Räddaren i nöden

Text:

Det var inga goda nyheter som förmedlades. Den extremt smittsamma sjukdomen hade redan skördat tusentals dödsoffer, och något stopp på spridningen var inte att räkna med. Men personen som mötte journalisterna och fotograferna gav ändå ett förtroendegivande intryck. Någon som hade koll. Redan i våras hade man anat vad som skulle hända och agerat därefter. Men det var något konstigt med namnskylten. Borde inte bokstäverna FN ingå i personens titel? I stället kunde man se den alltmer välkända logotypen för Läkare utan gränser.

Hanteringen av ebolautbrottet har på ett plågsamt sätt visat på FN:s ineffektivitet och tröghet. Nina Brevinge berättar historien om hur frivilligorganisationerna får ta över när världssamfundet inte klarar av att leva upp till förvätningarna.

Norwegian var flygbolaget som gjorde allting rätt. Såväl budgetresenärer som lyxlirare verkade gilla Björn Kjos flygplan och erövringståget gick i blixtfart. Men så kom en advokat i vägen. Rättstvisterna som nu plågar bolaget handlar inte bara om förseningar och ett flygplan som inte håller måttet, skriver Johan Anderberg. I praktiken är det hela Norwegians affärsmodell som står inför rätta.

De svenska storbankerna fortsätter att skära guld med täljkniv och en av dem som lyckats bäst är Swedbanks Michael Wolf. I veckan blev han utsedd till världens 13:e »bäst presterande« vd av Harvard Business Review. Men bakom kulisserna frodas intrigerna. Ordföranden Anders Sundström stämmer inte in i hyllningskören och ett byte på vd-stolen är inte otroligt, skriver Gunnar Lindstedt.

Väldigt många läste Lena Anderssons hyllade »Egenmäktigt förfarande«. Ungefär lika många tyckte att det var plågsamt att se huvudpersonen Ester Nilsson gå ner sig i självförnedrande kärlekstörst. Nu är det dags igen, konstaterar Therese Eriksson efter att ha läst uppföljaren »Utan personligt ansvar«.