När masken faller i mittens rike

Text:

Det finns en enkel förklaring till varför vi vet så lite om kinesisk politik. Hela maktapparaten är ett hermetiskt tillslutet rum från vilket världens näst största ekonomi styrs. Vi har fått veta väldigt lite om interna maktkamper. Fram till nu. Historien om Bo Xilai, den avsatte partisekreteraren i 30--miljonersstaden Chongqing, innehåller allt. Maktkamp på absolut högsta nivå, personliga vendettor och ond bråd död. Plötsligt blottas också en djup falangstrid i partitoppen. Hur den striden slutar kan mycket väl avgöra om Kina tar ytterligare ett steg mot ekonomisk och politisk öppenhet, eller om klockan vrids tillbaka. Det är ett avgörande som kommer att påverka resten av världen. Claes Lönegård är er ciceron genom den här berättelsen. Slutna politiska strukturer gör det journalistiska arbetet svårare, men det blir alltid väldigt spännande när det lyckas, oavsett om det handlar om ledarstrider inom det svenska socialdemokratiska partiet eller Kinas kommunistparti.

Ett annat parti som brottas med stora problem är moderaterna. För några månader sedan var positionen som Sveriges största parti till synes ohotad och oppositionen var lamslagen av inre strider. I dag är rollerna ombytta. Efter att ha tvingats offra en försvarsminister och en partisekreterare får Fredrik Reinfeldt finna sig i att hans parti fått ta över krisstämpeln. Cecilia Garme berättar om vad som händer bakom kulisserna.

En tårta blev förra veckans stora snackis. Malin Siwe skriver i sin krönika det försvarstal som kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth borde ha hållit.

Vilka tror ni vinner guld i sommarens olympiska spel? Svaret kommer först 2020. I kampen mot dopningen införs nu regler om att medaljer kan tas tillbaka under hela åtta år. Madelene Engstrand Andersson berättar också om världens första dopningsfall, Hans-Gunnar Liljenwall som tog en öl för mycket och förlorade bronset.