Nedgraderad Juholt

Text:

Två av världens mest otacksamma jobb just nu: chef för kredit­värderingsinstitut och partiledare för socialdemokraterna.

När Standard & Poor’s sänkte betyget för Frankrike och åtta andra europeiska länder utbröt en orkan av kritik från tunga ledare. Kreditvärderarna agerar politiskt och lägger krokben för hela länder, ja till och med hela europrojektet, dundrade ministrar och presidenter. Det lät ungefär likadant på andra sidan Atlanten när USA graderades ned i höstas.

Håkan Juholt har uppenbarligen otur när han tänker, för under Folk och Försvars konferens i Sälen hoppade ytterligare en groda ur munnen. Anklagelsen att regeringen bedriver försvarspolitik med hjälp av sverigedemokraterna, som kom in i Riksdagen först efter att de viktiga försvarsbesluten togs, hade kanske gått att bokföra som en obetydlig felsägning om den varit den första från Juholt. Det var den inte och medierna drog i gång på alla cylindrar. Lika kort startsträcka hade de som reflexmässigt anklagar samma medier för att driva en kampanj för att avsätta Håkan Juholt.

För 20 år sedan var det Sverige som drogs med gigantiska budgetunderskott och dåliga kreditbetyg. I dag är betyget AAA och Riksgälden lånar pengar till en ränta under en procent. Ingen skulle komma på tanken att skicka tackkort till Standard & Poor’s för det. Det ska de inte ha heller. Det var inte heller medias förtjänst att Göran Perssons regering blev omvald. Medier avsätter inte politiska ledare, lika lite som kreditvärderingsinstitut stjälper länder.

Läs om de mytomspunna kreditvärderarna i Calle Fleurs reportage och om socialdemokraternas kris i Torbjörn Nilssons text och Lars Adaktussons intervju.

Och så var det det här med lärarlegitimationer. Går det att höja ett yrkes status med hjälp av en myndighetsstämpel? Madelene Engstrand reder ut saken.