklund oroar sig för att bli utkonkurrerad av en ekonomrobot och Lina Thomsgård ger sig på de pojkrumsfixerade musikfestivalerna.
Produktionen av den här tidningen har bitvis störts av de svenska skidframgångarna i OS som fyllt skärmarna på redaktionen. Men inte värre än att Axel Kronholm hunnit med att i en text plocka sönder norrmännens bortförklaringar om dålig valla.
Trevlig läsning!